YouTube Premium prijs + zo kan het veel goedkoper

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

6

Door

Ruud Caris

Laatste update:

6

YouTube Premium

Als je wel eens YouTube kijkt, heb je de Premium proefmaand wel eens voorbij zien komen. Maar wat is de YouTube Premium prijs? Maar ook, hoe kun je dit een stuk goedkoper krijgen? Gelukkig is daar een heel eenvoudig trucje voor.

YouTube Premium

YouTube Premium zag in 2014 het levenslicht (toen nog als YouTube Red) en kreeg in de loop der jaren steeds meer functies. Ook konden steeds meer landen hier gebruik van maken.

Voordat we naar de YouTube Premium prijs gaan, laten we eerst eens kijken wat je precies mee kunt. Want waar betaal je nu eigenlijk voor?

 • Geen advertenties – Geen advertenties meer op YouTube, dus niet meer wachten voordat je een video kunt afspelen. Dit geldt ook voor YouTube Kids.
 • Video’s afspelen op de achtergrond – Als je de YouTube-app niet op je scherm hebt (op smartphone of tablet) kan deze toch gewoon door blijven spelen.
 • Video’s downloaden – Video’s downloaden om ze later – in de YouTube-app – offline te kijken
 • YouTube Music – Muziek luisteren, zonder onderbrekingen en advertenties inclusief offline luisteren.

De functies zijn wel afhankelijk van het soort abonnement, maar daarover later meer.

YouTube Premium

YouTube Premium en Premium Lite

Er zijn tegenwoordig meerdere abonnementen beschikbaar. Zo is er YouTube Premium Lite en de reguliere Premium.

De YouTube Premium prijs is hoger dan Lite, maar laten we weer eerst naar de functies kijken bij de verschillende abonnementen.

YouTubeYouTube Premium LiteYouTube Premium
Advertentie vrij
Advertentie vrij (YouTube Kids)
Afspelen op achtergrond
Video’s downloaden
YouTube Music (+offline)

De conclusie die we kunnen trekken uit bovenstaande tabel is dat YouTube Premium Lite eigenlijk alleen zorgt dat de advertenties niet zichtbaar zijn. Voor alle andere functies heb je YouTube Premium nodig.

YouTube Premium prijs

Maar wat is nu de YouTube Premium prijs? YouTube premium kost € 11,99 per maand en de Lite-versie krijg je voor € 6,99 per maand. Wil je met de hele familie (6 personen) gebruik maken van Premium, dan betaal je € 17,99 per maand.

Zoals je inmiddels weet zijn er dus twee verschillende abonnementen, die elk hun eigen mogelijkheden en extra’s hebben.

Prijs (1 account)Prijs (gezin, 6 accounts)
YouTube Premium Lite€ 6,99 per maandnvt
YouTube Premium€ 11,99 per maand€ 17,99 per maand
Deze prijzen gelden op het moment van schrijven, check de actuele prijzen op de site

Er zijn ook jaarabonnementen beschikbaar, je korting krijgt als je direct voor een jaar afrekent. Echter zijn de YouTube Premium jaarabonnementen niet beschikbaar in Nederland.

Lees ook: 35 streamingdiensten op een rij: gratis en premium

Maar, het kan dus ook goedkoper?

Yep, het kan ook goedkoper. Hiervoor hoef je gelukkig geen gekke handelingen uit te voeren, maar er zijn landen waar YouTube Premium goedkoper is. Daar kun jij ook eenvoudig gebruik van maken.

Net als veel andere bedrijven, heeft ook YouTube de prijzen aangepast per land. Dat betekent dat er gekeken wordt naar zaken als inkomen in dat land en daar wordt de prijs op aangepast. Nederland is redelijk welvarend en daar ligt de prijs dus iets hoger. In andere, minder welvarende landen moet er dus minder betaald worden. Voor Netflix-abonnementen wordt ditzelfde principe gehanteerd.

Er zijn dus landen waar ook het abonnement een stuk goedkoper is. Met een kleine truc kun jij hier ook van profiteren. Dit is geen hogere wiskunde, dus ook jij kunt dit!

Voordat ik uitleg hoe dit werkt, eerst een overzichtje van landen waar de lage prijs geldt.

Hieronder zie je dat Turkije voordelig is als je een zelf een abonnement afsluit. Wil je een gezinsabonnement (dus met 6 personen), dan is Argentinië een beter idee.

LandPremium (maand)Premium (jaar)Premium gezin (maandelijks)
Argentinië€ 1,64 (ARS 389)€ 2,96 (ARS 699)
Turkije€ 1,51 (TRY 29,99)€ 15,12 (TRY 299,99)€ 3,02 (TRY 59,99)

Zoals te zien in onderstaande screenshot, zijn de prijzen (in lokale valuta) goedkoper dan in Nederland. Veel goedkoper zelfs.

YouTube Premium Prijs

De twee landen in dit overzicht, Argentinië en Turkije, horen bij de goedkoopste. Maar kun je hiermee ook de YouTube Premium prijs in Nederland omlaag krijgen? Het antwoord is: ja!

Uitleg YouTube Premium goedkoper

Hoe je een YouTube-abonnement goedkoper afsluit, is gelukkig vrij eenvoudig, met onderstaand stappenplan moet dat zo gelukt zijn.

Gebruik deze methode alleen als je ook daadwerkelijk beschikt over een adres in het betreffende land. Check daarnaast ook altijd de voorwaarden van YouTube/Google.

