De ultieme Netflix gids: 20 dingen die je zeker moet weten

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Netflix

Netflix is inmiddels gemeengoed geworden: iedereen kent de streamingdienst. Toch zijn er vee dingen die je misschien nog niet wist, of je nog eens na wil lezen. Dat is precies waarom ik deze ultieme gids over Netflix heb gemaakt.

Netflix: het begin…

Netflix is niet ‘nieuw’, maar bestaat al heel wat jaren. Sterker nog, in het vorige millennium bestond de dienst al, maar niet als streamingservice. Dat was toen nog niet echt uitgevonden.

Het bedrijf verhuurde ooit DVD’s in een abonnements-vorm en begon pas veel later met het aanbeiden van streamingdiensten. De eerste lancering van het platform zoals we dat nu kennen was in 2007. Het duurde daarna nog eens zes jaar voordat we in Nederland konden streamen.

Heb meteen even gekeken wanneer ik mijn Netflix-avontuur gestart ben:

Netflix lid geworden

En dit abonnement is nog steeds actief, alleen voor een iets andere prijs. De afgelopen jaren zijn de prijzen regelmatig aangepast. Een actueel overzicht kun je vinden op de Netflix abonnement-pagina.

Omdat je waarschijnlijk toch weinig geeft om het ontstaan, het aantal leden van de DVD-serviceen andere nutteloze feiten uit het verleden, hieronder een lijst met dingen die je over de streaming-dienst moet weten.

Deze heb ik onderverdeeld in algemene informatie, info over prijzen, abonnementen hoe Netflix goedkoper kan. Vervolgens ga ik verder met het streamen en ontdekken van de content.

Netflix 20 dingen die je moet weten

Er is veel, heel veel over Netflix te vertellen. Daarom heb ik hieronder een lijst gemaakt met dingen die je mogelijk nog niet wist. Dit bestaat uit een aantal feiten, maar ook een aantal handige tips om jouw kijkervaring te verbeteren. Ook heb ik een tip toegevoegd hoe je Netflix-abonnement goedkoper kan.

1. Netflix begon als DVD-verhuur-bedrijf

Netflix is begonnen als DVD-abonnements-service. Waarbij je elke maand nieuwe DVD’s toegestuurd kreeg. De oorsprong van het bedrijf is dan ook al in 1997.

De switch naar streaming kwam pas in 2007, toen de dienst gelanceerd werd in de Verenigde Staten. De eerste internationale uitbreiding vond plaats in 2010, toen Netflix lanceerde in Canada.

2. Netflix geeft 13,6 miljard per jaar uit aan eigen content

Dat lees je goed, in 2021 gaf het bedrijf 13,6 miljard dollar uit aan eigen content, dat is 13,2 miljard euro. Per jaar!

Denk daarbij aan series House of Cards, Orange is the new Black en Stranger Things. Een volledig overzicht met Netflix Originals kun je hier vinden.

De verwachting is zelf dat dit de komende jaren nog verder gaat opladen, mede omdat er natuurlijk meerdere streaming-platforms zijn die elkaar de loef willen afsteken.

Netflix
Via: pixabay.com | Jade87, CC

3. Films en series downloaden van Netflix

Ben je veel onderweg, heb je een beperkte databundel of simpelweg niet altijd toegang tot (goede) wifi? Dan is het handig om offline te kijken.

Films en series downloaden is hier de oplossing voor. Daarbij het mogelijk om binnen de app een aantal titels te downloaden, zodat ze offline gekeken kunnen worden.

Deze kun je echter alleen binnen de app bekijken, het is helaas niet mogelijk om de video vervolgens te delen. Maar mocht je een vliegreis op de planning hebben staan, download dan altijd een paar afleveringen van je favoriete serie. Of die film die je nog wilde kijken. Handig!

Goedkoper Netflix-abonnement?

Ben je op zoek naar een goedkoper Netflix-abonnement, dan zijn er een aantal opties:

Bekijk hier alle tips

4. Nieuwe talen leren met Netflix

Er zijn soms creatieve gebruikers van Netflix, die meer mogelijkheden zien. Zo ook de maker van de Language Reactor Chrome-extensie, waarmee het mogelijk wordt om een nieuwe taal te leren.

Dit wordt gedaan door twee talen onder elkaar te zetten als ondertiteling. Zo kun je bijvoorbeeld Nederlands en Spaans in hetzelfde scherm zien, waardoor je de taal sneller en beter machtig wordt.

