Screen recorder op Chromebook: zo neem je eenvoudig je scherm op

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Chromebook achterkant

De screen recorder op Chromebook gebruiken is een fluitje van een cent. Mits je natuurlijk weet wat je met de functie kan en hoe je hem gebruikt. In dit artikel leggen we daarom alles uit over het opnemen van wat er op je scherm gebeurt. Of dat nou om een screenshot of een volledige video gaat, dat maakt niet uit.

Scherm opnemen Chromebook

Het maken van een screenshot of een korte video van wat er op je smartphone gebeurt, dat zijn we inmiddels wel gewend. Meestal druk je daarvoor op een specifieke knoppencombinatie en anders is er wel ergens een ingebouwde snelkoppeling te vinden waarmee je screenshots en video’s maakt.

Door het maken van schermopnamen kun je verschillende dingen gemakkelijker delen. Zo laat je bijvoorbeeld een specifieke foutmelding zien. En anders deel je een pagina, die je voor het delen kunt bewerken met grote, rode cirkels of een grappige aantekening. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

Chromebook aanbieding
Via: depositphotos.com | coryaulrich

Screen recorder op Chromebook

Gelukkig kun je dit ook op een Chromebook doen. Moderne Chromebooks, met een recente versie van het Chrome OS (tenminste versie 89), hebben namelijk een ingebouwde screen recorder. Het principe achter dit stukje software is hetzelfde als op je smartphone: je neemt op wat je dat moment op je display ziet.

De grote vraag is nu: hoe krijg je dit precies voor elkaar? En wat zijn daar de voordelen van? Nou, als je een schermopname maakt (een foto of video), dan kun je dat materiaal vaak – met de juiste apps – bewerken en delen. En als de opname mislukt is, dan kun je hem ook gewoon weer verwijderen.

Word op Chromebook
Slechts beperkt beschikbaar
Officiële versie van Office 365
Geschikt voor Chromebook
Ook in browser te gebruiken

De eerste tip die we meegeven, luidt als volgt. Zodra je de screen recorder op Chromebook gebruikt, dan wordt de gemaakte afbeelding direct naar het klembord gekopieerd. Zo’n afbeelding kun je dus meteen plakken in een fotobewerkingsprogramma of tekstverwerker, om maar wat voorbeelden te geven.

Je hebt nog een optie tot je beschikking wanneer je even snel een afbeelding wil maken. Druk daarvoor op de tijd rechts onderin beeld en selecteer daar de knop voor het maken van een screenshot. Als je de afbeelding nergens in plakt, dan vind je hem overigens ook terug in de map Afbeeldingen.

Lees ook: Chromebook Family Link: dé gids voor ouderlijk toezicht

Screen recorder op Chromebook: video’s maken

De volgende optie is het maken van een korte video. Volg de genoemde stappen hieronder.

Video’s maken
In dit overzicht leer je hoe je een video-opname van je huidige beeld maakt.
Druk op Shift + Ctrl + het knopje dat Vensters weergeven genoemd wordt.
De laatstgenoemde knop is een rechthoekje met drie streepjes ernaast.
Kies voor de optie Schermopname onderin beeld.
Je herkent de optie aan het icoon dat op een ouderwetse videocamera lijkt.
Je moet nu een keuze maken uit drie opties.
We zijn er dus nog niet. Want je krijgt drie opties:

– Het volledige scherm opnemen 
– Een gedeeltelijk scherm opnemen 
– Een venster opnemen
Selecteer tot slot rechts onderin de knop Opname stoppen om de opname stop te zetten.
Je herkent die knop aan de cirkel met het vierkantje erin.

Het is helaas niet mogelijk om op een andere manier – met de ingebouwde tools – een video te maken via de screen recorder op Chromebook. Je kunt dit dus niet doen via de snelle instellingen. Gemaakte video’s tref je overigens aan in de map Video’s op je Chromebook. Dan weet je ook waar je daarna moet zoeken.

Houd er verder rekening mee dat de Chromebook video’s standaard opslaat in het bestandsformaat .webm. Daar kunnen niet alle programma’s wat mee. Wil je de video dus bewerken, dan moet je hem via een app of online tool converteren naar een ander formaat. Wij raden daarvoor .mp4 aan.

Wil je een schermopname maken van je Chrome-browser, dan kun je ook kiezen voor een Chrome-extensie, zoals bijvoorbeeld Screencastify.

Screen recorder op Chromebook: screenshots maken

Volg de onderstaande stappen op om een screenshot te maken via de screen recorder op Chromebook. Meer details over hierover, vind je in onze uitleg over Chromebook screenshots.

Screenshots maken
We hebben de stappen hieronder duidelijk opgeschreven, zodat je nergens over hoeft te twijfelen.
Druk op Shift + Ctrl + het knopje dat Vensters weergeven genoemd wordt.
De laatstgenoemde knop is een rechthoekje met drie streepjes ernaast.
Druk op de knop voor het maken van een screenshot.
Die knop vind je onderaan in het menu dat tevoorschijn komt. Het is een rechthoekig symbool met een cirkel erin (en lijkt dus op een fotocamera).
Je moet nu een keuze maken uit drie opties.
We zijn er dus nog niet. Want je krijgt drie opties:

– Een screenshot van het volledige scherm maken 
– Een gedeeltelijk screenshot maken 
– Een screenshot van een venster maken 
Kies uit wat je wil doen en plak de afbeelding in een fotoverwerker.
Dat doe je door het commando voor plakken te gebruiken (Ctrl + V).

Je hebt nog een optie tot je beschikking wanneer je even snel een afbeelding wil maken. Druk daarvoor op de tijd rechts onderin beeld en selecteer daar de knop voor het maken van een screenshot. Als je de afbeelding nergens in plakt, dan vind je hem overigens ook terug in de map Afbeeldingen.

Wil je meer lezen over Chromebooks? Dat kan! Zo lees je hier bijvoorbeeld alles over de manier waarop je de rechter muisknop gebruikt op je Chromebook. Wil je je Chromebook resetten? Hier lees je hoe dat moet. Tot slot bespreken we in dit artikel hoe je het euroteken en andere tekens tevoorschijn tovert.

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...