20% korting + tijdelijk gratis F1 TV Pro bij Viaplay 🔥

Extra korting + gratis toegang tot F1 TV pro

Chromecast resetten: zo werkt het (alle modellen)

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Chromecast met Google TV HD

Soms moet je je Chromecast resetten, zodat hij weer volledig terug naar de fabrieksinstellingen gaat. In dit artikel deel ik een eenvoudig stappenplan dat ik zelf gebruik. Daarnaast geef ik ook uitleg en foto’s van alle modellen zodat de Chromecast opnieuw instellen een fluitje van een cent wordt.

De Chromecast resetten? Er zijn twee methodes om de Chromecast reset uit te voeren: via de hardware en via software. In dit artikel deel ik welke je het beste kunt gebruiken om jouw Chromecast opnieuw in te stellen.

Chromecast Ultra
Via: Wesley Akkerman

Loop je tegen problemen aan met je Google Chromecast? Dan kan het helpen om even de wifinetwerkinstellingen te wijzigen, bijvoorbeeld. Helpt dat niet, dan is de volgende stap even opnieuw opstarten, door de stekker eruit te halen en er weer in te doen.

Chromecast resetten

Zijn de problemen vervolgens niet verdwenen, dan komen we uit bij de meest rigoureuze stap: de Chromecast resetten. Je brengt hem dan terug naar de fabrieksinstellingen, waardoor je de Chromecast ook weer opnieuw moet instellen en installeren. Maar dat is een zorg voor later.

Een Chromecast die niet helemaal meewerkt is niet de enige reden om het apparaatje te resetten. Het kan ook zijn dat je een model verkoopt en hem wil klaarmaken voor de volgende eigenaar.

Daarnaast kan het zijn dat je zelf een tweedehands model gekocht hebt dat nog niet gereset is.

20% korting op Viaplay + gratis F1 TV Pro

Viaplay geeft nu 20% korting op een jaarabonnement en daarnaast krijg je ook nog eens gratis F1 TV Pro.

Dit zijn de meest voor de hand liggende redenen om zo’n Chromecast te resetten. Wellicht heb je er zelf nog een andere reden voor, maar dat is voor het verloop van dit artikel niet heel relevant. Relevant is wel: hoe breng je zo’n ding nou precies terug naar de fabrieksinstellingen?

Redenen om Chromecast te resetten:

  • Chromecast werkt niet meer – De Chromecast werkt helemaal niet meer en je hebt alle opties in deze gids al geprobeerd.
  • Nieuw wifi-netwerk – Je hebt het wifi-netwerk aangepast, mogelijk het wachtwoord veranderd. Meer info kun je vinden in onze Chromecast wifi wijzigen gids.
  • Installatie is mislukt – De installatie is mislukt en je wil opnieuw beginnen, dan is een Chromecast reset ook de eerste stap.

???? Ben je huiverig om de Chromecast te resetten: geen zorgen, ik leg ook uit hoe je hem weer volledig kunt instellen. Zo kun je binnen no-time weer streamen!

Chromecast resetten
Via: Chromefans

Methode #1: Chromecast resetten via de hardware

De afgelopen jaren heb ik mijn Chromecast vele tientallen keren moeten resetten. Een ander netwerk, andere locatie, mee op vakantie of een haperende stream. Hieronder de methode die mijn voorkeur heeft, met daaronder nog een alternatief.

Je kunt de verschillende Chromecastmodellen ook via de hardware zelf resetten. Bij de eerste Chromecast werkt het net even anders dan bij de andere modellen.

Om de Chromecast fabrieksinstellingen terug te zetten doorloop je onderstaande stappen.

Chromecast resetten (hardware)
Deze methode werkt altijd: zo kun je de Chromecast resetten via de hardware. Na dit eenvoudige stappenplan is de Chromecast weer helemaal terug naar de beginstand.
Zorg dat de Chromecast is aangesloten
Zorg dat de Chromecast is aangesloten op de HDMI-poort van je tv (of monitor) en plug de stekker in het stopcontact
Zet de tv aan
Zet de tv aan en kies voor het juiste HDMI-kanaal. Ook al werkt je Chromecast niet meer, deze stap is noodzakelijk.
Wacht totdat de Chromecast is opgestart
Wacht totdat de Chromecast is opgestart en je op tv een Chromecast-scherm krijgt indien van toepassing.
Hou de knop op de Chromecast ingedrukt
Hou de knop op de Chromecast 10-30 seconden ingedrukt. Afhankelijk van het model Chromecast kan de tijd dat deze ingedrukt is verschillen.
Wacht totdat het lampje gaat knipperen
Oude(re) versies: Afhankelijk van jouw Chromecast-versie zal het lampje gaan knipperen (rood of wit). Zodra je dit ziet, kun je de knop loslaten.

Chromecast 3, 4 en Ultra: Hier zal het lampje eerst gaan knipperen (oranje), hou hem dan nog vast totdat het witte lampje gaat branden.
De Chromecast wordt opnieuw opgestart
Het apparaatje wordt nu opnieuw opgestart en de Chromecast reset is compleet.

