AAWireless voor Android Auto: kopen of beter niet?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

12

Door

Ruud Caris

Laatste update:

12

Aawireless

💡 In het kort

Zelf gebruik ik AAWireless al geruime tijd. Het is een bijzonder handige, goede gadget die jouw Android Auto draadloos maakt. Dit Nederlandse product zit goed in elkaar, heeft een goede app en wordt aangeboden voor een aantrekkelijke prijs.

Als je op zoekt bent naar een dongle om Android Auto draadloos te maken, dan is er steeds meer keuze. Eén van de opties is AAWireless, een populaire manier om je telefoon niet meer in te pluggen als je Android Auto wil gebruiken. Maar moet je AAWireless, een Nederlands product, nu wel kopen eigenlijk?

Dat is precies wat ik heb uitgezocht en na uitgebreid testen kan ik dan ook deze review schrijven.

AAWireless: hoe het allemaal begon

De lancering van AAWireless gaat terug naar 2020, toen er een project op IndieGogo online kwam. Twee jaar eerder werd het idee geboren. Deze crowdfunding eindigde bijzonder succesvol, vooral voor een hardware-product. De initiële crowdfunding zorgde dat ook voor genoeg geld om de eerste productie-run te starten.

AAWireless is daarna snel verder gegroeid en door de nodige ontwikkelingen aan onder andere de app, is het één van de populairste Android Auto dongles geworden.

Leuk feitje: AAWireless zit in Groningen en is dus een Nederlands product. Het wordt ook in Europa gemaakt.

Aawireless

Het probleem: Android Auto is niet (altijd) draadloos

Er komen nog steeds auto’s van de lopende band, waar het infotainment systeem geen ondersteuning heeft voor draadloze Android Auto en Carplay.

Gelukkig zijn er deze dongles, die het wel mogelijk maken om jouw smarthome zonder kabels te verbinden met de headunit, het ‘schermpje’, van jouw auto. Eén van deze producten is AAWireless. Maar laten we eerst kijken naar de voor- en nadelen van een draadloze Android Auto-dongle.

Draadloze Android Auto: de voor- en nadelen

Als je overweegt om ook jouw Android Auto draadloos te maken, dan zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken.

Natuurlijk heeft het draadloos gebruiken een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Deze heb ik hieronder op een rij gezet, alvorens ik verder ga met de AAWireless review.

Pluspunten
 • Automatisch verbinden
 • Smartphone kan gewoon in broekzak blijven zitten
 • Altijd Android Auto-verbinding, ook op korte ritten
Minpunten
 • Accu gaat sneller leeg en wordt niet bijgeladen

Review AAWireless: Android Auto draadloos

Na ontvangst van de AAWireless ben ik er uiteraard meteen mee aan de slag gegaan. Laten we eerst eens bekijken wat er allemaal in het doosje zat:

 • De AAWireless dongle
 • USB-A naar USB-C kabel
 • Gebruiksaanwijzing

Dat was het, maar eigenlijk is het ook meer dan voldoende. Meer heb je niet nodig om met deze draadloze Android Auto dongle aan de slag te gaan.

Aawireless Android Auto

De installatie

Als je aan de slag wil met nieuwe gadgets, kun je twee dingen doen: de gebruiksaanwijzing erbij nemen of niet. Uiteraard koos ik hier voor het laatste.

De eerste stap was om de app te downloaden, deze kun je in de Play Store vinden. Interessant om te zien dat de app >100.000 geïnstalleerd is. Je kunt dan ook meteen een inschatting maken van hoe populaire de AAWireless is.

Alvorens ik de app had geopend, had ik ook de dongle al verbonden met de USB-poort van de auto, maar dit bleek niet de juiste volgorde te zijn. De app heeft gelukkig een duidelijke wizard.

 1. Allereerst moet je de app openen, de auto starten en de wizard volgen. Hier dien je eerst Android Auto bedraad te starten, een aantal toestemmingen geven en vervolgens kun je de AAWireless verbinden met de USB-poort (of Android Auto USB-kabel).
 2. Nadat je dit gedaan hebt en deze is opgestart (dat duurt zo’n 20 seconden), dan kun je verbinding maken. De initiële setup van de dongle gaat overigens via Bluetooth. Als je vervolgens draadloos wil verbinden, wordt wifi gebruikt.
 3. Na nog een aantal schermen doorklikken, werd er verbinding gemaakt. Zo eenvoudig kan het zijn. De installatie heeft in totaal nog geen 5 minuten geduurd. Ideaal!

????Natuurlijk kun je AAWireless ook zonder de app installeren. Het is dan een kwestie van de dongle van stroom voorzien in de auto, vervolgens verbinden via Bluetooth en je kunt aan de slag. Zo eenvoudig kan het zijn!

AAWireless bij dagelijks gebruik

Als je niet merkt dat je een product gebruikt, is dat een eigenlijk een heel goed teken. Dat is precies het geval bij de AAWireless draadloze Android Auto-dongle.

Als je instapt en de motor start, gaat de rest vanzelf. Er wordt automatisch verbinding gemaakt en Android Auto verschijnt zomaar op het scherm.

De verbinding is stabiel, ook tijdens mijn langste rit bij testperiode (30 mins) bleef de verbinding gewoon continu actief. Mocht ik dat bij een echte lange rit anders ervaren, zal ik deze review uiteraard van een update voorzien.

???? Handig om te weten: AAWireless kun je ook met meerdere telefoons gebruiken. Wel zo handig natuurlijk.

