Chromecast USB en HDMI: welke aansluitingen heb je nodig?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Chromecast USB HDMI

De Chromecast is een relatief eenvoudig apparaatje maar biedt toch veel mogelijkheden. Maar hoe zit het nu precies met de aansluitingen? Welke heb je echt nodig? In dit artikel ga ik in op zaken als Chromecast USB, maar ook welke USB-aansluiting nu precies en bespreken we tevens de HDMI van de Chromecast.

Chromecast via USB? De Chromecast kan niet streamen via een USB-aansluiting. Deze wordt alleen gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien en niet om een stream op te starten. Hier heb je dus echt een HDMI voor nodig, die je aansluit op je tv of ander scherm.

Op een Chromecast vind je twee aansluitingen: een USB-aansluiting en HDMI. Hieronder bespreken we beide aansluitingen achtereenvolgens. Maar laten we eerst met de meest prangende vraag beginnen.

Lees ook: Welke Chromecast moet je kopen?

Chromecast USB: streamen via USB?

De USB-aansluiting op een Chromecast is puur en alleen bedoeld als stroomvoorziening. Dat wil dus zeggen dat je niet kunt streamen via de Chromecast USB.

Om beeld te krijgen op je tv, heb je dus een HDMI nodig, waarbij de USB-aansluiting wordt gebruikt om de Chromecast van stroom te voorzien.

Deze stroomvoorziening kan op twee manieren en is afhankelijk van het model dat je gebruikt. Heb je de reguliere Chromecast, dan kan dit via de USB van de tv zelf. Heb je een Chromecast Ultra of Chromecast met Google TV, dan dien je deze aan te sluiten op de netstroom (dus met een stekker in het stopcontact).

Dit betekent dus in ieder geval dat je een apparaat met een vrije HDMI-poort moet hebben om een Chromecast te kunnen gebruiken. Dit kan een tv zijn, maar bijvoorbeeld ook een beeldscherm van een computer of laptop.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Welke USB-aansluiting zit er op een Chromecast?

Op elke Chromecast zit USB, maar welke dit verschilt per model. Waar voorheen micro USB de standaard was, is dat nu langzaam naar USB-C aan het overgaan.

De gewone Chromecast (3) heeft een micro-USB-aansluiting en datzelfde geldt voor de Chromecast Ultra. De Chromecast met Google TV is voorzien van USB-C.

In de doos van de Chromecast wordt ook altijd een stekker meegeleverd, die je aan de andere kant van de USB-kabel kunt gebruiken in een stopcontact. Voor de Chromecast Ultra en Chromecast met Google TV zul je dus ook altijd een vrij stopcontact in de buurt hebben, dit kan niet via de USB van de tv.

Hieronder heb ik in een tabel nogmaals alle informatie op een rij gezet.

ChromecastChromecast met Google TVChromecast Ultra
Soort USB-aansluitingMicro-USBUSB-CMicro-USB
Voeding via USB van tvJaNeeNee
Voeding via netstroomJaJaJa

Chromecast HDMI: wat heb ik nodig?

Zoals je inmiddels weet, zit er op een Chromecast ook een HDMI-aansluiting. Deze werkt in principe met alle HDMI-aansluitingen op bijvoorbeeld een tv of ander apparaat.

Om een Chromecast te laten werken, heb je wel altijd een vrije HDMI-poort nodig, anders is deze simpelweg niet te gebruiken.

Via: Chromefans

Veelgestelde vragen over Chromecast USB

De Chromecast heeft niet zoveel aansluitmogelijkheden, maar het is wel goed om te weten hoe ze nu precies werken. Daarom hieronder nog een aantal veelgestelde vragen over de USB van de Chromecast.

Kan Chromecast via USB?

Het korte antwoord hierop is: nee, een Chromecast kan niet afspelen via USB. Afhankelijk van het model kan de stroomvoorziening wel via een USB-poort worden verzorgd, op bijvoorbeeld de tv of een monitor.

Welke USB-aansluiting heeft de Chromecast?

Dat hangt af van het model: de reguliere Chromecast en Chromecast Ultra zijn voorzien van micro USB. De Chromecast met Google TV heeft een USB-C aansluiting om het apparaatje van stroom te voorzien.

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...