YouTube Premium (bijna) gratis
YouTube Premium voor een aanzienlijke lagere prijs: zo ga je te werk.
Zorg dat je een Google-account hebt
Zorg dat je een Google-account hebt waarmee je jouw Premium-abonnement kunt afsluiten.
Activeer een VPN
Activeer een VPN naar keuze. Zelf gebruik ik deze, maar in principe voldoet elke VPN die servers in de betreffende landen heeft.
Kies voor één van deze landen als VPN
Zorg dat jouw IP-adres uit één van deze landen komt met de VPN. Kies voor onderstaande:
– Turkije – Als je een abonnement voor jezelf wil afsluiten per maand/jaar
– Argentinië – Als je voor een Family-abonnement wil gaan
Ga naar de YouTube Premium-pagina
Navigeer naar de site van YouTube Premium (youtube.com/premium)
Selecteer het juiste abonnement
Kies voor het juiste abonnement en reken af met de betaalmethode van jouw voorkeur uit het gekoppelde Google-account.

Goed om te weten over YouTube Premium

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je overweegt een abonnement te nemen op YouTube Premium. Dit zorgt dat je niet voor onnodige verrassingen komt te staan.

1. Google Workspace YouTube Premium

Het is niet mogelijk een Premium-abonnement te nemen als je een Google Workspace-account hebt (zakelijke versie van Gmail). Je dient dus echt met een privé Google-account te doen.

Het is vooralsnog niet bekend of dit mogelijk gaat worden in de toekomst, maar vooralsnog kun je dus geen YouTube Premium nemen met een Google Work-account.

2. Regels voor gratis proefperiode

Er zijn een aantal regels voor de gratis proefperiode van YouTube Premium. Zo zijn er logischerwijs beperkingen hoe vaak je deze gratis periode kunt starten.

 • Proefperiode van 1 maand – Beschikbaar voor nieuwe gebruikers of 6 maanden na het opzeggen van YouTube Premium, Music Premium of Google Play-lidmaatschap. Je mag maar 1 proefperiode per 12 maanden gebruiken.
 • Proefperiode van 3 maanden – Deze is alleen beschikbaar voor nieuwe gebruikers, of als je meer dan 3 jaar geleden YouTube Premium, Music Premium of Google Play-lidmaatschap hebt opgezegd. Dit is slechts 1x per 3 jaar toegestaan!

3. Kies voor het juist abonnement

Kijk goed naar de functies die je wil bij YouTube Premium. Wil je geen advertenties, dan past de Lite-versie het beste. Maar voor alle andere functies heb je het duurdere abonnement nodig.

Dit geldt onder andere voor het afspelen op de achtergrond en het volledig gebruik maken van YouTube Music.

4. Delen met je gezinsleden

Zoals je hierboven hebt gezien is het veel voordeliger om een abonnement met je gezin te delen. Er hebben dan 6 personen toegang tot alle functies van Premium, zonder daar (veel) extra voor te betalen.

Misschien kun je de kosten verdelen binnen jouw gezien. Wil je gebruik maken van deze functie, dan dien je een gezin binnen jouw Google-account aan te maken.

Meer informatie over het instellen van een gezinsgroep binnen Google kun je hier vinden!

5. Op alle apparaten

Als je eenmaal een betaald abonnement op YouTube hebt, zul je direct ook op alle apparaten toegang hebben tot deze functies. Er zijn apps beschikbaar voor veel verschillende devices, onder andere:

 • Android
 • iOS (iPhone en iPad)
 • Web (Chrome, Safari en elke andere browser)
 • GameConsoles
 • Smart TV’s
 • Apple TV
 • Google TV (op Chromecast)

Zorg er daar ook voor dat je met het juiste account bent ingelogd, anders kun je geen gebruik maken van deze mogelijkheden.

Is YouTube Premium het geld waard?

Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar als je veel op YouTube bent, dan is het de overweging absoluut waard. Vooral als je geen ads wil zien, video’s op de achtergrond afspelen en de mogelijkheid hebt om video’s in goede kwaliteit te downloaden.

De keuze is natuurlijk ook afhankelijk van jouw maandelijkse budget, maar mogelijk kan bovenstaande methode hierbij helpen.

Lees ook

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

6 gedachten over “YouTube Premium prijs + zo kan het veel goedkoper”

 1. Werkt niet, heel aanlokkelijk, maar ook als je een google-account aanmaakt in het land (bvb. Argentinië), werkt dit niet en zegt YouTube: “We kunnen je land niet verifiëren”.
  Deze pagina en alle moeite van de lezers is totaal nutteloos.

  Beantwoorden
 2. Heeft iemand dit recent geprobeerd? Ik krijg een foutmelding bij betalen met creditcard. Dit heeft met het adres te maken, er wordt een identificatie controle gedaan via mijn creditcard. Iemand ervaring hiermee?

  Beantwoorden
 3. Goedemiddag,

  VPN op Turkije maar bedragen blijven op € staan. Stond een keer op Turkse Lira maar toen gaf google aan dat ik niet kon betalen doordat mijn account in Nederland is.

  Beantwoorden
 4. Is het mogelijk om bestaande muziekbibliotheek van Spotify te kopiëren naar You Tube Music Premium?
  Is het niet mogelijk om Premium ook af te spelen op MacBook Pro?
  Ik overweeg over te stappen van Spotify naar YTP.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...