NordVPN is misschien wel de populairste VPN-dienst ter wereld, maar hoe werkt deze op een Chromebook? Al jaren gebruik ik deze diensten en in deze review deel ik mijn ervaren met NordVPN voor Chromebook.
VPN is een woord dat we steeds vaker voorbij zien komen, maar wat is het nu precies en wat heb je er eigenlijk aan?
Een VPN versleutelt jouw internetverkeer, zodat andere partijen niet al jouw gegevens kunnen zien en gebruiken. VPN staat dan ook voor Virtual Private Network en je moet het eigenlijk zien als een privé-server, waar je verbinding mee maakt.
Door jouw internetverkeer versleuteld via deze privé-server te laten verlopen, is het voor anderen bijvoorbeeld niet te achterhalen wat jouw IP-adres is. Op deze manier waarborg je jouw privacy ook online beter en beschik je simpelweg over een betere beveiliging. Erg handig als je op openbare plekken bent (zoals een station of vliegveld), waar een onbeveiligd wifi-netwerk is.
Lees ook: Chromebook Family Link: dé gids voor ouderlijk toezicht
Ook is het mogelijk om een VPN te gebruiken om toegang te krijgen tot content die in bijvoorbeeld Nederland geblokkeerd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Netflix-content die alleen in Amerika te bekijken is: door een VPN te gebruiken maak je het mogelijk hier toegang tot te krijgen.
Maar hoe zit dat nu precies op een Chromebook? Dat leg ik je uit aan de hand van mijn NordVPN review.
NordVPN is één van de grootste VPN-aanbieders ter wereld en biedt een breed scala aan mogelijkheden. Hieronder een aantal essentiële gegevens op een rij.
Zoals je kunt lezen heeft NordVPN een groot aantal servers wereldwijd, die verspreid staan over allerlei landen. Daardoor kun je even eenvoudig met een Nederlandse of een Amerikaanse server verbinden. Hoe dit in de praktijk werkt, lees je verderop in de review.
De afgelopen jaren heb ik NordVPN vaak gebruikt, zowel mobiel als op mijn Chromebook. Dit doe je door gebruik te maken van de prettig werkende app van de VPN-aanbieder.
Wil je NordVPN kopen, dan kun je kiezen uit een aantal verschillende abonnementen. Zo kun je opteren voor een maand, maar ook 6, 12 en 36 maanden zijn beschikbaar. Als je een abonnement hebt, dan kun je deze op 5 apparaten gebruiken.
Voordat ik dieper inga op het gebruiksgemak van de NordVPN-app voor Chromebooks, allereerst wat informatie over de mogelijkheden. Zo is er de mogelijkheid om voor verschillende protocollen te kiezen:
- NordLynx (eigen protocol van NordVPN)
- IKEv2
- OpenVPN (TCP en UDP)
Elk van deze protocollen brengt zijn eigen mogelijkheden met zich mee. Bij OpenVPN heb je de meeste keuzes, waarbij je kunt denken aan:
- Dedicated IP – Handig als je een vast IP nodig hebt voor bijvoorbeeld toegang tot een vaak gebruikte dienst of tool.
- Double VPN – Hiermee kun je verbinden met maar liefst twee VPN-servers. Dat wil dus zeggen dat je verkeer twee keer via een andere server gestuurd wordt, alvorens verbinding te maken met bijvoorbeeld een website.
- P2P – Ben je van plan om te downloaden of op een andere manier gebruik te maken van P2P met een VPN, dan is hier ook een speciale range aan servers voor bij NordVPN, verspreid over de hele wereld.
Naast bovengenoemde, zijn er nog meer speciality servers beschikbaar via NordVPN, uiteraard ook allemaal te gebruiken via de app.
NordVPN: dagelijks gebruik
NordVPN kan op meerdere manieren gebruikt worden, door deze bijvoorbeeld rechtstreeks op je router te installeren, maar hier beperk ik me even tot de opties op een Chromebook zelf.
Je kan ervoor kiezen de app te downloaden in de Play Store, of de Chrome-extensie van NordVPN te installeren. Dit laatste heeft niet mijn voorkeur: hiermee versleutel je namelijk alleen het verkeer via de browser en niet via bijvoorbeeld andere geïnstalleerde apps.
De app zit simpelweg goed in elkaar: nadat je ingelogd bent, krijg je een hoofdscherm voorgeschoteld, waar je kunt kiezen voor een aantal favoriete servers, als je deze ingesteld hebt. Ook is het hier eenvoudig mogelijk om verbinding te maken met de beste server op dat moment in bijvoorbeeld Nederland, of juist in Duitsland.
Door deze brede keuze, kun je eenvoudig switchen tussen servers als dat nodig is. Dat is ook de optie, die ik het vaakst gebruik: met de ‘beste’ Nederlandse server verbinding maken. Hier wordt er dan gekeken naar de serverload van dat moment, waardoor je dus verzekerd bent van relatief hoge snelheid.
Verder is NordVPN uitgerust met zogenaamde CyberSec, waardoor er advertenties en trackers geblokkeerd worden van websites die je bezoekt. Het heeft dus ook een soort van ingebouwde adblocker die eenvoudig geactiveerd kan worden.
In de NordVPN-app kun je eenvoudig een land kiezen waar je verbinding mee wil maken, maar heb je ook de mogelijkheid om automatisch verbinding te laten maken, zodra de Chromebook is opgestart. Hierdoor hoef je dus nooit te denken aan het activeren van je VPN, wel zo handig.
Lees ook: VPN voor Chromebook: beste aanbieders + installeren
01
Viaplay-abonnement: betaal minder, krijg meer (berekening)