Een mooie toevoeging, waar ik zelf niet eerder aan gedacht had. Mocht je Netflix uitgespeeld hebben, deze Chrome-extensie werkt ook met YouTube.

5. 352 keer dezelfde film kijken, in één jaar..

Als jij denkt dat je een bepaalde film vaak hebt gezien, je zit waarschijnlijke ver van het record.

Er is dus iemand geweest, die in een jaar tijd de film Madagascar 3 vaak heeft gekeken. Heel vaak. Zo’n 352 keer om precies te zijn. Dat is dus bijna elke dag de volledige film.

Je moet er maar zin in hebben…

Netflix-storing
Via: Unsplash.com | Souvik Banerjee Netflix-storing

Netflix abonnement, prijs en hoe het goedkoper kan

Door de jaren heen zijn de prijzen regelmatig verhoogd en aangepast, daarom hieronder een aantal dingen die je moet weten over jouw Netflix-abonnement, de mogelijkheid en de daarbij behorende kosten.

Daarnaast heb ik ook een aantal tips voor je hoe Netflix goedkoper kan, zelfs als je een bestaand abonnement hebt.

6. De 3 Netflix-abonnementen (binnenkort 4)

Er zijn drie verschillende Netflix-abonnementen waar je uit kunt kiezen. Afhankelijk van jouw situatie, is er eigenlijk altijd wel een goede keuze.

De abonnementen op een rij:

  • Basic (€7,99) – Standaard-abonnement, is het goedkoopst en biedt de volledige catalogus voor films en series. Je kunt op één scherm tegelijkertijd kijken.
  • Standaard (€ 11,99) – Het meest gangbare abonnement, met full HD-kwaliteit en de mogelijkheid om op twee scherm gelijktijdig te kijken.
  • Premium (€ 15,99) – Met het duurste abonnement kun je streamen in 4K op vier schermen.

Hieronder nog een keer de samenvatting in een tabel. Wil je meer weten, check dan onze uitgebreide Netflix kosten artikel.

BasicStandaardPremiumMet reclame*
Prijs (maandelijks)€ 7,99€ 11,99€ 15,99?
Aantal schermen (gelijktijdig)124?
Downloads opslaan (aantal apparaten)123?
Kwaliteit van streamSD (480p)Full HD (1080p)4k (2160p)?
Volledige aanbod films en series ?
Kijken via tv, laptop, smartphone en tablet
Reclamevrij
* = Netflix zou werken aan een abonnement met reclames. Dit is waarschijnlijk goedkoper, maar er zijn nog geen details bekend gemaakt.

7. Maandelijks opzegbaar

Abonnementen zijn maandelijks opzegbaar, waarbij je dus te allen tijde kunt opzeggen. Het is – bij Netflix direct – niet mogelijk om een jaar-abonnement af te sluiten, waardoor je korting krijgt.

Dit zou mogelijk wel een goede optie zijn, vooral als je weet dat je toch wel blijft kijken. Vaak zien we dat je bij een jaar één of twee maanden gratis krijgt, maar dat is hier dus helaas niet het geval.

Netflix had tot 2020 een gratis proefmaand. Na de steeds groter wordende populariteit, is dit afgeschaft. Wil je toch een maand gratis

8. Abonnement met reclames

Netflix werkt aan een abonnement met reclames, waar je tussen de series en films door commercials zult zien.

Dit is niet nieuw, er zijn ook andere streaming-aanbieders die dit doen. Op het moment van schrijven is dit abonnement nog niet beschikbaar. De details zullen op een later moment bekend gemaakt worden.

De verwachting is in ieder geval dat dit het goedkoopste abonnement zal worden en dus (gekeken naar de huidige prijzen) minder dan € 7,99 zal gaan kosten. Hoe dit in de praktijk zal werken, wat de streaming-kwaliteit is en het aantal apparaten zal later moeten blijken.

9. Netflix goedkoper: dit zijn je opties

Wil je een goedkoper abonnement, dan zijn er een aantal opties die je kunt proberen. Sommige zijn eenvoudig te realiseren, zoals bijvoorbeeld het overstappen naar een andere provider, anderen hebben wat meer voeten in de aarde. Daarnaast zijn deze methodes een grijs gebied.

Hoe dan ook, er zijn dus een aantal manieren om Netflix goedkoper te maken.

