10 mythes over Chromebooks ontkracht: zo zit het echt

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Chromebooks worden steeds populairder, maar toch zijn er nog de nodige misvattingen. In dit artikel heb ik een lijst van 10 dingen gemaakt van veelvoorkomende misvattingen van Chromebooks.

1. Chromebooks hebben weinig opslag

In de begintijden van Chromebook hadden ze vaak slechts 16GB of in uitzonderlijke gevallen 32GB aan opslag. Dat is oprecht heel weinig, echter zijn er steeds meer Chromebooks met (veel) meer opslag.

De standaard op dit moment is zo’n 64GB, maar we zien ook Chromebooks met bijvoorbeeld 512GB aan opslag. Ook Chromebooks en de fabrikanten ervan hebben dus flinke stappen gemaakt op dit gebied.

We kunnen nu dus stellen: ‘Chromebooks hebben weinig opslag is niet waar…

Lees ook: Wat is een Chromebook en wat kun je er allemaal (niet) mee?

2. Met Chromebooks kun je alleen maar offline werken

Vooral in de begintijd van Chromebook werd er vaak gedacht dat je niet offline kunt werken op een Chromebook. Toegegeven: je kunt meer doen met een actieve internetverbinding, maar er zijn steeds meer mogelijkheden om offline te werken.

We zien dan ook steeds meer apps die offline werken mogelijk maken waardoor een internetverbinding lang niet meer altijd vereist is. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het offline bewerken van documenten of presentaties.

Een Chromebook heeft tegenwoordig dus veel mogelijkheden om offline te werken, maar om het volledig potentieel te benutten is een actieve internetverbinding wel gewenst.

Chromebook of laptop
Via: depositphotos.com | coryaulrich

3. Chromebook zijn totaal niet geschikt om te gamen

Dit is ook een interessante stelling, maar er zijn twee momenten geweest in het verleden die hier verandering in gebracht hebben.

Allereerst was dat het moment dat Android-apps beschikbaar werden gemaakt voor Chromebooks. Hierdoor kun je de meeste apps (en dus ook games) uit de Play Store gewoon downloaden op een Chromebook. Hierdoor wordt het onder andere mogelijk om populaire games te spelen.

Word op Chromebook
Slechts beperkt beschikbaar
Officiële versie van Office 365
Geschikt voor Chromebook
Ook in browser te gebruiken

Recent is er echter nog een interessante ontwikkeling geweest, waarbij er nog veel meer zware games gespeeld kunnen worden. Die ontwikkeling is Google Stadia, waarbij cloudgaming naar een nieuw level getild wordt.

Google Stadia maakt het mogelijk om in de browser te gamen, waarbij de spellen zelf gestreamd worden vanaf de servers van Google. Op deze manier kun je dus ook zware games, zoals bijvoorbeeld Destiny 2, Cyberpunk en Fifa spelen op een Chromebook.

Er zijn dus steeds meer game-mogelijkheden beschikbaar voor een Chromebook, mede door de komst van Android-apps en Google Stadia.

4. Chromebooks zijn niet meer dan een ‘gepimpte’ Chrome-browser

Chrome is nog altijd de populairste webbrowser ter wereld en veel mensen kennen deze dan ook van naam. Toen Chromebooks op de markt kwamen, waren er veel mensen die een associatie hadden met een laptop, waar een browser op geïnstalleerd was.

Maar Chromebooks met Chrome OS zijn tegenwoordig veel meer dan dat. Chrome OS heeft zich ontwikkeld tot een compleet besturingssysteem en heeft daarmee ook een nieuwe markt aangeboord in computerland.

Er zijn dus veel meer mogelijkheden met Chrome OS dan alleen maar browsen via een ‘gepimpte’ versie van Chrome.

Lees ook: Chromebook of laptop: welke kun je het beste kopen

5. Chromebooks zijn niet veilig

Waar Macbooks vaak de stempel veilig meekrijgen, zijn ook Chromebook erg veilig. Dat heeft te maken met het feit dat de beveiliging rechtstreeks door Google geregeld wordt.

Hierdoor is het niet nodig om bijvoorbeeld een virusscanner te installeren, omdat updates geïnstalleerd worden door Google en er veel maatregelen genomen zijn om indringers en kwaadwillenden tegen te gaan.

