Minecraft op Chromebook: zo speel je deze game op Chrome OS

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Laatste update:

2

minecraft op chromebook

We snappen het best dat je Minecraft op Chromebook wil spelen. Het is één van de meest populaire games ooit, die gedijt bij toegankelijkheid. Je speelt het spel op andere mobiele apparaten en laptops, dus waarom niet op je Chromebook? In dit artikel leggen we je uit hoe je dat voor elkaar krijgt.

Wat is Minecraft?

Wellicht ben je nog niet bekend met Minecraft en dan is een introductie op z’n plaats. Je bent mogelijk een ouder van een kind dat hierom vraagt of je klikt puur uit interesse op dit artikel. Hoe het ook zit, je bent hier aan het juiste adres. Minecraft is een game dat zeer geschikt is voor jonge spelers.

Als we een vergelijking moeten maken – die een klein beetje kort is – dan kun je dit zien als digitaal Lego. Nu zijn er al Lego-games natuurlijk, maar zelden komen we Lego-avonturen tegen zo groot als Minecraft. Of games in het algemeen die zo de creativiteit prikkelen zoals Minecraft doet.

In Minecraft kun je ontzettend veel dingen doen. Je kunt zelf dingen maken, je kunt bouwwerken slopen, je kunt minispelletjes spelen (die anderen opgezet hebben) en je kunt bij elkaar op bezoek gaan in een eigen wereld. Samenwerking en creativiteit staan centraal, vandaar dat dit zo’n fijn spel is voor kids.

minecraft op chromebook
Afbeelding: Microsoft

De kans dat je kind een Chromebook heeft, is groot. Dat is immers een fijn en veilig apparaat waar ze prima op kunnen studeren, zonder al te veel afleidingen. In de basis is een Chromebook bedoeld om op te werken, maar recente modellen hebben prima specificaties aan boord voor enkele spelletjes.

Minecraft is gelukkig geen ontzettend ‘zware game’, zoals experts dat noemen. Het Minecraft op Chromebook vraagt dus relatief weinig van de hardware aan boord (denk dan bijvoorbeeld aan de processor en het werkgeheugen). Maar hoe krijgt het spel nou draaiende op een Chromebook?

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Minecraft is overigens beschikbaar op Android en iOS, evenals Windows en Linux. Daarnaast zijn er versies beschikbaar voor alle belangrijke en grote spelcomputers van dit moment, waardoor er dus meer dan genoeg opties zijn voor je kind om te kunnen genieten van dit fantasieprikkelende spel.

minecraft op chromebook
Afbeelding: Microsoft

Optie 1: Minecraft op Chromebook

Er is helaas geen officiële versie van Minecraft op Chromebook beschikbaar, terwijl dat dus juist zo’n ideale combinatie lijkt. Ondanks dat is er een simpele oplossing beschikbaar voor iedereen die Minecraft op Chromebook wil gebruiken. Het enige dat je nodig hebt, is de Android-applicatie.

Voordat je Android-apps kunt installeren op je Chromebook, dien je eerst te controleren of de Google Play Store ondersteund wordt. Ga daarvoor naar de instellingen en scroll op die pagina door totdat je het kopje Google Play Store ziet staan. Stel in dat je die functie wil activeren en je bent al een heel end.

Minecraft op Chromebook installeren
Zo installeer je Minecraft op Chromebook.
Open nu de Google Play Store.
Zoek Minecraft op. Let op de uitgever van de game: dat moet Mojang zijn.
Kies Minecraft: Education Edition
In de Google Play Store staan twee apps: Minecraft en Minecraft: Education Edition. Op de pagina van de laatstgenoemde staan de vereisten voor het gebruik. Neem die goed door; wellicht kom je ervoor in aanmerking. De reguliere versie van de app werkt niet op Chromebook.
Download de game.
Download en installeer de game. Kinderen kunnen tien keer gratis inloggen. Daarna dien je een abonnement af te nemen. Daarover lees je meer op deze pagina.

Let op: als je wil spelen, dan heb je wel een Office 365 Education- of Office 365 Commercial-account nodig. Anders kun je je helaas niet aanmelden en dan kom je niet in het spel. Je moet dus door behoorlijk wat hoepels springen om dit voor elkaar te krijgen, maar dan krijg je daar wel een leuk spel voor terug.

Lukt deze methode niet voor jou of voldoe je niet aan de eisen om Minecraft op je Chromebook te installeren, dan is er nog een alternatief, echter is deze wel een stuk ingewikkelder.

minecraft op chromebook
Afbeelding: Microsoft

Optie 2: Minecraft op Chromebook via Linux

Er is nog een manier om Minecraft op Chromebook te laten draaien, maar dit is wel een lange weg. Eerst dien je Linux te activeren op het apparaat. Die optie vind je onder de geavanceerde opties binnen de instellingen. Daar vind je de opties voor ontwikkelaars; activeer daar deze modus.

Minecraft op Chromebook via Linux
Zo installeer je Minecraft op Chromebook via Linux.
Na het installeren op je de Linux Terminal.
Druk op de zoekknop en zoek naar ’terminal’. Open die.
Gebruik het onderstaande commando om Linux te updaten.
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade -y
Download nu het Minecraft.deb-bestand van de officiële website.
De link vind je hier. Verplaats dit bestand naar de Linux-bestanden binnen de Files-app.
Dubbelklik op het installatiebestand en druk op Installeren.
Dit neemt enkele minuten in beslag.
Druk nogmaals op de zoekknop en zoek op ‘minecraft’.
Open nu de Minecraft launcher.
Log in met je Minecraft- of Mojang-account.
Heb je die nog niet, dan maak je er hier eentje aan.
Ingelogd? Druk dan nu op de Demoknop.
Het spel downloadt de meest recente versie en start zichzelf opnieuw op. Doet het dat niet? Start Minecraft dan handmatig op (zie stap vijf).
Druk op Play Demo World en je kunt beginnen.
Mocht je de volledige versie willen spelen, dan dien je het spel te kopen. In de game zie je daar een optie voor staan.

Zoals je ziet kan het dus best pittig zijn om Minecraft op Chromebook draaiende te krijgen. Maar als je eenmaal zover bent, dan is het in het vervolg een peulenschil.

Gamen op een Chromebook behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook games als Fortnite en Roblox spelen, gewoon op je Chromebook.

Loop je wel eens tegen problemen aan op je Chromebook? Dan kun je hem resetten. Hier lees je wat de beste Chromebooks zijn.

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Minecraft op Chromebook: zo speel je deze game op Chrome OS”

Plaats een reactie

Delen op...