Chomecast app Netflix

Gratis Netflix bij Ziggo POPULAIRE AANBIEDING

Tijdelijke deal
Inclusief gratis videoland
  • Aanbieding via Ziggo – De provider Ziggo heeft een actie lopen waarbij een jaar lang gratis Netflix en Videoland wordt gegeven. Meer details kun je vinden op de website.
  • Sluit een Netflix-abonnement af in een ander land – Werekdwijd worden er andere tarieven gehanteerd, afhankelijk van de standaarden in het betreffende land. Zo is een abonnement in Turkije veel goedkoper dan in Nederland. Om dit te kunnen doen, heb je een VPN en een creditcard nodig.

Netflix abonnement via een ander land (goedkoper)

Wil je minder betalen, dan kun je met onderstaande stappen een abonnement afsluiten in een ander land. Uiteraard volledig op eigen risico.

  • Download en installeer eerst de VPN (ik gebruik deze)
  • Zodra deze geïnstalleerd is, zet deze op ‘Turkije’
  • Ga vervolgens naar deze website van Netflix Turkije (deze is in het Engels)
  • Sluit een Netlfix-abonnement af met een Turks adres
  • Deel een Netflix-abonnement – Dat is een optie die nu nog prima werkt, maar mogelijk in de toekomst lastiger gemaakt wordt door het bedrijf. Officieel mag je namelijk alleen delen binnen je eigen huishouden.

10. Abonnement delen, mag dat?

Er zijn veel, heel veel mensen die Netflix delen. Misschien (of waarschijnlijk) doe je dit ook wel. Ofifcieel is dit echter tegen de regels.

Het is toegestaan om een abonnement te delen binnen je huishouden, maar niet met mensen die op een ander adres wonen. Ook als is dit een familielied, goede vriend(in), kennis of andere relatie.

Op de officiële site staat duidelijk te lezen dat dit niet is toegestaan, maar op dit moment wordt het gedoogd. Er zijn echter proeven, waarbij dit onmogelijk wordt gemaakt en je dus extra moet betalen voor extra gebruikers die niet op hetzelfde adres wonen.

KPN Netflix kijken
Via: unsplash.com | freestocks, CC

11. Netflix bij Ziggo en KPN

Naast het direct afsluiten van een abonnement van de websites, heb je ook de mogelijkheid om dit via je provider te doen. In ieder geval Ziggo en KPN bieden dit aan.

Hoe dit in zijn werk gaat lees je in onze artikelen van Netflix Ziggo en Netflix KPN.

Netflix streamen en ontdekken

Bij het gebruik van Netflix heb ik ook een aantal handige tips en andere dingen die je moet weten. Ook hoe je de geheime genre-pagina’s kunt bekijken, maar ook lijst waar je terecht kunt om de nieuwste films en series te checken.

12. Netflix werkt op HEEL veel apps en apparaten

Er zijn veel apparaten waar Netflix op gebruikt kan worden. Wellicht heb jij er daar ook een aantal van thuis staan zonder dat je wist dat je erop kon streamen.

Een grote afwezige in deze lijst is de Nintendo Switch, hierbij is het (officieel) niet mogelijk om Netflix te streamen.

13. Nieuwe Netflix-content ontdekken

Het is altijd lastig geweest om nieuwe, leuke content te ontdekken tussen al die duizenden films, series en documentaires op Netflix.

De laatste jaren hebben ze daar wel zelf verbetering in aangebracht, met onder andere een betere recommendation engine waar op basis van jouw kijkgedrag nieuwe titels worden aanbevolen. Ook wordt er tegenwoordig een ’top 10 in Nederland’ getoond, zodat je kunt zien wat er op dit moment populair is.

Er zijn daarnaast veel websites in dit gat gesprongen, om lijsten van nieuwe content te publiceren, waar je meerdere keren per maand alle nieuwigheden kunt bekijken. Voor de Nederlandse markt kun je onder andere terecht op nieuwdezeweek.nl en bij Netflix-Nederland.nl (onofficieel)

14. Populairste Netflix films en series over ter wereld

Ben je op zoek naar de populairste films in bijvoorbeeld Mexico, of ben je nieuwsgierig wat ze in Frankrijk allemaal streamen? Daar heeft Netflix aan gedacht.

Via top10.netflix.com kun je precies zien welke films en series in welk land populair zijn. Wie weet kun je hier wat inspiratie uithalen om te streamen.

