Chromecast pc setup: gebruik een Chromecast via de pc

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Chromecast werkt niet

De Chromecast pc setup: met enkele stappen is het mogelijk de Google Chromecast via een computer met Windows 10 als besturingssysteem te installeren. Hoe je dat precies doet, lees je in deze uitgebreide artikel, met een stappenplan en andere tips.

Chromecast pc setup? Het gebruiken van de Chromecast via pc is redelijk eenvoudig: via de Chromebrowser druk je op drie puntjes en kies je vervolgens voor de optie casten. Het daadwerkelijke installeren van de Chromecast via een pc kan bij de meest recente modellen niet meer: dit was alleen mogelijk met de Chromecast gen 1 en 2.

Windows en Chromecast

Het Windows-besturingssysteem is wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem. De software staat op miljoenen apparaten en wordt dagelijks gebruikt door miljoenen mensen. Het is dus niet gek dat mensen dat systeem willen gebruiken in combinatie met een Chromecast.

De Google Chromecast is namelijk één van de meest populaire mediastreamers van dit moment. Miljoenen mensen hebben een Chromecast gekocht, welke versie dan ook, of beschikken over een televisie of mediaspeler met ingebouwde Chromecast. Een link met Windows is dus wenselijk.

Wanneer je een verbinding aanlegt tussen de Windows-pc en Chromecast, dan kun je je media streamen van het ene naar het andere apparaat. Zonder gedoe, mits beide apparaten natuurlijk op hetzelfde netwerk zitten. Hoe je dat voor elkaar krijgt, lees je in dit artikel.

Chromecast met Google TV
Afbeelding: Chromefans

Chromecast pc setup

Voordat we kunnen beginnen met de Chromecast pc setup is het handig om te weten wat je precies nodig hebt voor de installatie. Dat is gelukkig heel simpel. Slechts drie dingen:

 1. Een Google Chromecast of een mediaspeler of tv met Chromecast ingebouwd
 2. Een computer met Windows 10 aan boord
 3. De Google Chromebrowser

Mocht je de Google Chromebrowser nog niet hebben, dan download je hier de meest recente versie.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Heb je alles in huis en geïnstalleerd? Mooi, dan kunnen we beginnen.

 1. Stop de Google Chromecast in een lege hdmi-poort van je televisie.
  1. Maak je gebruik van Chromecast built-in, zoals dat in het Engels genoemd wordt, dan kun je deze stap overslaan en meteen doorgaan naar stap twee.
 2. Zorg ervoor dat de televisie en de computer (of laptop) zich op hetzelfde netwerk bevinden. Alleen dan kunnen ze elkaar vinden en zien, waarna ze kunnen communiceren.
  1. Als dat niet het geval is, moet je hem even opnieuw instellen of goed installeren.
 3. Open nu de Google Chromebrowser op je computer.
 4. Klik rechts bovenin op de drie puntjes voor het menu.
 5. Klik nu op de optie Casten…
Afbeelding: Wesley Akkerman

Content casten

Wanneer je op Casten… hebt geklikt, dan zie je een lijst met Chromecastapparaten die allemaal aanwezig zijn binnen je netwerk. Standaard staat overigens ingesteld dat je alleen een enkele tab cast naar een ander apparaat, maar gelukkig zijn er in totaal drie opties beschikbaar.

 1. Tabblad casten: hiermee cast je de inhoud van een enkele tab die openstaat.
 2. Bureaublad casten: hiermee cast je je complete scherm van Windows 10. Het maakt dan niet uit wat je aan het doen bent op je scherm, die content wordt weergegeven.
 3. Bestand casten: hiermee cast je een enkel bestand, zoals video of audio. Nadat je deze optie geselecteerd hebt, moet je ook nog even een bestand uitkiezen die je wil casten.

Je vindt de drie opties onderaan onder het knopje Bronnen. Dat is de knop met de blauwe tekst. Wanneer je één van de drie opties uitgekozen hebt, dan kun je een apparaat aanklikken waar de content naartoe gecast moet worden. De verbinding wordt dan automatisch gelegd.

Chromecast pc setup niet mogelijk (installatie)

Zoals je ziet is het dus niet letterlijk mogelijk om je Chromecast via een pc in te stellen. Dat kon met de eerste twee generaties nog wel, vandaar dat er nogal wat verwarring over kan ontstaan. Gelukkig kun je de Chromecast nog wel bereiken en bedienen van je computer.

Het kan zijn dat je niet kunt communiceren met de Chromecast, maar gelukkig zijn daar oplossingen voor. Het is daarnaast mogelijk een Chromecast zonder wifi te bedienen. Wil je het wifi-netwerk wijzigen? Dan hoef je slechts enkele stappen te doorlopen, en dan werkt alles weer.

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...