Chromebook of laptop: welke kun je het beste kopen

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Ruud Caris

Laatste update:

1

Chromebook of laptop

Als je dit artikel leest, twijfel je waarschijnlijk wat je nu moet kiezen: Chromebook of laptop? Er zijn meerdere redenen om voor een Chromebook, of juist een laptop te kiezen. In dit artikel leg ik uit welke je nu het beste kunt kopen.

Chromebook of laptop: de algemene perceptie

Er zijn een aantal ‘vooroordelen’ over laptops, maar ook over Chromebooks. Laat ik daar eerst mee beginnen, alvorens ik de verschillen en overeenkomsten ga uitleggen.

Veelal wordt er gedacht dat een Chromebook vooral een goedkope laptop is, die je kunt gebruiken om te browsen. Dit is zeker waar, je kunt ermee browsen, maar tegenwoordig kun je er veel meer mee.

Bij laptops denken mensen vaak dat ze draaien op Windows (of MacOS) en meestal een stuk duurder zijn. Dit klopt ook lang niet altijd.

Om te beginnen met het uitleggen van de verschillen, heb ik een tabel gemaakt waaruit één en ander al duidelijk moet worden. Wil je meer info, scroll dan verder naar beneden, daar leg ik uit waarom de verschillen of overeenkomsten precies zijn, maar ook wat ze betekenen voor het dagelijks leven.

Lees ook: Wat is een Chromebook en wat kun je er allemaal (niet) mee?

Chromebook vs laptop: vergelijking

Er zijn veel grote verschillen tussen Chromebooks en laptops, die vaak iets genuanceerder liggen dan je zou denken. In onderstaande tabel heb ik proberen aan te geven wat de basis verschillen zijn tussen een Chromebook en een laptop.

ChromebookLaptop
BesturingssysteemChrome OSWindows of MacOS
OpslagVeelal in de cloudLokaal en in de cloud
Apps/programma’sChrome- en Android-appsPraktisch alle apps
BeveiligingGoed geregeld, door GoogleExtra software nodig
BatterijEnergiezuinigVerschilt per model
Geschikt voor…Browsen, social media, mailen, tekst bewerken, gamen (Google Stadia)Alle taken, inclusief Photoshoppen, video’s editten en gamen
Geschikt voor OfficeAlleen Office 365Geschikt voor alle versies
Zakelijke toepassingenVeelal in de cloud (via browser/app)Installeren lokale programma’s + cloud
Geschikt voor school/studieJa, vaak aangeradenJa
PrijsBetaalbaarVarieert, meestal prijziger

Zoals je ziet kun je in principe met beide apparaten veel doen, maar ben je op zoek naar specifieke taken, zoals bijvoorbeeld Photoshop of lokaal video editten, dan is de keuze snel gemaakt.

Ben je echter vooral online bezig dan is een Chromebook ook zeker een goede keuze. Hou er hierbij dan ook zeker rekening mee dat de prijzen van de Chromebook vaak (veel) lager liggen. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de keuze tussen Chromebook of laptop.

Hieronder ga ik nog een aantal scenario’s en onderwerpen langs om een goede keuze te kunnen maken tussen beide apparaten.

Waar bestaan je ‘werkzaamheden’ uit?

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat ga ik nu echt doen met mijn Chromebook of laptop? Ben je vooral op of met internet bezig, dan is een Chromebook uitermate geschikt. Maar wil je zwaardere programma’s draaien of heb je bepaalde Windows- of MacOS-apps nodig, dan is het wenselijk naar een laptop te kijken.

Chromebooks zijn er eigenlijk voor gemaakt om te internetten in de breedste zin van het woord. Gebruik je de browser veel, bewerk je bestanden met Google Docs (of Office 365), dan heb je meer dan voldoende aan een Chromebook.

Ben je bijvoorbeeld designer, of heeft jouw werk vereisten om bepaalde programma’s te kunnen installeren, dan is een Chromebook geen optie. Hier kun je namelijk alleen maar Android-apps en Chrome-extensies op installeren.

Er zijn echter nog meer factoren die van invloed zijn op de keuzen tussen deze twee apparaten.

