Chromebook of tablet: welke moet je kiezen?

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Rechterklik op Chromebook Chromebooks HDMI

Wanneer je twijfelt tussen een Chromebook of tablet, dan is het goed om even de verschillen en overeenkomsten op een rijtje te zien staan. Beide apparaten hebben namelijk enkele overeenkomsten, maar kunnen op punten verschillen die voor een doorslaggevende factor kunnen zorgen.

Chromebook of tablet?

Natuurlijk kun je tegenwoordig heel veel op je smartphone regelen en zien. En in veel gevallen zou een Androidtablet of iPad uitkomst kunnen bieden. Helemaal als je veel content bekijkt, bijvoorbeeld. Steeds vaker wordt een tablet ook ingezet als een zakelijke aanvulling of iets waarop je onderweg op werkt.

Maar kun je dan niet beter voor een Chromebook kiezen? Een Chromebook heeft immers standaard een toetsenbord en kan tevens als tablet gebruikt worden, wanneer er een touchscreen aanwezig is. Daarnaast beschikken zowel Chromebooks als Androidtablets over de Google Play Store, waardoor je dus een groot scala aan apps, games en diensten kunt gebruiken. Op de iPad gebruik je de App Store voor het downloaden van apps en dergelijke. Het aanbod komt niet helemaal overeen, maar is wel grotendeels hetzelfde.

Maar voor welke hardware kies je nou wanneer je gewoon een groot scherm voor de content op Android wil? De vorm van het apparaat speelt daarin een belangrijke rol, maar er zijn ook andere dingen waar je rekening mee moet houden.

Kiezen tussen een Chromebook of tablet

Dagelijks gebruik: de mogelijkheden

Wanneer je gaat voor een Androidtablet of iPad waar je op kunt werken, dan moet je daar een los toetsenbord op aansluiten. Inmiddels zijn er ook Chromebooks in tabletvorm met zo’n los toetsenbord, maar de kans is groot dat je er één tegenkomt die gewoon een vast keyboard heeft.

Dat toetsenbord zit dan middels een scharnier aan het scherm vast. En in heel veel gevallen is het zo dat je dat toetsenbord daardoor helemaal naar achteren kunt vouwen, waardoor je als het ware een tablet met Chrome OS overhoudt. Het is dan wel een dikke tablet, maar soit.

Dankzij het scharnier kun je de Chromebook in meerdere standen positioneren. Zo is er de tentstand: het apparaat vormt dan een driehoek, wanneer die op beide randen staat. Ook is er de presentatiestand. Het scherm klap je dan rechtop omhoog, terwijl het toetsenbord omdraait en het apparaat op z’n knoppen laat rusten. Geen nood: dat toetsenbord schakelt zichzelf automatisch uit.

Chromebook aanbieding
Via: depositphotos.com | coryaulrich

Toetsenbord

Een Chromebook met een vast toetsenbord biedt dus verschillende mogelijkheden en is bovendien flexibel. Maar wat gebeurt er als we daar een Androidtablet of iPad tegenover zetten? Nou, zo’n tablet kan vaak in dezelfde standen neergezet worden, maar je moet dan wel blijven opletten dat het scherm toch niet per ongeluk loskoppelt wanneer je te veel kracht zet.

Het voordeel van een Androidtablet of iPad is dat die lekker dun is, ook wanneer je er een afneembaar toetsenbord op dichtvouwt. Het apparaat is dan nog steeds dunner dan een Chromebook met een vast toetsenbord.

Word op Chromebook
Slechts beperkt beschikbaar
Officiële versie van Office 365
Geschikt voor Chromebook
Ook in browser te gebruiken

Bluetooth-accessoires

Daarnaast kun je voor een draadloos bluetoothtoetsenbord kiezen als Android- of iPadgebruiker. De dikte neemt dan niet toe, maar het gemak wel. Alhoewel: je moet er dan wel constant voor zorgen dat het toetsenbord opgeladen is. Ook moet je rekening houden met eventuele verbindingsproblemen en het feit dat de knoppen niet net zo lekker typen als op een volwaardig toetsenbord.

