Chromebook voor school: alle info + beste keuze

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Een Chromebook voor school is helemaal nog niet zo’n slecht idee. Het zijn betaalbare en gemakkelijk in gebruik te nemen apparaten, die kinderen snel onder de knie hebben. En vanwege het cloudkarakter van de laptops, krijgen ze thuis en op school toegang tot dezelfde lessen en software.

Beste Chromebook voor school – 2023/2024

Uiteraard ga ik verderop in het artikel dieper in op de beste keuze en vooral waarom dit zo is. Maar als je meteen de beste Chromebook voor school wil zien, dan is voor het jaar 2023/2024 de volgende.

Voor dit artikel hebben we ruim 40 Chromebooks geanalyseerd, bekeken en vergeleken. Het resultaat is een beknopte lijst met de beste Chromebook voor school van dit moment.

Chromebook voor school

Soms gebeurt het nog wel eens dat een school zelf hardware aanbiedt. De iPad is een populaire tool en ook Windowscomputers worden veelal gebruikt. Maar weinig apparaten zijn zo handig als een Chromebook voor school.

Dat geldt voor de kinderen, maar dat geldt ook zeker voor onderwijzers en de belangrijke ict-beheerders. Een Chromebook onderhouden voor onderwijs is namelijk zo gepiept.

Niet elke school biedt standaard een Chromebook aan, dus soms moet je er zelf eentje aanschaffen. Mocht je dus in de markt zijn voor een Chromebook voor je kind, dan doe je er goed aan het onderstaande artikel door te nemen. We schuiven namelijk een paar unieke modellen naar voren.

Voordelen van een Chromebook

Twijfel je nog tussen een Chromebook of laptop voor school? Dan kunnen de onderstaande voordelen je wellicht helpen. Een Chromebook is in heel veel gevallen een stuk goedkoper dan een traditionele laptop (of zo’n eerdergenoemde iPad). En dat terwijl je er vaak evenveel mee kunt doen.

Bovendien is een Chromebook, met zijn toegankelijke Chrome OS-besturingssysteem, ook zo in gebruik te nemen. Instellingen staan op een logische plek en omdat je alleen apps kunt downloaden via Google Play (de downloadwinkel), heb je verder ook last van weinig afleiding.

Verder is het goed om te weten dat Chromebooks in verschillende formaten aangeboden worden. Je komt vaak modellen tegen met een scherm van 11,6 inch. Dat is in principe prima om op te werken, maar wellicht is het ook net even een te klein scherm wanneer je apps naast elkaar gebruikt.

Een groter scherm stelt je in staat twee vensters naast elkaar te openen, zoals een webbrowser en een document in een app als Microsoft Word. Daarnaast hoef je ook minder te scrollen op webpagina’s en in andere vensters van applicaties die je op dat moment gebruikt. Andere populaire schermformaten zijn 13,3 en 15,6 inch. Groot zat dus voor de meeste toepassingen.

TIP: heb je nog oude laptop of PC staan, dan kun je ook Chrome OS Flex installeren. Hiermee krijg je direct alle Chromebook-functionaliteit en hoef je geen nieuwe hardware te kopen.

Ook kun je een VPN voor Chromebook gebruiken, waardoor je met een beveiligde verbinding online kunt. Mocht het van school uit mogelijk (of verplicht) zijn om met een VPN te verbinden, dan kan deze ook ingesteld worden.

Chromebook Chromefans / Chromebook voor school
Via: depositphotos.com | coryaulrich

Budget: Gulden middenweg

De prijs van de hardware telt zeker mee in de overweging. Chromebooks zijn over het algemeen veel goedkoper dan laptops. Voor 200 tot 300 euro kun je al een prima model kopen waar kinderen gewoon op kunnen werken, zonder tegen al te veel problemen aan te lopen.

Ook hier is het zo dat je het zelf zo gek en zo duur kunt maken als je wil. Er zijn ook Chromebooks beschikbaar die een prijskaartje van rond de 1000 euro hebben. Dat is wellicht teveel van het goed. Modellen die 300 tot 700 euro kosten vormen dan vaak de gulden middenweg.

Asus CX14 | Chromebook voor school
Deze Chromebooks voor school koop je nu met (flinke) korting!
Tijdelijke actie, zolang de voorraad strekt

Beste Chromebook voor school

Hieronder noemen we vijf verschillende modellen die prima als Chromebook voor school ingezet kunnen worden. De Chromebooks kosten bijna allemaal minder dan 500 euro en het gros is in Nederland te koop. Maar welke Chromebook voor school moet je nou kiezen? Dit zijn de beste opties.

1.

Asus Chromebook CX1400FKA-EC0089

Beste keuze

4.6

De beste keuze Chromebook voor school van dit moment inclusief touchscreen, lange accuduur en een bijzonder goede prijs- kwaliteitverhouding… Lees meer

Asus CX14 | Chromebook voor school

Kenmerken

 • 14 inch-scherm
 • 8GB geheugen / 64 GB opslag
 • Full HD-scherm
 • 12 uur accuduur

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Helder scherm (+touch)
 • Lange accuduur
 • Premium bouwkwaliteit
 • Relatief licht (1,63 kg)
 • Bijzonder goede prijs-kwaliteit
Minpunten
 • 64GB opslag is voor veel bestanden wat aan de lage kant

In het kort

De Asus Chromebook CX1400FKA-EC0089 is de beste keuze Chromebook voor school van dit moment. De keuze is hierop gevallen door onder andere de goede prijs- kwaliterverhouding.