Chromebook of laptop
Via: depositphotos.com | coryaulrich

Chromebook of laptop: besturingssysteem en opslag

Een Chromebook, draait altijd op Chrome OS, een laptop draait op Windows of MacOS over het algemeen.

Chrome OS is een compleet besturingssysteem en is gebaseerd op Chrome, de browser. Het grote voordeel van Chrome OS is dat deze lekker vlot werkt en voor de meeste gebruikers meer dan voldoende is. Er zijn ook een aantal herkenbare elementen voor Android-gebruikers en je hebt de mogelijkheid om (bijna) alle Android-apps te installeren op het apparaat.

Word op Chromebook
Slechts beperkt beschikbaar
Officiële versie van Office 365
Geschikt voor Chromebook
Ook in browser te gebruiken

De insteek van Chrome OS is om praktisch alles online te doen. Dat wil dus zeggen dat een actieve internetverbinding meer dan wenselijk is, maar als je deze hebt, dan kun je bijna alle taken uitvoeren op een Chromebook.

Windows en MacOS zijn wat robuustere besturingssystemen die beide al jaren op de markt zijn. Deze zijn gemaakt om offline en online met elkaar te combineren, maar zijn wel vaak een stuk duurder.

Windows- en MacOS-programma’s zijn uiteraard geschikt om te draaien op deze systemen, voor een Chromebook moet er dan een Android-app beschikbaar zijn hiervoor wil je deze native kunnen draaien.

Dan is er ook nog het verschil in opslag. Zoals je wellicht opgevallen is: een Chromebook heeft relatief weinig opslag, soms slechts 32GB. Dat is gedaan met de achterliggende gedachte van ChromeOS: alles via internet.

Je hebt altijd wel wat ruimte om bestanden lokaal op te slaan op een Chromebook, maar het merendeel zul je in een clouddienst doen. Welke clouddienst dit is, kun je uiteraard zelf bepalen. Alhoewel Google Drive de voorkeur heeft van Google, zijn er zat opties zoals Dropbox, OneDrive of elke andere. Google geeft wel altijd 100 GB gratis opslag cadeau bij een Chromebook.

Bij een Windows-laptop of Macbook is er vaak meer lokale opslag beschikbaar, omdat dit besturingssysteem anders is opgezet. Dit is erop gericht zowel online als offline te werken. Voor dit laatste heb je vaak meer opslag nodig.

Apps, programma’s en beveiliging

Om de keuze voor een Chromebook of laptop voor jou eenvoudiger te maken, is het verstandig na te gaan welke programma’s je allemaal gebruikt.

Mits je geen specifieke zaken doet zoals Photoshoppen, of video’s editten, dan zul je zien dat de meeste apps en programma’s beschikbaar zijn voor zowel een laptop als een Chromebook. Denk hierbij aan generieke programma’s zoals bijvoorbeeld mail of het bewerken van documenten.

Op Chromebooks kun je tegenwoordig ook praktisch alle Android-apps installeren, waardoor het aanbod van apps natuurlijk ineens veel groter is geworden. Heb je specifieke apps die je gebruikt die bijvoorbeeld alleen maar op Windows of MacOS draaien, dan is de keuze snel gemaakt: dan heb je een ‘gewone’ laptop nodig.

De beveiliging op beide apparaten is ook volledig anders geregeld. ChromeOS heeft een ingebouwde beveiliging die door Google beheerd wordt. Dat wil zeggen dat eventuele updates hieraan gedaan worden aan de kant van Google en dit blijkt in de praktijk een veel betere beveiliging dan bij Windows en MacOS.

Als we kijken naar de kwetsbaarheid van de systemen, dat staat Windows met stip op één. Hier dien je ook zelf zorg te dragen om maatregelen te installeren (firewall en virusscanner). Windows is in ieder geval het lievelingetje van de kwaadwillende op deze wereld.

Op de tweede plaats staat MacOS. Deze Apple-computers zijn van zichzelf vrij goed beschermd, alhoewel er hier ook regelmatig issues opduiken. Neemt niet weg dat MacOS een stuk veiliger is dan Windows.

