Android Auto draadloos: dit is de enige juiste manier

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Aawireless Android Auto draadloos

Android Auto draadloos gebruiken in het systeem van je eigen auto is een optie. Maar je moet dan wel weten wat de voorwaarden en kanttekeningen zijn. Met dit artikel helpen we je op weg.

Android Auto is een software-optie op je smartphone, die je ontgrendelt wanneer je je telefoon verbindt aan het infotainmentsysteem van je auto. Heel veel mensen gebruiken hiervoor een ouderwetse (doch betrouwbare) usb-kabel, maar wist je dat je Android Auto draadloos kunt gebruiken?

De voorwaarden van Android Auto

Voordat we echter kunnen uitleggen hoe Android Auto draadloos gebruiken werkt, moet je weten dat er bepaalde voorwaarden zijn. Zo heb je minimaal Android 6.0 nodig om de autoversie van Android überhaupt te kunnen gebruiken. Vanaf Android 10 is de draadloze optie standaard ingebakken.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat (het infotainmentsysteem van) je auto ondersteund wordt. Niet elke auto of elk systeem doet mee aan Android Auto. Op de website van Google vind je een lijst met compatible systemen, maar ook die lijkt niet helemaal up-to-date te zijn, helaas.

Op de website kun je sorteren op automerken en audiosysteemfabrikanten. Te oude auto’s worden sowieso niet ondersteund. Een goede stelregel is: auto’s van voor 2015 doen niet mee. Echter, er bestaan wat uitzondering die de regel bevestigen — kortom, het is niet altijd duidelijk waar je aan toe bent.

Tip: je kunt de app van Android Auto ook in Google Play vinden. Als daar de knop Downloaden staat, dan heb je de app nog niet op je smartphone staan. Staat hier updaten? Ook geen probleem — dan heb je de app al en dien je alleen nog even de meest recente versie binnen te hengelen.

Aawireless Android Auto draadloos
AAWireless – Android Auto draadloos

Android Auto draadloos gebruiken

Zoals gezegd kun je Android Auto draadloos of met een usb-kabel instellen. In dit artikel concentreren we ons echter op draadloos Android Auto gebruiken. Met het systeem kun je een route volgen via Google Maps, muziek luisteren via Spotify en bellen via de standaard belapplicatie.

Wanneer je Android Auto in combinatie met een kabel gebruikt (en je voldoet aan alle voorwaarden), dan herkent het autosysteem de smartphone en software direct. Het schakelt over naar een veilige omgeving. De kabel is echter niet verplicht, dus hoe werkt Android Auto draadloos?

Naast een goede Android-versie, het juiste infotainmentsysteem en / of de juiste auto, dient de auto in kwestie ook te zijn voorzien voor ondersteuning voor draadloze Android Auto.

Natuurlijk zijn er ook systemen die direct draadloze Android Auto en Apple Carplay aanbieden, maar is lang niet altijd het geval. Maar wat nu als je de Android Auto toch draadloos wil maken? Juist, een dongle.

Aawireless

Android Auto dongle

Mocht je op een bepaald punt stranden, dan ben je aangewezen op een Android Auto dongle. Die koppel je dan aan het systeem van de auto, zodat de telefoon (met de juiste software) toch via een omweg draadloos verbinding kan maken.

Voordat we dat echter kunnen doen, moeten we Android Auto wireless goed installeren. Hier heb je nog wel een usb-kabel voor nodig. Maar geen nood, die hoef je slechts één keer te doen. In het onderstaande, korte, stappenplan leggen we precies uit wat nu de bedoeling is.

Android Auto draadloos installeren
Draadloos Android Auto installeren doe je als volgt.
Pak er een usb-kabel bij.
Bijvoorbeeld de standaardkabel die je bij het toestel kreeg.
Verbind het toestel met het infotainmentsysteem van je auto.
Hopelijk ondersteunt jouw auto of systeem deze functies.
Op het scherm kom je een korte installatie tegen.
Volgen de stappen op; dit hoeft niet lang te duren.
Verwijder de usb-kabel wanneer je klaar bent.
En als alles goed gaat, kun je Android Auto draadloos gebruiken.

Als je de installatie voltooid hebt en alles is goed gegaan, dan maken de auto en de smartphone automatisch met elkaar verbinding wanneer nodig. Zorg ervoor dat je je wifi niet uitschakelt wanneer je van huis gaat, om eventuele communicatieproblemen te voorkomen.

Mocht je geen draadloze verbinding tot stand kunnen brengen, dan ben je aangewezen op de Android Auto dongle. Dit is een externe accessoire die de taak van de draadloze verbinding op zich neemt. Je hebt hiervoor een auto met Android Auto en natuurlijk je smartphone nodig.

