Het Chrome OS is een alternatief besturingssysteem dat je tegenkomt op een Chromebook en een Chromebox. Wanneer je niet wil of kunt werken met Windows van Microsoft of het macOS van Apple, dan kan dit systeem uitkomst bieden – vooral vanwege het simpele karakter.
Wat is het Chrome OS?
Het Chrome OS (Operating System) is dus een besturingssysteem dat ontwikkeld is door Google voor aanvankelijk alleen de Chromebook. Dat zijn laptops met redelijke basale hardware onder de motorkap (al heb je tegenwoordig ook gewoon echte krachtpatsers), die je vooral gebruikt voor webapplicaties.
Toen het Chrome OS net op de markt uitkwam en mensen de eerste Chromebooks in huis haalden, bleek het systeem slechts een zeer uitgebreide browser te zijn. Je kunt er gemakkelijk mee het internet op en destijds was dat dan ook een krachtig speerpunt voor de Chromebook.
Dat idee was en is eigenlijk niet zo gek. De namen Chromebook en Chrome OS zijn namelijk afgeleid van de meest populaire browser van dit moment: de Chromebrowser van Google. Dat er dus veel overlap van ideeën bestaat, komt doordat die allemaal uit dezelfde koker gekomen zijn.
Chrome OS: in de basis
Het Chrome OS is ontwikkeld als een veilig en snel systeem. Het is een aangepaste versie van de Gentoo Linux-distributie. De distributie heeft als doel modulair, eenvoudig en overdraagbaar te zijn. Ook kan de software geoptimaliseerd worden voor het de aanwezige hardware.
Net als de Chromebrowser heeft ook het Chrome OS een opensource-versie in de vorm van het Chromium OS. Dat is de plek waar het merendeel van de ontwikkeling van het systeem plaatsvindt. Dat gebeurt overigens ook bij de Chromebrowser; vandaar de vele overeenkomsten.
Verder is het Chrome OS een behoorlijk licht systeem, waardoor het op apparaten kan draaien zonder high-end hardware. Daardoor kunnen verschillende Chrome OS-producten, zoals laptops en tablets, relatief goedkoop aangeboden worden (al zijn er ook duurdere Chromebooks, hoor).
✔ Geschikt voor Chromebook
✅ ✔ Ook in browser te gebruiken
Het veilige aspect van het besturingssysteem zit hem in het feit dat het complete systeem in een zogenaamde sandbox gedraaid wordt. Dat houdt in dat het systeem afgezonderd is van andere onderdelen, waardoor kwaadwillenden het systeem eigenlijk niet kunnen overnemen.
Op het moment dat je een Chromebook inschakelt, dan controleert het systeem zijn eigen integriteit. Mocht er iets aangepast of kapot gegaan zijn, dan kan het besturingssysteem zichzelf repareren. Malafide bestanden worden verwijderd; missende bestanden kunnen opnieuw toegevoegd worden.
Het systeem is verder heel veilig, omdat je om de zo veel weken een verse update voorgeschoteld krijgt. Daarnaast is het zo dat Chrome OS-apparaten die in 2020 uitgebracht zijn, tenminste acht jaar kunnen rekenen op gratis updates. Het systeem is dus echt niet snel onveilig of achterhaald.
Chromebooks en Chrome OS
Het Chrome OS kom je voornamelijk tegen op Chromebooks (laptops). Over het algemeen zijn dit dus goedkopere apparaten, maar er zijn ook duurdere modellen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Pixelbook van Google. Het merendeel van Chromebooks wordt verkocht door derde partijen, zoals Acer, Lenovo en HP.
Naast een (traditionele) laptop, zijn er ook andere apparaten met het systeem aan boord. Denk dan bijvoorbeeld aan een tablet, al dan niet met een afneembaar toetsenbord. Dergelijke apparaten worden ook wel hybrides genoemd, omdat ze functioneren als een tablet en een laptop.
In de meeste gevallen is het zo dat Chromebooks worden geleverd met relatief weinig poorten of opslagruimte. Het is namelijk de bedoeling dat je het systeem als een soort werkbank gebruikt voor allerlei zaken die je in de cloud of elders op het internet regelt.