Google regelt voor ChromeOS de beveiliging op afstand, waardoor deze erg actueel is. Chrome OS is ook gebouwd voor veiligheid, daarom is dit een relatief veilige keuze.

Accuduur en prijs (en waarom zijn Chromebooks zo goedkoop?)

Dan komen we nu aan bij één, of eigenlijk twee van de paradepaardjes van Chromebooks: de accuduur en de prijs.

Over het algemeen kunnen we zeggen dat de accuduur van een Chromebook veel beter is dan bij Windows-laptops en Macbooks. Uiteraard is dit afhankelijk van het model, maar omdat een Chromebook relatief licht is qua processen en vooral goed afgestemd door Google, gaat de accu simpelweg langer mee.

Er zijn modellen die ook nog eens extra inzetten op een lange accuduur. Dus ben je veel onderweg, of zijn er regelmatig momenten dat er geen stroom in de buurt is, dan is een Chromebook wel een aanrader.

Op het gebied van prijs zijn er ook grote verschillen. Vooral als we kijken naar een Chromebook en een Macbook dan zijn er enorme verschillen.

De goedkoopste Chromebooks gaan over de toonbank voor zo’n 200 euro, terwijl je voor een Macbook standaard 1000+ euro dient te betalen. De verschillen met Windows zijn iets kleiner, maar nog steeds significant.

Ben je dus op zoek naar een betaalbare oplossing die een lange accuduur heeft, dan is een Chromebook kopen zeker de beste optie. Het is dan ook niet voor niets dat de verkopen van Chromebooks flink toegenomen zijn.

De reden dat Chromebooks zo goedkoop zijn is eigenlijk tweeledig: enerzijds zijn er geen grote licentievergoedingen die fabrikanten moeten betalen aan Google voor het gebruik van Chrome OS.

Daarnaast is er voor het draaien van Chrome OS minder krachtige hardware nodig, hetgeen natuurlijk de kosten van inkoop en productie drukt. Op deze manier kunnen Chromebooks dus voor erg interessante prijzen worden aangeboden.

Chromebook vs laptop: welke moet je kiezen?

Nu komen we natuurlijk aan bij de hamvraag van dit artikel, welke moet je kiezen, een Chromebook of een laptop?

Als je bovenstaande doorgelezen hebt, zul je zien dat er geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt er vanaf waar jij een Chromebook of laptop voor wil gebruiken. Zijn het specifieke programma’s, grafisch zware taken of om te gamen, dan een laptop (of misschien wel PC) de beste optie.

Voor alle andere werkzaamheden kun je prima uit de voeten met een Chromebook. Om je hierin wat verder op weg te helpen, heb ik een lijstje met de beste Chromebooks van dit moment gemaakt, waar veel research aan vooraf is gegaan. Daarnaast update ik die lijst regelmatig.

Wil je nog meer Chromebooks bekijken, we hebben een handig overzicht gemaakt, inclusief Chromebook vergelijker. Er is overigens ook nog een andere optie: een Chromebook in pc-vorm. Dit noem je een Chromebox, uiteraard hebben we daar ook alle info over.

Hoe dan ook, hopelijk kun je een goede keuze maken…

Veelgestelde vragen over Chromebook of laptop

Wat is beter: Chromebook of laptop?

Dat is een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is: er zijn veel factoren die hierin meespelen, denk bijvoorbeeld aan de benodigde programma’s of apps, accuduur, maar ook de prijs. In dit artikel leggen zetten we alle details voor je op een rij.

Welke moet ik kiezen: laptop of Chromebook?

Dat hangt af van waar je het apparaat voor gaat gebruiken. Wil je Photoshoppen of gamen, dan is een laptop geschikter. Ben je echter veel online en doe je van alles in de cloud, dan is een Chromebook de betere optie.

Waar wordt een Chromebook voor gebruikt?

Een Chromebook gebruik je om ‘dingen op internet’ te doen. Dit in de breedste zin van het woord: denk aan documenten bewerken, bestanden opslaan, browsen, mailen en nog veel meer.

Lees ook

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Chromebook of laptop: welke kun je het beste kopen”

Plaats een reactie

Delen op...