TMC Chromecast Stream & Cast tv dongle: kopen of beter niet?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Door

Ruud Caris

Laatste update:

3

TMC Chromecast stream en cast dongle

Dat de Chromecast een populair apparaatje is, wisten we al. Er zijn dan ook genoeg alternatieven op de markt, zoals bijvoorbeeld de TMC Chromecast, te koop bij een aantal drogisterijen. Deze HDMI-dongle wordt ook wel de Stream en Cast tv dongle genoemd. Maar moet je deze nu kopen? Wij gingen op onderzoek uit!

TMC Chromecast Stream en Cast tv Dongle

Laten we eerst naar de naamgeving kijken. Deze dongle gaat op verschillende manieren door het leven.

Hij wordt in de volksmond vaak de TMC Chromecast genoemd, echter is dit feitelijk incorrect. Dit product is geen officiële Chromecast, hij is simpelweg niet gemaakt door Google.

TMC Chromecast stream en cast dongle

In de (virtuele) schappen zien we deze gadget terug als de Stream en Cast tv dongle, een naam die wel gewoon gebruikt mag worden. Hiermee wordt bedoeld dat het mogelijk is om content te streamen van je smartphone naar het grote scherm.

We zien de TMC Chromecast vaak terug bij winkels als de Kruidvat en Trekpleister, maar ook andere varianten worden aangeboden op platformen als Bol.com.

Hier hebben ze overigens vaak andere namen, maar daar kom ik verder op terug.

Dit soort producten worden vaak in China gemaakt en in grote getale geproduceerd. Er zijn dan bedrijven zoals Kruidvat die er een eigen ‘merk’ aan koppelen, zoals in dit geval TMC.

Het is echter een product dat onder vele namen uitgebracht wordt.

Deze producten zijn vaak ook vaak te vinden op platformen als AliExpress en zijn daar dan een stuk goedkoper.

Wat kun je met de Stream en Cast tv dongle?

Met de TMC Chromecast Stream en Cast dongle kun je – volgens de verpakking – diensten als Netflix, YouTube, Spotify en Powerpoint naar het grote scherm sturen.

Feitelijk is dat ook juist, maar toch werkt het anders dan je gewend bent van de ‘gewone’ Chromecast.

Deze Stream en Cast tv dongle heeft de mogelijk om jouw scherm te mirroren naar de tv. Dat betekent dat jouw scherm naar de televisie gestuurd wordt en daar dus een kopie van jouw smartphone-scherm te zien is.

De gedachte hierachter is dat als je dan bijvoorbeeld Netflix op je telefoon aanzet, je dit ook op de tv kunt kijken.

TMC Chromecast stream en cast dongle

Hierbij wordt gebruik gemaakt van Miracast, een technologie om het scherm te mirroren. Dit wordt veel gebruikt bij bijvoorbeeld presentaties, maar kan ook gebruikt worden om te streamen. Althans, dat word geclaimd..

In de praktijk werkt dit helaas minder goed dan je zou willen. Het streamen van een presentatie gaat nog redelijk, maar Netflix en YouTube geven vaak wel problemen.

Dit heeft te maken met de manier waarop deze dongle werkt en er gestreamd wordt.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

TMC Chromecast kopen of beter niet?

Ik heb uitgebreid onderzoek gedaan naar dit Stream en Cast tv dongle van de Kruidvat en Trekpleister, maar je kunt deze beter overslaan. De eenvoudige reden is dat het niet goed werkt.

We lezen veel negatieve ervaringen met over deze TMC Chromecast, waarbij er een aantal punten steeds terugkomen. Hieronder hebben we een lijstje met plus- en minpunten gemaakt.

Pluspunten
 • Goedkoop
 • Foto’s streamen werkt relatief goed
 • Haperende beelden
 • Geluid loopt niet gelijk met het beeld
 • Alleen geluid beschikbaar, geen beeld
 • Verbinding is niet stabiel
 • Installatie niet altijd even eenvoudig
 • Wifi valt regelmatig weg

Zoals je kunt zien na het lezen van dit overzicht, is dat je het product beter niet kunt kopen. Er gaan teveel dingen mis om de prijs te verantwoorden. Want ja, de Stream en Cast tv dongle is erg goedkoop met € 14,99, maar brengt daarvoor niet hetgeen je zou verwachten.

Alternatief: de goedkoopste Chromecast

Dan vraag je je misschien af: wat moet je dan wel kopen? Ik zou je hierbij willen adviseren voor de Chromecast V3 te gaan. Dit is de goedkoopste Chromecast en werkt vele malen beter.

Hierbij is het onder andere mogelijk om vanuit apps zoals Netflix, YouTube, Videoland, NPO en vele anderen naar het grote scherm te casten. Wil je weten hoe dit werkt, lees dan onze Wat is casten gids!

Let ook goed op: er zijn regelmatig goede Chromecast aanbiedingen beschikbaar!

Alternatief voor TMC Chromecast

Chromecast V3

Chromecast (V3) Goedkoopste Chromecast

Eenvoudig streamen
Stabiele verbinding
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Wil je meer opties en de bediening via een afstandsbediening laten lopen, dan is de Chromecast met Google TV een goede optie. Dit apparaatje is de meest uitgebreide versie van de serie en biedt daarbij ook veel extra mogelijkheden.

Er kunnen bijvoorbeeld apps op worden geïnstalleerd. De Chromecast 4, zoals het apparaatje ook wel genoemd wordt, werkt bijzonder goed en eenvoudig.

Kun je niet kiezen, check dan ook onze Chromecast kopen gids, waarin ik uitleg welke je het beste kunt kiezen en vooral: waarom.

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “TMC Chromecast Stream & Cast tv dongle: kopen of beter niet?”

 1. Ik heb een Chrome cast gekocht voor op de camping. Maar via mijn iPhone krijg ik het niet voor elkaar om tv te kijken.
  Hoe kan ik ervoor zorgen dat het via mijn foon of iPad het wel werkt. WiFi is hier niet.! Via mijn man zijn foon een (oppo) werkt het wel. Maar als hij weg gaat even dan is alles weg. Dus ik wil ook graag dat het via mijn foon gaat werken. Ik hoop dat ik geholpen kan worden.
  Ik wilde nu een tv-stream-cast-tv-flex-dongle kopen maar lees dat dat ook niet werkt.

  Mvg Belinda

  Beantwoorden
 2. Mijn moeder had dit apparaatje dus gekocht. Het werkte prima via mirroring om te proberen.. toen ik de instructies volgde en het apparaat een nieuwe update ging installeren was het hele contact plotseling verdwenen. Ik kan niet meer via de oorspronkelijke pagina erin en resetten kan software of hardware matig ook al niet. Er zit een knop op het apparaat,Mar ik heb geen idee wat voor functie die heeft. Na een minuut erop gedrukt te hebben, gebeurd er nog steeds niks

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...