15. Geheime codes Netflix

Als je op zoek bent naar een nieuwe serie om te bingen, kun je helemaal verdrinken in alle opties. Misschieb heb je wel een bepaald genre waar je enorm enthousiast van kunt worden.

Genres kun je slechts beperkt bekijken, maar er is een truc met geheime codes (klinkt spannend) alle genres volledig te bekijken.

Dit doe je door naar de volgende URL te gaan, waarbij je het nummer kunt zoeken in deze lijst met Netflix codes. Hier vind je alle geheime codes van alle genres.

? ALLE Netflix genres bekijken met ‘geheime’ codes

Om alles te bekijken, kies je een genre uit deze lijst en kopieer je de code die erbij staat. Vervolgens ga je naar onderstaande URL en plak je de code erachter. (op de plaats van de XXXXXX plak je de code)

https://www.netflix.com/browse/genre/XXXXXX

Zo, uitzoeken en streamen maar!

16. Hoe snel moet je internet zijn voor Netflix

Het is vervelend als Netflix hapert tijdens het streamen, dus daarom is het goed om vooraf te weten hoe snel je internet echt moet zijn om te kunnen streamen.

Vaak is dit thuis geen probleem, maar als je bijvoorbeeld in het buitenland bent op ‘slechte’ wifi kan dat wel eens een issue worden.

Afhankelijk van de kwaliteit die je wil kijken, zie je onderstaande tabel de snelheden die je minimaal nodig hebt volgens om zonder haperen en vertraging te kunnen streamen.

KwaliteitMinimale snelheid
SD (480p)1 Mbps (liefst meer)
HD (720p)3 Mbps
Full HD (1080p)5 Mbps
4K (2160p)15 Mbps
Deze minimale worden door Netflix geadviseerd, maar dit kan in de praktijk afwijken.

Meer info kun je vinden ons artikel: Hoe snel moet je internet echt zijn voor Netflix

17. Toetsenbord snelkoppelingen voor Netflix

Als je vaker streamt in de browser, dus op je pc of laptop, dan zijn er een aantal handige snelkoppelingen voor Netflix die de bediening net iets makkelijker maken.

Zo kun je bijvoorbeeld snel 10 seconden voor- of achteruit spoelen, maar ook switchen naar fullscreen en is er zelfs een knop om de intro over te slaan.

In onderstaande afbeeldingen heb ik alle Netflix snelkoppelingen voor je op een rij gezet. Deze werken op zowel Windows, Mac OS en Chrome OS.

Te gebruiken onder CC BY-NC-ND (incl. link)

18. Veelvoorkomende Netflix problemen oplossen

Netflix is een grote (zo niet de grootste) streaming-service en heeft uiteraard ook wel eens problemen. Dit kan bijvoorbeeld een Netflix storing zijn, maar er zijn meer issues waar je tegenaan kunt lopen. Hieronder de oplossingen voor een aantal veel voorkomende problemen.

Uiteraard kun je nog tegen meer problemen aanlopen, probeer de zoekfunctie op Chromefans, we hebben veel oplossingen voor je op een rij gezet. Kom je er echt niet uit, dan kun je ook nog altijd Netflix contacten, om met een medewerker jouw problemen te verhelpen.

19. Zoekresultaten op Netflix

Zoeken op Netflix is niet altijd even makkelijk, vooral als je niet precies waar je naar op zoek bent.

Het is daarom bijzonder handig om de resultaten te filteren op bijvoorbeeld releasedatum. Dit doe je in de rechterbovenhoek van de zoekresultaten. Hoe dit er precies uit ziet is afhankelijk van jouw apparaat.

Netflix abonnement
Via: cottonbro (Pexels) Wat kost Netflix bij Ziggo?

20. Zo check je je Netflix kijkgeschiedenis

Wil je weten wat je precies gekeken hebt in de afgelopen periode? Dan is het heel eenvoudig om je kijkgeschiedenis te checken.

Dit doe je door op deze link te klikken of naar netflix.com/viewingactivity te gaan. Let wel dat je uiteraard ingelogd moet zijn om dit te kunnen zien.

Nog meer Netflix?

De afgelopen jaren heb ik Netflix vaak gebruikt, mensen geholpen met problemen en (te)veel serie- en film-aanbevelingen gegeven.

Heb je nog vragen, stel ze gerust in de comments! Loop je ergens anders tegenaan, check zeker onze Netflix-categorie op Chromefans, daar kun je veel informatie vinden.

Lees ook:

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...