Goedkopere Amazon Prime Video heeft geen Dolby Atmos en Vision

Abonnees die minder betalen krijgen voortaan ook minder (blijkbaar) premium functies voorgeschoteld.

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

amazon prime video

💡 In het kort

De goedkopere variant van Amazon Prime Video (momenteel niet beschikbaar in Nederland) biedt geen Dolby Vision en Dolby Atmos meer aan. Die beeld- en geluidsopties zijn alleen nog beschikbaar binnen het Premium-abonnement.

Heel even leek het om een fout te gaan, maar het recente nieuws omtrent Amazon Prime Video is inmiddels bevestigd. Het goedkopere abonnement, dat momenteel niet in Nederland beschikbaar is, beschikt niet meer over beeld- en geluidsopties als Dolby Vision en Dolby Atmos. Daar dien je voortaan extra voor te betalen.

Mocht je die opties wel graag tot je beschikking hebben, dan moet je dus overstappen op het duurdere Premium-abonnement. Dat kost een Amerikaan 2,99 dollar en een Duitser 2,99 euro per maand extra. Niet alleen krijg je dan Dolby Vision en Dolby Atmos terug, ook ontdoe je dan de kijkerservaring van advertenties die je steeds te zien krijgt.

Amazon Fire TV Stick
Afbeelding: Amazon

Amazon Prime Video benadeelt grote groep gebruikers

Kijkers binnen het basisabonnement moeten het voortaan doen met de equivalenten HDR10 en Dolby Digital 5.1. Hoewel daar op zich niet heel veel mis mee is, is het wel zonde voor iedereen die geïnvesteerd of lang gespaard heeft voor speakers en een smart-tv die de technieken van Dolby ondersteunt. Die staan nu achter een extra betaalmuur.

Dit is een nieuwe manier om mensen meer te laten betalen voor functies die voorheen eigenlijk voor iedereen beschikbaar waren. Netflix maakt ook onderscheid in beeldkwaliteit per abonnement, maar de sprongen daar zijn veel groter. Amazon Prime Video vraagt verhoudingsgewijs veel minder voor de (blijkbaar) premium functies.

Een voorbode voor Nederland?

Aangezien de veranderingen voor nu alleen in de Verenigde Staten en Duitsland doorgevoerd zijn, lijkt het ons toch helaas een kwestie van tijd voordat wij aan de beurt zijn. Daarover heeft Amazon momenteel niets bekendgemaakt. Toch is het altijd waardevol om van dit soort nieuws op de hoogte te zijn, ook wanneer je nog niet ‘getroffen’ wordt.

Want zo komt de verandering straks als een minder grote verrassing en kun je tijdig een signaal aan een aanbieder afgeven dat iets niet door de beugel kan door bijvoorbeeld je abonnement op te zeggen.

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...