Chromebooks zijn dus veiliger dan je denkt, veilig dan Windows-laptops en misschien ook wel veiliger dan Macbooks.

6. Management van Chromebook voor enterprises kan niet

Waar Google Workspace (voorheen Gsuite) steeds vaker gebruikt wordt door grote organisaties, zijn nog niet veel mensen zich bewust van het feit dat hier ook Chromebooks ingezet kunnen worden.

Bij (grote) bedrijven is het wenselijk dat je apparaten en software goed kunt managen en deze mogelijkheden worden steeds verder uitgebreid door Google voor Chromebooks. Op deze manier kunnen ook grote aantallen Chromebooks onderhouden, geüpdatet en beheerd worden.

Via: depositphotos.com | coryaulrich

7. Chromebooks zijn traag en hebben slechte specs

De eerste Chromebooks hadden inderdaad geen briljante specs, echt niet. Het was vaak middelmatige tot slechte hardware, waar Chrome OS redelijk op draaide.

De laatste jaren is dat ook flink veranderd: er zijn betaalbare Chromebooks die degelijke specificaties hebben. Er is echter ook een nieuw segment ontstaan, waarbij je een paar honderd euro meer betaalt, maar wel goede specs krijgt.

Nu ‘goed’ natuurlijk niet heel concreet, maar omdat Chrome OS weinig vraagt van de hardware, draaien de huidige Chromebooks eigenlijk altijd soepel en snel.

8. De enige email die je op een Chromebook kunt gebruiken is Gmail

Google, Chrome, Gmail. Een logisch rijtje, maar alhoewel je wel een Google-account nodig hebt voor een Chromebook, kun je in principe alle mail gebruiken.

Of je nu een eigen account hebt van het werk, een Hotmail-adres, of een andere maildienst, de kans is 99% dat deze op een Chromebook gedraaid kan worden. Daarnaast zijn er in de Play Store veel mail-apps te downloaden waardoor je een groot scala aan maildiensten kunt gebruiken.

Om een Chromebook optimaal te gebruiken, is het dus wel noodzakelijk om een Google-account te gebruiken. Dit hoeft overigens niet per se een Gmail-adres te zijn. Je kunt van elk mailadres een Google-account maken.

9. Chromebooks zijn alleen geschikt voor scholen

Chromebooks worden veel gebruikt in het onderwijs en de reden is vrij eenvoudig. De software die gebruikt wordt is geschikt voor Chromebooks, over het algemeen zijn ze vrij betaalbaar en worden updates automatisch uitgerold.

Toch zijn er nog veel meer scenario’s te bedenken waar een Chromebook handig en praktisch is. Denk bijvoorbeeld aan het consumeren van media, bijvoorbeeld het kijken van Netflix of Youtube, maar ook steeds meer mensen werken op een Chromebook.

Er zijn veel manieren om een Chromebook te gebruiken en zolang je geen specifieke Windows- of MacOS-apps nodig hebt, voldoet een Chromebook in de meeste gevallen.

10. Chromebooks werken niet met Office

Microsoft Office is met onder andere Word, Excel en Powerpoint veelgebruikte software. Even een documentje tikken, sheet maken of presentatie in elkaar zetten, dan wordt er vaak naar Microsoft Office gegrepen.

Alhoewel dit ook kan met bijvoorbeeld OpenOffice of diensten als Google Docs, Sheets en Presentaties, is ook Microsoft 365 geschikt voor Chromebooks. Hierbij heb je overigens wel Office 365 nodig.

De Office-documenten kun je vervolgens ook eenvoudig printen op een Chromebook.

Dus de Chromebook is perfect?

Nee!

Zo zie je maar, Chromebooks kunnen misschien wel meer dan je denkt. Er zijn echter nog steeds zaken waar je beter een Windows-laptop of Macbook voor kunt gebruiken. Denk hierbij aan designers, hardcore-gamers en mensen die behoefte hebben aan veel grafische toepassingen en rekenkracht.

Ook als je specifieke programma’s wil (of moet) draaien die alleen voor Windows of MacOS geschikt zijn, is een Chromebook geen goede keuze. Echter een groot deel van de mensen kan goed uit de voeten met een Chromebook. Dit scheelt in ieder geval in de portemonnee.

Weet je nog niet precies welke je moet kiezen, check dan onze guide: Beste Chromebook kopen.

Afbeelding: pixabay.com | FancyCrave1, CC

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...