Het grote voordeel daarvan is dat Chromebooks inwisselbaar zijn. Mocht er eentje kapotgaan, dan kun je heel snel een nieuwe kopen, inloggen met je Google-account en verdergaan waar je gebleven was. Mits je natuurlijk dezelfde of de juiste apps en diensten op de Chromebooks hebt staan.
Mocht je overigens toch offline ruimte nodig hebben, dan is er geen nood aan de man. In veel gevallen is er ruimte voor externe opslagcapaciteiten. Denk dan bijvoorbeeld aan een usb-stick, externe harde schijf (via usb) of natuurlijk door een (micro-)sd-kaart te gebruiken.
Voornamelijk de Chrome OS-tablets zijn een prima alternatief voor iemand die een echt nuttige tablet zoekt. Het besturingssysteem heeft namelijk toegang tot de Google Play Store. Dat is de downloadwinkel van Android, een ander heel groot platform waar Google verantwoordelijk voor is.
Omdat het systeem nagenoeg elke app kan downloaden uit de Google Play Store, krijg je het beste van twee werelden. En je krijgt razendsnelle en superveilige software voor een relatief lage prijs én je krijgt toegang tot een digitale bibliotheek, met gratis en betaalde apps, waar je u tegen zegt.
Voor wie is het Chrome OS?
Het Chrome OS is in principe voor iedereen bedoeld, mits je geen power user bent of iemand die over het algemeen alles uit z’n hard- en software wil halen. De krachtig van het OS is z’n simpliciteit, maar dat betekent dus ook dat je veel minder dingen kunt personaliseren of finetunen.
Vanwege de simpele opzet van het systeem is duidelijk dat studenten er dankbaar gebruik van maken. Maar vergeet ook niet de senioren onder ons. Het OS vergt weinig technische kennis voor dagelijks gebruik. Kun je overweg met een browser, dan kun je overweg met een Chromebook.
Voordelen
Het Chrome OS biedt enkele voordelen die we hieronder verzameld hebben.
- Het is een simpel systeem dat door iedereen begrepen kan worden.
- Het systeem draait op goedkopere apparaten, wat de toegankelijkheid vergroot.
- Er is ondersteuning voor Androidapplicaties.
- Het is een heel veilig systeem, omdat je werkt in een afgeschermde omgeving.
- Je werkt in de cloud. Mocht er dus iets misgaan met de hardware, dan ben je niet meteen al je bestanden en gegevens kwijt.
- De batterij van een Chromebook gaat lekker lang mee, omdat het Chrome OS energiezuinig is.
Nadelen
Dat klinkt allemaal heel mooi, maar het is niet al goud wat blinkt. Het besturingssysteem heeft namelijk ook enkele nadelen – of beter gezegd: kanttekeningen – waar je rekening mee moet houden wanneer je het systeem overweegt te gebruiken.
- Je werkt met aangepaste apps, dus krijgt niet toegang tot de volledige functionaliteit die je wel op Windows of macOS tegenkomt.
- Niet de beste gamemachines. Je kunt natuurlijk gebruikmaken van cloudgamingdiensten, zoals Google Stadia. Maar je kunt niet zomaar een high-end game kopen en die installeren op de hardware, aangezien het systeem daar niet voor gebouwd is.
- Weinig opslagruimte. Omdat het Chrome OS volledig in de cloud actief is, worden Chromebooks uitgerust met relatief weinig opslagruimte.
- Offline modus. Er is een offline modus, maar die heeft zo zijn beperkingen. De modus zorgt ervoor dat je je Chromebook ook offline kunt gebruiken, maar veel apps en diensten werken daardoor niet meer zoals je gewend bent.
In dit artikel hebben we heel vaak de Chromebook genoemd, omdat het Chrome OS en de Chromebook haast onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wat een Chromebook precies is en doet, lees je in dit uitgebreide achtergrondartikel.
01
Viaplay-abonnement: betaal minder, krijg meer (berekening)