Storytel abonnement: doen of beter niet?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Storytel

Als je luisterboeken wil luisteren, dan zul je al snel Storytel tegenkomen. Het is één van de grootste en meest uitgebreide audioboeken-apps in Nederland en België. De afgelopen 8 jaar heb ik Storytel dagelijks gebruikt, in dit artikel deel ik mijn ervaringen.

Storytel: een stukje geschiedenis

Storytel werd in 2006 opgericht in Zweden en heeft flink aan de weg getimmerd sindsdien. Vanaf 2015 is de dienst officieel beschikbaar in Nederland en sindsdien is het mogelijk om onbeperkt audioboeken te luisteren.

In de afgelopen jaren zijn er veel nieuwe boeken toegevoegd en de nodige Storytel exclusives op het platform gelanceerd. Maar wat kun je allemaal met de dienst en de vraag is: moet je ‘m wel gebruiken of zijn er betere opties?

Storytel abonnement

Wat kun je met Storytel?

Alhoewel Storytel vooral bekend is om de audioboeken, is het ook mogelijk om er veel e-books te lezen. Persoonlijk gebruik ik de dienst vooral voor luisterboeken, waarbij er een zeer gevarieerd aanbod is.

De app is initieel gericht op het luisteren van audioboeken en dat hebben ze vrij ver geperfectioneerd qua ervaring. De app heeft veel mogelijkheden en handige functies, maar daarover later meer.

Zelf luister ik een combinatie tussen fictie- en non-fictie-boeken. Voor beide is het aanbod vrij groot op het platform. Daarnaast is er ook een speciale kidsmode, waarmee je alleen toegang hebt tot alle kinderboeken.

Storytel abonnement: dit zijn de opties

Om gebruik te maken van de dienst heb je een abonnement nodig, anders krijg je simpelweg geen toegang tot de dienst. Storytel boeken downloaden kan wel, maar deze kun je dan alleen luisteren als je een actief abonnement hebt binnen de app.

Op dit moment zijn er een tweetal abonnementen beschikbaar, met beide kun je onbeperkt boeken luisteren.

Kenmerk
Unlimited
Family (2)
Family (3)
Onbeperkt lezen en luisteren
Maandelijks opzegbaar
Aantal accounts
1
2
3
Kidsmode
Prijs per maand
€ 12,99
€ 16,99
€ 19,99

Zoals je in bovenstaande tabel ziet, heeft het dus te maken met het aantal accounts dat je gebruikt. Zelf heb ik het tweede abonnement (Family – 2 accounts), zodat mijn partner en ik beide tegelijkertijd kunnen luisteren.

Het is namelijk zodat je per account, maar op één apparaat tegelijkertijd kunt luisteren. Je kunt dus wel Storytel delen, maar er kan slechts één luistersessie tegelijkertijd plaatsvinden. De andere stream stopt dan gewoon en dat is natuurlijk vervelend als je tegelijkertijd wil luisteren.

Storytel gratis luisteren is ook mogelijk, je kunt namelijk met een proefperiode beginnen.

Bekijk welke proefperiode voor jou beschikbaar is

Storytel app
Statistieken in Storytel app

Welke boeken kun je er allemaal lezen en luisteren?

Op Storytel zijn veel, heel veel boeken te vinden van bekende, maar ook minder bekende schrijvers. Op deze manier heb je een groot aanbod in veel verschillende categorieën. Of het nu gaat om thrillers, romans, zelfhulpboeken, biografieën of management-boeken, het aanbod is relatief groot.

Daarbij is het goed om aan te geven dat ook het aanbod Nederlandse boeken absoluut interessant is. Dit wordt aangevuld met Engelstalige titels. Hier kun je eenvoudig op filteren binnen de app.

Op Storytel kun je niet alleen luisteren, maar ook lezen. Nu vind ik dit persoonlijk niet zo prettig op een klein scherm van mijn smartphone, maar ook daar hebben ze een oplossing voor gevonden. De Storytel reader, maar daarover ook later meer.