Zijn er ook nadelen?

Niet per se, maar het is wel goed om te weten dat Android Auto natuurlijk ook impact op je telefoonbatterij heeft. Dat wil zeggen dat je voor langere afstanden misschien toch een kabel nodig hebt om Android Auto optimaal te gebruiken.

Bij gebruik van deze dongles kun je overigens ook altijd nog bedraad aansluiten, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Je kunt ook via de 12V-aansluiting van de auto opladen.

Welke Android Auto dongle?

Momenteel zijn er een aantal opties beschikbaar, als het gaat om de Android Auto dongle. Maar welke is je geld waard? Hieronder bespreken kort drie modellen die allemaal zo hun positieve kanten hebben, waardoor je wellicht een goede keuze kunt maken voor een dongle die bij jou past.

1.

Aawireless

4.7

AAWireless is een product vanuit de community. De makers lanceerden in 2020 een succesvolle crowdfunding-campagne, waaruit bleek dat veel mensen interesse hebben in zo’n dongle. Inmiddels kun je de accessoire gewoon via de officiële website van de fabrikant bestellen. Meer weten, lees ook mijn review van Aawireless.

Aawireless

Kenmerken

  • Nederlands product
  • Bijzonder eenvoudige installatie
  • Populairste model
  • Inclusief bijbehorende app

In het kort

Om AAWireless te kunnen gebruiken, dien je twee dingen te doen. Je sluit hem aan (via een usb-c-kabel) op de usb-poort van de auto en download dan de AAWireless-app. Hiermee kun je omgeving personaliseren en kun je natuurlijk recent uitgebrachte updates mee binnenhalen.

Aawireless

Een belangrijke voorwaarden voor deze Android Auto dongle is dat je minimaal Android 9.0 nodig hebt op je smartphone. De kans is echter groot dat je hieraan voldoet, tenzij je smartphone ruim vijf of zes jaar oud is. Controleren kan geen kwaad. Dat doe je via Instellingen > Systeem > Over de telefoon.

Meer weten, check mijn Aawireless review!

2.

Carsifi

4.4

Een goede Android Auto wireless dongle is Carsifi. Wat dit externe apparaat, die je aansluit op de usb-poort van je auto, uniek maakt, is dat je er twee smartphones aan kunt koppelen. Heb je een zakelijk en een privénummer? Dan kun je ze dus allebei met het systeem van je auto verbinden.

Carsifi draadloze Android Auto

Kenmerken

  • Ontstaan via crowdfunding
  • Eenvoudige installatie
  • Inclusief bijbehorende app

In het kort

Je kunt ze echter niet tegelijkertijd gebruiken. Op de dongle zit een knop waarmee je wisselt van verbinding. Maar dit scheelt wel een hoop gedoe. Want je hoeft niet constant de verbinding met het ene toestel te verbreken om de koppeling met het andere apparaat tot stand te brengen.

Een ander voordeel van Carsifi is dat je niet minimaal Android 10 of hoger nodig hebt voor Android Auto wireless. Deze dongle werkt met Android 6.0 en hoger. Voor Carsifi heb je overigens een zelfstandige app nodig, waar je je voorkeuren mee instelt en updates mee downloadt.

Carsifi kost omgerekend 82 euro, exclusief eventuele verzend- en importkosten.

3.

Motorola MA1

4.3

Tot slot kijken we naar de Motorola MA1. Deze dongle heeft wat weg van AAWireless. Ze zijn beide behoorlijk toegankelijk. Wanneer je eenmaal een keer de draadloze verbinding maakt, via bluetooth, dan vinden de smartphone en de dongle elkaar zodra je de auto aanzet.

Motorola Ma1

Kenmerken

  • Bekend merk
  • Snelle installatie

In het kort

Vanzelfsprekend moet de dongle dan wel aangesloten zijn en bluetooth actief zijn op je smartphone. Het nadeel van dit model is dat er geen losstaande app voor te downloaden is en dat je minimaal Android 11 op je smartphone moet hebben staan. Dat kan op moment van schrijven een drempel zijn voor mensen.

De Motorola MA1 kost 90 euro en is onder meer via Amazon te bestellen.

Dus, Android Auto draadloos maken?

Als je Android Auto draadloos wil maken dan zijn er eigenlijk een aantal zeer eenvoudige oplossingen. Wat mij betreft zijn deze zeker het geld waard, op deze manier hoef je nooit meer (of in ieder geval niet op korte ritten) je telefoon in te pluggen om alle functies van Android Auto te gebruiken. Ideaal.

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...