Een printer voor Chromebook: zelfs wanneer je veel in de cloud werkt, dan heb je soms nog wel eens een printje nodig. In dit artikel leggen we je uit hoe je print en welke Chromebook printer je dan precies moet hebben, maar ook hoe je deze installeert en instelt.
Chrome OS werkt natuurlijk net even anders dan bijvoorbeeld Windows of macOS. Desondanks is het gewoon mogelijk een printer aan te sluiten en te installeren, zodat je iets voor school of werkt, kunt printen wanneer daar om gevraagd wordt. Wel zo handig. Ook al zijn er veel mensen die denken dat je niet kunt printen, maar dat is dus één van de Chromebook mythes.
Beste keuze Chromebook printer
Voordat je aan de slag gaat met het installeren van de printer, moet je natuurlijk eerst een geschikt apparaat hebben. Verderop in het artikel ga ik wat verder in op deze voor de beste Chromebook printer, maar hieronder alvast mijn favoriet.
Als je wil printen vanaf een Chromebook, is deze HP printer een goede keuze. Vooral als je niet teveel eisen hebt aan de printer qua snelheid van printen, dan is dit een interessante, maar vooral betaalbare optie. Daarnaast kun je er ook nog eens draadloos mee printen en werkt goed samen met een Chrome OS apparaat.
Printer voor Chromebook: aansluiten en printen
Er zijn twee manieren om te printen vanaf een Chromebook: bedraad en draadloos. Beide zijn goede opties. Persoonlijk ga ik altijd voor het draadloos printen, dit werkt in mijn ervaring bijzonder goed, maar ook de mogelijkheid tot bedraad printen is uiteraard aanwezig.
Als je een printer voor Chromebook wil gebruiken die beschikt over een kabel, dan ga je als volgt te werk. Het kan zijn dat het installeren niet lukt; dat komt dan doordat je printer wellicht te oud is of domweg geen ondersteuning aanbiedt voor het Chromebook-besturingssysteem.
Het kan zijn dat je over een printer beschikt die toegang heeft tot netwerkmogelijkheden. In dit geval kun je dus bestanden zonder usb-kabel naar de printer versturen, die ze dan vervolgens voor je print. Als je over zo’n printer beschikt, dan volg je de onderstaande stappen op.
Hiermee is het dus mogelijk om via je thuis-netwerk te printen en kun je dit dus, in theorie, vanuit elke ruimte in huis of kantoor doen. Op deze manier ben je wat flexibeler in je printmogelijkheden.
Printer voor Chromebook: problemen en oplossingen
Het kan zijn dat je tijdens het printen tegen problemen aanloopt. Geen nood, want in de meeste gevallen verdwijnen die als sneeuw voor de zon met een paar simpele oplossingen. De eerste tip is altijd: update je Chromebook en printer (of check of er updates beschikbaar zijn).
Probeer het printproces daarna nog eens te starten. Lukt dat niet, check dan of het wel goed zit met de verbinding. Zit de usb-kabel er wel goed in? Maken de printer en de Chromebook wel verbinding met het(zelfde) wifi-netwerk? Is dat niet het geval, fix dit dan eerst.
Als je voor de allereerste keer een printer toevoegt of een printer opnieuw wil toevoegen, dan kun je dat ook regelen via Instellingen > Geavanceerd > Afdrukken > Printers. Onder het kopje Beschikbare printers kun je controleren of jouw printer inmiddels herkend wordt door de Chromebook.
Is dat wel het geval, maar wil die nog steeds niet printer? Verwijder die printer dan uit de lijst en installeer hem opnieuw. Verder zijn er nog wat algemene tips. Zet de Chromebook en printer een keertje uit en aan of maak opnieuw verbinding met het wifi-netwerk in huis.
Printer voor Chromebook: De beste opties op een rij
In het begin van het artikel heb ik de mijn favoriete Chromebook-printer gedeeld, maar er zijn natuurlijk nog veel meer opties. Hieronder een overzicht van drie geschikte printers voor Chrome OS, in meerdere prijsklassen.
Wil je niet teveel uitgeven, dan zou mijn advies #1 zijn, die relatief betaalbaar is als printer.
<strong>HP DeskJet 2720e</strong>
Mag het ook een pondje minder? Natuurlijk, daarom bieden we ook een budgetmodel aan. Deze all-in-one-printer scant, print en kopieert en doet dat allemaal voor een zachtaardig prijsje. Je print via de wifi-verbinding, waardoor je geen gedoe hebt met kabels die niet meewerken.
Dit is een printer voor wie snel, goedkoop en effectief printjes wil maken, zonder dat het al te veel kost. HP levert voor zes maanden inkt mee, maar dat is natuurlijk afhankelijk van je gebruik. Misschien doe je er langer mee, misschien minder lang — maar het is wel fijn om te weten dat je er meteen mee aan de slag kunt gaan.
- Werkt goed samen met Chromebook
- Betaalbare printer
- Inclusief scanner
- Klein formaat
- Kan niet dubbelzijdig printen
Canon PIXMA TS3451
Mag het allemaal wat simpeler in opzet? Dan is de Canon Pixma TS3451 de beste koop van dit moment. Ook dit is een all-in-one-model, waardoor je dus print, scant en kopieert. De printer is lekker compact, waardoor die niet al te veel ruimte inneemt op een bureau of kast. Helaas is het zo dat deze Canon niet dubbelzijdig afdrukt, waardoor je dus waarschijnlijk meer papier verbruikt dan je zou willen of nodig is. Maar voor wie snel zo nu en dan een printje maakt van een enkele, kan zich hier geen buil aan vallen.
- Werkt goed samen met Chromebook
- Betaalbare printer
- Kleur en zwart/wit
- Klein formaat
- Kan niet dubbelzijdig printen
Epson EcoTank ET-2720
Er bestaan natuurlijk heel veel soorten printers, maar de Epson EcoTank ET-2720 steekt er met kop en schouders bovenuit. Dit is een all-in-one-model, waardoor je kunt printen, kopiëren en scannen. Daarnaast is het handig dat je het apparaat bedient via het kleine lcd-scherm op de printer, waardoor je dus geen ingewikkelde software nodig hebt voor een flink aantal functies.
Bovendien is dit een duurzame keuze: een EcoTank-printer heeft namelijk een groot inktreservoir dat je vult met de meegeleverde inktflessen in plaats van cartridges. Helaas levert Epson geen kabel mee voor het printen, maar hij beschikt wel over wifi.
- Flink besparen op inktkosten
- Zelf bijvullen met meegeleverde inktflessen
- Kleur en zwart/wit
- Inkt droogt niet uit
- Geen USB-kabel meegeleverd
Meer accessoires en randapparatuur
Ook al hebben Chromebooks een iets andere insteek dan je gewend bent, toch is er veel standaard randapparatuur die gewoon gebruikt kan worden. Hierbij kun je onder andere denken aan een muis, beeldscherm of hoes.
Ben je op zoek naar andere accessoires, laat het vooral weten in de comments. De afgelopen jaren heb ik veel accessoires en randapparatuur voor Chromebooks gebruikt.
Lees ook:
01
Viaplay-abonnement: betaal minder, krijg meer (berekening)