Ook het scherm is helder en met 14 inch heb je de ideale combinatie tussen draagbaarheid en genoeg ruimte om op te werken/studeren/streamen.

Dit in combinatie met de accuduur van 12 uur, relatief laag gewicht (1,63kg) en de premium bouwkwaliteit maakt deze Asus Chromebook op dit moment de beste keuze voor school qua Chormebooks.

Meer details over deze Chromebook kun je hier vinden.

2.

Acer Chromebook 314-3H-C99X

Budget keuze

4.5

Deze betaalbare Acer Chromebook biedt voldoende functies en mogelijkheden, tegen een aantrekkelijke prijs. Handig als je een Chromebook voor school zoekt maar niet teveel wil uitgeven.

Acer Chromebook 314 - Chromebook voor school

Kenmerken

 • 14 inch-scherm
 • 4GB geheugen / 64 GB opslag
 • Full HD-scherm
 • Basis bouwkwaliteit

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Betaalbaar
 • 14 inch-scherm (full HD)
 • Relatief licht (1,45 kg)
 • 11,5 uur accuduur
Minpunten
 • 64GB opslag is relatief weinig voor grote bestanden
 • Bouwkwaliteit is iets ‘minder premium’

Samenvatting

De Acer Chromebook 314-3H-C99X is een aantrekkelijke en toegankelijke Chromebook die geschikt is voor school. Met zijn 14 inch-scherm (zonder touch) is het een ideaal formaat om mee te nemen. Dit wordt nog versterkt door het relatief lage gewicht van 1,45kg.

Verder is deze Chromebook voor school vooral heel betaalbaar, je krijgt een basis-model, maar voor de meeste studie gerelateerde taken werkt deze ronduit goed!

Ben je op zoek naar een betaalbare school Chromebook, dan is deze Acer 314 zeker een aantrekkelijke keuze.

3.

Lenovo IdeaPad 5 Chrome Gaming 16IAU7 82V8000QMH

Premium keuze

4.8

Premium Chromebook: als je op zoek bent één van de beste modellen, dan is deze IdeaPad 5 een goede keuze.

Lenovo IdeaPad 5 Chromefans - Chromebook voor school

Kenmerken

 • 16 inch-scherm, 120 Hz-scherm
 • 8GB geheugen / 512GB opslag
 • Geschikt voor gamen
 • Snelle chipset

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Eén van de snelste Chromebooks
 • Goed scherm met hoge resolutie
 • Veel opslag beschikbaar
 • 11 uur accuduur
 • Full HD webcam aan boord
Minpunten
 • Relatief prijzig

Samenvatting

De naam Lenovo IdeaPad 5 Chrome Gaming 16IAU7 82V8000QMH is misschien wat aan de lang kant. Maar je koopt met deze IdeaPad 5 een zeer snelle en goed uitgeruste Chromebook.

Laat je niet afschrikken door het woord ‘Gaming’ in de naam, want je kunt werkelijk alles met deze Chromebook. Je hebt een snelle chipset aan boord, zeer veel opslag (512GB) en een goed, 16 inch-scherm met hoge resolutie.

Met deze Lenovo IdeaPad 5 heb je een Chromebook voor school +. Je kunt er alle schooltaken op doen, maar deze is ook nog geschikt voor veel andere taken. Onder andere streamen, gamen en nog veel meer.

Waar moet je op letten bij een Chromebook voor school?

Er zijn een aantal zaken belangrijk om in de gaten te houden als je op zoek gaat naar een Chromebook voor school.

Accuduur

Tegenwoordig zijn er vaak stopcontacten in de buurt, ook op school, maar het is wel prettig als een Chromebook ook een degelijke accu heeft. De meeste Chromebooks doen het sowieso goed qua accuduur, enkele uitzonderingen daargelaten.

Afhankelijk van de persoonlijke wensen zou ik gaan voor een Chromebook die minimaal 8 uur accuduur heeft. Dit zal in de praktijk overigens altijd iets lager uitvallen.

Schermformaat

Een kleine Chromebook kan erg handig zijn, deze is vooral eenvoudig mee te nemen, maar urenlang op een klein scherm werken is niet per se ideaal. Dat is dan ook de reden dat in bovenstaande lijst allemaal wat ‘grotere’ Chromebooks genoemd zijn.

Als vuistregel zou ik aanhouden om minimaal voor 13 inch te gaan als het schoolwerk of de studie vereist om meerdere uren per dag achter een Chromebook te zitten.

Chromebook achterkant
Via: pixabay.com | Roonz-nl, CC

Budget

Chromebooks zijn er voor elk budget, ze staan er ook om bekend niet al te duur te zijn. Ga er bij een Chromebook vanuit dat je vanaf 250 euro moet rekenen, waarbij het soms iets lager kan uitvallen.

Bij de goedkopere modellen lever je vaak wel in op zaken als scherm en accuduur, dus het is natuurlijk altijd een afweging welk bedrag je er daadwerkelijk aan wil uitgeven.

Meer over Chromebook en onderwijs

Wil je lezen op wat voor manier een Chromebook op school gebruikt kan worden? Lees dan eens ons uitgebreide achtergrondartikel over Cloudwise. Dit is een populair onderwijsprogramma en een goede leeromgeving voor kinderen.

Ben je op zoek naar een opfriscursus over een Chromebook, of twijfel je nog om er nog over om er één aan te schaffen, dan lees je hier: Wat is een Chromebook en wat kun je er allemaal (niet) mee?

Lees ook

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...