Aawireless Android Auto dongle

Accuduur van gekoppelde smartphone

Een nadeel van deze en andere Android Auto dongles is dat je telefoon wat sneller leeg zal gaan.

Heb je een bedrade aansluiting, dan wordt de smartphone direct opgeladen tijdens het gebruik. Bij een draadloze verbinding is dat niet het geval.

Rij je dus een wat langere afstand, dan moet je mogelijk je smartphone toch bijladen met bijvoorbeeld een 12V lader voor in de auto. Bij Android Auto wordt namelijk jouw telefoon gebruikt voor de rekenkracht die nodig is voor Android Auto. Dit vergt meer van je accu.

Aawireless Android Auto draadloos

De app van AAWireless

AAWireless heeft een eigen app uitgebreid. Die heb ik al kort besproken bij de installatie, maar je hebt nog meer instellingen en mogelijkheden.

Zo is het misschien wel de belangrijkste functie de mogelijkheid om de dongle van een nieuwe firmware te voorzien. Daarnaast zijn er nog andere opties aanwezig om te zorgen voor optimale compatibileit van de dongle met de auto. Denk hierbij onder andere:

 • USB-modus: hier kun je onder andere kiezen voor Standaard, Direct, MTP, MPT with forced start en MTP with retry.
 • Passthrough mode – Dit is om te zorgen dat de data die op en neer gestuurd al dan niet wordt aangepast. De reden om dit aan te passen is als het niet goed werkt.
 • Wifi-settings – Hier kun je onder andere de band aanpassen (2.4 en 5 GHz). Deze staat standaard op 5GHz.
 • Start/Stop – Als je jouw headunit (schermpje) uitzet, dan wordt ook de AAWireless uitgezet. Dat kun je hier instellen.

Daarnaast zijn er nog meer opties, zoals bijvoorbeeld het aanpassen van de DPI. Hiermee kun je het aantal pixels per inch nog aanpassen.

Zoals je ziet, is de app meer dan compleet en zijn er veel functies aanwezig om te zorgen dat Android Auto draadloos volledig naar jouw wens gebruikt kan worden.

Tot slot: AAWireless kopen of beter niet?

Maar de vraag is natuurlijk: moet je de AAWireless kopen of beter niet? Als je de hele review hebt gelezen, denk ik dat ik deze conclusie wel logisch is: ja! AAWireless is een goed doordacht en vooral goedwerkend product dat eenvoudig geïnstalleerd kan worden.

AAWireless kopen kun je beste via de website van de fabrikant doen, hier heb je altijd de beste prijs. Voor een (advies)prijs van € 79,99, 69,99 heb je AAWireless binnen een paar dagen in huis (of in de auto…)

In 2023 heeft Aawireless besloten de prijs te verlagen. Check hier de nieuwe prijs!

Ben je nog op zoek naar meer info, dan kun je ook terecht op onder andere Reddit, hier is een grote schat aan info te vinden over dit product.

9.5Expert Score
Zo eenvoudig, zo goed!
Top Android Auto dongle!
Pluspunten
 • Zeer eenvoudige installatie
 • Snelle verbinding bij starten auto
 • Goed werkende app
 • Nederlands product
Minpunten
 • Bij langere ritten zal telefoon toch opgeladen moeten worden

Lees ook

Aawireless voor Android Auto

Overweeg je de Aawireless voor Android Auto te kopen, dan zijn er een aantal dingen die je eerst moet weten. Lees alles in deze Aawireless review.

Product merk: Aawireless

Waardering redacteur:
4.5

Voordelen

 • Zeer eenvoudige installatie
 • Snelle verbinding bij starten auto
 • Goed werkende app
 • Nederlands product

Nadelen

 • Bij langere ritten zal telefoon toch opgeladen moeten worden

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

12 gedachten over “AAWireless voor Android Auto: kopen of beter niet?”

 1. Hallo ik overweeg deze dongle te kopen voor mijn corolla/samsung s23. In die corolla zit ook draadloos laden. Dat gebruik ik nu niet omdat android auto bekabeld is.
  Maar werkt dat wel in combinatie met de dongle, want daarmee zou het minpunt van niet laden meteen omzeild worden.
  Graag info hierover! Dank!

  Beantwoorden
 2. Hallo,
  Bei ging es im zweiten Anlauf. Donald hatte ich gebraucht gekauft. Wichtig erst dadurch Handy mit dem Kabel verbinden. Dann einfach nur der Anleitung folgen.
  Eines aber stört mich, es wird sofort Anfriodauto gestartet. Kann einstellen das z.b. das Radio on bleibt und ich bei Bedarf zu WhatsApp wechseln

  Beantwoorden
 3. Waarom wordt de vraag van Michael niet beantwoord? Ik ben ook benieuwd of je met deze dongel netflix en tv kunt kijken op AA. Dat is voor mij de enige reden om zoiets te kopen namelijk. Ik vind het nogal betuttelend als bedrijven bepalen wat ik wel en niet kan doen. Stilstaand tv kijken is nu niet mogelijk, dat moet naar mijn idee gewoon kunnen.

  Beantwoorden
  • Het korte antwoord: nope, helaas niet. Deze dongle zorgt ervoor dat jouw bestaande Android Auto draadloos wordt, er worden dus geen functies aan Android Auto toegevoegd, ook geen Netflix.

   Beantwoorden
 4. Zeer slecht en onduidelijk.
  Ben al uren bezig om te installeren…maar niets werkt.
  Zonde van het geld en een waardeloos product….bij mij wel tenminste.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...