Het grote verschil tussen de toetsenbordervaringen is dat het keyboard van een Chromebook echt onderdeel is van de ervaring, terwijl het voor een Androidtablet of iPad echt een accessoire is. Dat merk je ook aan de software: het Chrome OS is gebouwd voor een toetsenbord, terwijl Android en iOS dat niet zijn.

Via: Pexels Karolina Grabowska, CC

Android vs Chrome OS vs iPadOS

Dan kun je je nog afvragen of je moet kiezen voor Android, Chrome OS of iPadOS. De besturingssystemen zijn stuk voor stuk solide, maar hebben dezelfde nadelen. Zo komt het op alle systemen voor dat bepaalde apps niet meer kunnen werken wanneer de hardware of software verouderd is.

Met meer dan een miljoen apps in de Google Play Store en de App Store, ontkom je daar bijna niet aan. De Google Play Store is overigens de downloadwinkel die je op zowel Android als Chrome OS kunt bereiken. Daardoor hebben beide ecosystemen toegang tot grofweg dezelfde applicaties en diensten. Dat hoeft dus geen verschil te maken.

Er zijn echter apps en diensten die niet op Android, maar wel op Chrome OS werken. Zo werken bepaalde programma’s voor school perfect op een Chromebook, terwijl Androidtablets daar niets mee kunnen. Ook is het zo dat je op Chrome OS toegang krijgt tot de volledige desktopbrowserversie van Google Chrome, terwijl iPadOS en Android het met een mobiele versie moeten doen.

Chrome OS (Chromebook)

Die Chrome OS-versie van Google Chrome is in feite de beste variant die er is, ook wanneer je hem vergelijkt met de versie van Windows en macOS. Chrome op Chrome OS is ontzettend snel en efficiënt en biedt toegang tot duizenden extensies die de mogelijkheden kunnen uitbreiden.

Die versie van Chrome is daarnaast veilig te gebruiken. Een Android of iPadOS-applicatie kan geen gegevens opvragen van Chrome, zoals wachtwoorden en creditcardgegevens. Androidapps draaien dan misschien wel native op een Chromebook, maar eigenlijk draaien ze in een zogenaamde container.

En omdat die apps in een container draaien, is het zo dat ze geen toegang hebben tot andere delen van het besturingssysteem. Download je bijvoorbeeld per ongeluk een malafide app op je Chromebook, dan ben je in dit geval dus beter beschermd dan op een Androidtablet.

Chroembook muis
Via: pixabay.com | SkitterPhoto, CC

Waar ben je naar op zoek?

Als je twijfelt tussen een Chromebook of tablet, dan is er tot slot één vraag van belang: waar ben je naar op zoek? Androidtablets bieden een werkomgeving aan en bedrijven als Samsung proberen daar alles uit te halen door een aangepaste softwareomgeving voor te schotelen – maar het is duidelijk dat Android hier in de basis niet voor bedoeld was. Voor iPadOS geldt vrijwel hetzelfde.

Apple heeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in het ecosysteem, maar in de basis is die tabletserie niet gemaakt om op te werken.

Bekijk ook: Beste Chromebook kopen: dit zijn je opties

En dat terwijl het Chrome OS en de Chromebook in het algemeen wel met dat idee in het achterhoofd gemaakt is. En dat merk je niet alleen aan de software, maar ook aan het feit dat het toetsenbord een vast onderdeel is van de ervaring. En dat maakt hier echt het verschil.

Tabletmakers doen nog altijd verwoede pogingen iets van Android als zakelijke partner te maken en Apple biedt weliswaar een mooie werkomgeving aan (zeker voor mensen die voor hun werken moeten illustreren of ontwerpen), maar in veel gevallen is een Chromebook dus beter voor het onderwijs of op het werk.

Afbeelding: unsplash.com | Andrew Neel, CC

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...