Plex biedt voortaan films te huur aan

De ooit zo simpele persoonlijke mediabibliotheek wordt steeds groter en groter.

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Plex

💡 In het kort

Voor gebruikers in de Verenigde Staten is het voortaan mogelijk films te huren via deze persoonlijke videostreamingdienst. De functionaliteit is nog niet in Nederland beschikbaar. Maar meestal rolt het bedrijf de functies eerst uit in de VS, en later in andere landen.

Plex kennen veel mensen waarschijnlijk als een persoonlijke videostreamingdienst, of mediaserver. Met de app op je mediaspeler, televisie, computer of smartphone kun je allerlei soorten content streamen vanuit een centrale locatie. Denk dan aan een NAS of oudere computer die dienst als server.

De dienst is in de laatste uitgegroeid tot een ware wervelwind. Want waar het voorheen mogelijk was om alleen je persoonlijke collectie te streamen naar andere apparaten, is het inmiddels ook mogelijk allerlei soorten films, series en documentaires te bekijken. Dat kan helemaal gratis. Er zijn tal van kanalen en onderwerpen beschikbaar.

Plex biedt films aan die je kunt huren

Als je je eigen mediacollectie bekijkt (waar ook films en series tussen kunnen zitten), dan kan dat zonder advertenties en dergelijke. Maar als je die andere content wil zien, dan krijg je wel met advertenties te maken. Dat is al jaren zo, en niet omdat allerlei andere diensten ineens goedkopere abonnementen aanbieden waar ook reclame tussen zit.

Plex
(Afbeelding: Plex)

De meest recente ontwikkeling op het gebied van Plex is dat de app voortaan ook films aanbiedt die je kunt huren. Dat kan vooralsnog alleen in de Verenigde Staten. Maar het kan zijn dat het bedrijf die mogelijkheid ook naar andere landen brengt. Dat is namelijk meestal zo — al zijn hier waarschijnlijk veel meer rechten mee gemoeid. Even afwachten, dus.

Op allerlei apparaten

De films kun je al vanaf 4 dollar per stuk huren. En zoals het er nu naar uitziet, kun je die films bekijken op alle apparaten waar de app op beschikbaar is. Denk dan aan Amazon Fire TV, Android en Android TV, Apple TV, iOS, PlayStation, verscheidene smart-tv’s en Xbox. En anders kun je altijd terugvallen op een webbrowser op dat apparaat.

Je kunt niet op alle platformen huren, overigens. Op iOS werkt dat bijvoorbeeld niet. Maar je kunt wel elders de film huren (en daarvoor betalen) en dan op een Apple-apparaat bekijken. Het wachten is nu op een release voor de Europese markt. Daar heeft het bedrijf helaas nog niets over bekendgemaakt.

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Voor jou geselecteerd

Plaats een reactie

Delen op...