Zoals gezegd werkt het resetten bij de tweede en derde generatie Chromecast, evenals de Chromecast Ultra en de versie met Google TV, net even anders. Die modellen zijn wat uitgebreider en sluit je net even op een andere manier aan. De tweede, derde, vierde en vijfde generatie Chromecast resetten werkt zo:

Ondertussen kun je meekijken op het aangesloten scherm wat er gebeurt. Wanneer de Chromecast reset, dan zie je ook dat het beeld op zwart gaat.

Wanneer de Chromecast dan weer klaar is om geïnstalleerd te worden, dan zie je die mogelijkheid vanzelf in beeld verschijnen.

Hieronder een aantal afbeeldingen van de verschillende Chromecast-versies, waarbij je kunt zien waar de reset-button zich bevindt.

Chromecast resetten
Chromecast 2 reset – Via: Chromefans
Chromecast resetten
Chromecast Ultra reset knop – Via: Chromefans
Chromecast reset
Chromecast met Google TV resetten – Via: Chromefans

Na het volgen van deze stappen, is de Chromecast volledig gereset en kun je dus weer met een schone lei beginnen.

Methode #2: Chromecast resetten via Google Home

Voor alle versies van de Google Chromecast geldt dat je hem kunt resetten via de Google Home-app. Dat is de app die je nodig hebt voor het installeren en gebruiken van het slimme apparaat, dus dat is ook een app die je nu standaard op je telefoon of tablet geïnstalleerd hebt staan.

Mocht je de app niet kunnen vinden: het is een app met een icoontje van een huis in een witte cirkel. Het huis is vormgegeven met een kleurrijke omlijning.

De naam is simpelweg Home, tenzij je de naam zelf aangepast hebt. De app staat dus niet bij de G, van Google, maar bij de H, van Home.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Wanneer je de app gevonden hebt, dan kunnen we beginnen. Voordat we teruggaan naar de fabrieksinstellingen, doe je er goed aan nog even te controleren of de Chromecast aangesloten is op het stroom. Dat kan met de reguliere stekker of middels een usb-kabel en adapter.

Zit de stekker in het stopcontact? Top. Eventueel kun je de Chromecast ook nog even op een hdmi-poort aansluiten, bijvoorbeeld van je televisie of een monitor. Dit is echter niet nodig, maar met beeld erbij zie je wellicht beter wat er gebeurt. Volg nu de onderstaande stappen.

???? Het resetten van een Chromecast via de Google Home-app kan alleen als je gegevens van het wifi-netwerk weet waar de Chromecast mee verbonden is. Deze heb je namelijk nodig om de Chromecast te kunnen zien in de Google Home-app.

Mocht dat niet zo zijn: geen zorgen, verderop leg ik uit hoe je een Chromecast reset kunt doen zonder de app.

Chromecast resetten via app
In dit stappenplan leg ik uit je hoe de Chromecast kunt resetten met de Google Home-app. Lukt dit om één andere reden niet: scroll dan verder naar beneden. Daar leg ik uit de alternatieve methode werkt.
Open de Google Home-applicatie op je smartphone of tablet
Als het goed is staat deze app al op je smartphone, zo niet, dan kun je deze hier downloaden (Android en iOS)
Zoek de Chromecast in de lijst met apparaten
In de app zie je een lijst met alle Google Home-apparaten, hier zou jouw Chromecast ook tussen moeten staan. Klik er vervolgens op.

Zie je ‘m er niet bij staan, geen nood. Stop dan met dit stappenplan en scroll verder naar beneden.
Klik op het tandwieltje (instellingen) rechtsboven in het scherm
Rechtsboven vind je het settings-icoontje, druk hierop om naar de instellingen te gaan.
Druk nu op de 3 puntjes boven in beeld
Druk op de puntjes boven in beeld (rechts)
Kies vervolgens de optie: Terugzetten naar fabrieksinstellingen
Kies hier voor terugzetten naar de fabrieksinstellingen en laat de Chromecast zijn werk doen.

Deze optie is alleen beschikbaar wanneer de Google Chromecast en de Google Home-app op je smartphone via hetzelfde netwerk verbinding met elkaar maken. Mocht dat niet het geval zijn (en die kans is groot als je dit leest), dan is de hardware-reset de enige juiste optie voor jouw Google Chromecast.

Chromecast resetten
Afbeelding: Wesley Akkerman

Chromecast instellen

Als het dan weer zo ver is, doe je er goed aan onze gids voor het installeren van een Google Chromecast te gebruiken. Daarin lees je alles over de installatie en de stappen die je moet ondernemen en zie je ook in de screenshots staan hoe het proces eruit zou moeten zien.

Kom je er nog niet uit, we hieronder de oplossing voor een aantal veelvoorkomende Chromecast-problemen. Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen met Google voor Chromecast-vragen.

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...