Het volledig aanbod van Storytel kun je hier vinden.

De app van Storytel

Eén van de grote pluspunten van Storytel is de app. Deze is beschikbaar voor Android en iOS. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gemaakt, waarbij de app van middelmatig naar goed is gegaan.

Er zitten veel functies en mogelijkheden in, denk hierbij onder andere aan een slaaptimer, (vaste tijd, tot einde van hoofdstuk e.d.). Ook kun je boeken downloaden om binnen de app te luisteren, sneller of juist trager afspelen en er zijn allerlei statistieken beschikbaar. Zo zie je precies hoeveel, welk soort en op welke tijd jij boeken hebt gelezen. Dit kun je zien op de screenshot hierboven.

Als ik dan toch een minpuntje moet noemen van de app, is dat zoeken niet altijd 100% goed werkt. Soms krijg je in het hoofdzoek-scherm niet alles te zien, dan dien je door te klikken naar de specifieke titels of auteurs-overzichten.

Natuurlijk kun je binnen de app ook boeken beoordelen, recensies lezen en een aantal instellingen hiervoor aanpassen.

Al met al een bijzonder complete app die ik dagelijks met veel plezier gebruikt. Uiteraard is ook ondersteuning voor Carplay en Android Auto, want zeg nu eerlijk: wat is er lekkerder dan een audioboek in de auto.

Storytel
Storytel-app

De Storytel reader

De Storytel reader is de eigen e-reader van de dienst. Hiermee krijg je toegang tot de volledig collectie van het boekenplatform en kun je naar hartenlust lezen. Als je een (Bluetooth-)koptelefoon met de Storytel reader verbindt, dan kun je ook boeken luisteren.

Zelf heb ik deze reader ook getest en gebruikt. Om te lezen werkt dit perfect, maar om te luisteren geef ik toch de voorkeur aan mijn smartphone en de verbonden oortjes. Dit gaat toch net wat eenvoudiger en soepeler

Om het apparaat optimaal te gebruiken, heb je wel een abonnement nodig. Zodra je verbonden bent met wifi en inlogt met jouw account zie je jouw eigen boekenplank en kun je verder lezen/luisteren waar je gebleven bent.

Ook is de optie ingebouwd om zelf e-pubs (eigen e-books) te uploaden. Dit doe je door, ingelogd, naar deze pagina te gaan voor uitleg.

De Storytel reader is een mooie toevoeging aan het assortiment, maar niet per se noodzakelijk om de dienst te gebruiken. Mijn advies: luister je vooral, gebruik dan je smartphone, tablet of ander slim apparaat. Wil je ook veel lezen, dan is het absoluut een interessante optie.

Storytel reader

Storytel aanbiedingen

Er zijn vaker Storytel aanbiedingen, waar je de eerste periode goedkoper kunt luisteren. Wie wil dat nu niet. Er zijn dan acties zoals bijvoorbeeld:

Voor een overzicht van de acties die op dit moment actief zijn, verwijs ik je naar deze pagina. Hier kun je altijd de laatste aanbiedingen vinden.

Alternatieven voor Storytel

Weet je nog niet zeker of Storytel de app voor jou is, dan zijn er ook steeds meer alternatieven beschikbaar die een groot scala aan luisterboeken bieden. De verschillen zitten natuurlijk in de prijs, maar ook het aanbod en de manier waarop boeken worden aangeboden. Bijvoorbeeld onbeperkt of per boek.

Een aantal Storytel alternatieven op een rij

Dus, Storytel abonnement: doen of beter niet?

Als je graag audioboeken luistert, is Storytel absoluut een aanrader. Het feit dat ik zelf al 8 jaar klant bent zegt natuurlijk ook iets. Maar het is natuurlijk wel wéér een extra abonnement van € 12,99 per maand.

Voor mij persoonlijk is het dat meer dan waard, grotendeels door het grote aanbod en de goed werkende app. Dus als je in de markt bent voor een audioboeken-app en ook nog af en toe wat wilt lezen, dan is Storytel een absolute aanrader.

Lees ook

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...