Chromebox: alles wat je wil weten over deze kleine computer

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Chromebox van Asus

De Chromebox kan een handig hulpmiddel voor in huis zijn. Voor op kantoor of op de kinderkamer, zodat iedereen snel en veilig kan werken. Maar wat is zo’n box precies en wat heb je eraan? En is dit een beter alternatief voor een draagbare Chromebook?

Chromebox: wat kun je ermee?

Chromebox kopen
Bekijk welke Chromebook er op dit moment nog beschikbaar zijn

De Chromebox is een veelzijdige en vaak betaalbare computer waar het Chrome OS op geïnstalleerd is. Het apparaat heeft veel dezelfde voordelen als een Chromebook. De hardware is snel, je kunt rekenen op jaren aan software-upgrades en je gegevens en bestanden zijn veilig. Heeft zo’n box nou echt meer te bieden dan een Chromebook?

Een Chromebox kan in elk geval niet meer dan een Chromebook kan. Maar dat apparaat kan dezelfde taken wel veel beter verrichten. Dat heeft te maken met twee aspecten. Een belangrijke factor voor de betere prestaties is het feit dat zo’n box niet op een accu werkt en gewoon een stroomkabel heeft. Daardoor hoeft het niet aan energiebeheer te doen.

Daarnaast heeft het chassis veel meer ruimte voor andere onderdelen, in vergelijking met een Chromebook. Daardoor is er ruimte voor een ventilator, die de processor koel houdt. Beide onderdelen zorgen ervoor dat een Chromebox vaak met dezelfde hardware als in een Chromebook toch een stuk beter presteert.

Chromebox van Acer
Afbeelding: Acer

Chromebox vs Chromebook

Chromebook zijn natuurlijk heer en meester als het gaat om energiebeheer, zeker in vergelijking met reguliere laptops. Daardoor kan een accu vaak tot tien uur meegaan wanneer die volledig opgeladen is. Maar het beheren van energie kost ook energie en processorkracht; en daardoor levert zo’n Chromebook toch wat in op prestaties in vergelijking met een Chromebox.

Dat heeft ook te maken met het gebruik aan een ventilator aan boord, wat bij veel Chromebooks het geval is. Wanneer de processor dan op een gegeven moment warm wordt, dan wordt die trager. Wanneer je die twee elementen combineert, dan heb je kans dat je tegen een tragere Chromebook aanloopt. Dit zijn twee problemen die een Chromebox niet kent.

Word op Chromebook
Slechts beperkt beschikbaar
Officiële versie van Office 365
Geschikt voor Chromebook
Ook in browser te gebruiken

Meer aansluitmogelijkheden

Het grotere chassis van een Chromebox heeft nog een ander voordeel. Zo bieden de dozen vaak meer poorten aan waarop je accessoires op kunt aansluiten, in vergelijking met een Chromebook. Veel Chromeboxmodellen worden geleverd met meerdere usb-poorten, hdmi-poorten, veiligheidssloten en zelfs een displayport. Met een beetje zoeken vind je snel wat je vindt.

Ook is het zo dat bepaalde onderdelen gemakkelijk te vervangen zijn (dit kan met een handjevol modellen), waardoor het pakket een stuk goedkoper is in onderhoud (en je niet meteen een nieuwe hoeft te kopen wanneer er iets kapot is). Wil je meer werkgeheugen of opslagruimte? Met een beetje handigheid vervang je die onderdelen, waardoor de Chromebox langer mee kan gaan.

Toetsenbord en muis

Een Chromebox wordt overigens vaak zonder accessoires geleverd. Je koopt een box en krijgt daar een stroomkabel en handleiding bij. Dat is het. Je moet dus zelf voor een toetsenbord en muis zorgen, evenals een display en allerlei benodigde kabels. Het voordeel daarvan is, is dat zo’n box goedkoop is in de aanschaf. En je bepaalt verder zelf wat je aan accessoires kwijt wil zijn.

Chromebox van Asus
Afbeelding: Asus

Is dat een groot probleem? Dat hoeft niet. Vaak hebben mensen zelf al een goed toetsenbord en muis aangeschaft waar ze dol op zijn, omdat veel mensen ook overstappen van een pc naar een Chromebox. Je kunt in dat geval dus je oude spullen gebruiken, mits de box die ondersteunt. En anders kun je op zoek gaan naar een bundel die verschillende fabrikanten aanbieden.

Chromebox: prestaties

De processor is het belangrijkste onderdeel in de Chromebox, aangezien die voor het grootste deel bepaalt hoe de hardware presteert. Heel vaak is het zo dat modellen met een zogenaamde Celeron-processor uitgebracht worden. Die processors zijn niet duur en bieden voor de prijs een fijn balans tussen snelheid, kosten en efficiëntie.

Maar, net als op de gewone pc-markt, ook hier kun je het zo gek maken als je zelf wil. Je kunt Chromeboxes namelijk ook uitrusten met krachtige Intel-processor. Je kunt kiezen uit een i3, i5 of een i7. Hoe hoger het getal, hoe meer je moet betalen. Bedenk van tevoren wat je precies zoekt in zo’n Chromebox, zodat je uiteindelijk te veel betaalt voor de hardware die je nodig hebt.

Verder is het goed om te weten dat je aan 2 GB aan werkgeheugen vaak al genoeg hebt voor de meeste taken. Je kunt meer werkgeheugen nemen, maar alleen wanneer je van plan bent ook heel veel apps te draaien. Daarnaast hoef je ook niet veel te betalen voor extra opslagruimte, omdat het Chrome OS goed te integreren is met cloudopslagdiensten, zoals Google Drive.

Chromebox van HP
Afbeelding: HP

Populaire fabrikanten

De meest populaire fabrikanten van Chromeboxes zijn:

  • Acer
  • ASUS
  • Dell
  • HP
  • Promethean
  • Samsung

Kom je dus één van die merken tegen in je zoektocht, dan weet je zeker dat je een goed model in huis haalt. Lees van tevoren wel reviews en andere ervaringen, om zeker te weten wat je uiteindelijk in huis haalt.

In dit artikel adviseren we je over welke muis je het beste kunt kopen voor een Chromebook — maar die werkt natuurlijk ook gewoon op een Chromebox!

Headerafbeelding: Asus

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...