Chromecast zonder wifi: dit is de enige optie die werkt

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Chromecast zonder wifi

Kun je de Google Chromecast zonder wifi gebruiken? Dat antwoord is gelukkig een ‘ja’ en in dit artikel leggen we uit wat je daarover wil weten. Mocht je wifi het dus thuis even niet doen, dan kun je dus terugvallen op twee mogelijkheden.

Chromecast zonder wifi gebruiken

De Chromecast is een handig apparaat voor in je televisie, waarmee je het beeld van een computer of smartphone verstuurt naar een televisie of beeldscherm. En als je Chromecast built-in hebt, dan kun je audio en video ook nog doorsturen naar soundbars, mediaspelers en slimme speakers.

Lees ook: Wat is casten?

De koppeling tussen het bron- en doelapparaat wordt verricht via het lokale wifinetwerk. Maar wat nou als je wifinetwerk eruit ligt en je heel graag een video (film, serie of eigen materiaal) op je smartphone wil zien? Gelukkig zijn er dan nog steeds mogelijkheden waarop je kunt terugvallen.

Kun je een Chromecast gebruiken zonder wifi? Natuurlijk is het ook zo dat je deze mogelijkheden kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld in een omgeving bent met een gebrekkige wifiverbinding, zoals een hotelkamer. Je plugt je Chromecast in, pakt je telefoon erbij en kunt één van de twee onderstaande opties gebruiken.

Chromecast zonder wifi

Chromecast zonder wifi: 2 opties

Waar het voorheen mogelijk was om de Chromecast zonder wifi te gebruiken door middel van de gastmodus, is dat helaas niet meer mogelijk. Google ondersteunt deze optie niet meer voor de huidige software-versies van de Chromecast.

Dat betekent gelukkig niet dat je altijd wifi nodig hebt, er zijn nog twee methodes om zonder wifi te casten.

Voordat ik de opties ga uitleggen, laat ik eerst ‘wifi’ definiëren. Dit wordt in de volksmond wel eens als synoniem voor (vast) internet gebruikt. Wifi is officieel het draadloze netwerk waarmee je verbinding maakt met jouw smartphone, laptop of Chromecast.

Onderstaand twee opties waar je geen draadloos internet voor nodig hebt, maar wel nog steeds een actieve vaste of mobiele verbinding.

Chromecast met Google TV HD

1. Chromecast zonder wifi via hotspot

Bij de eerste methode voor de Chromecast zonder wifi heb je een smartphone of ander mobiel data-apparaat nodig (zoals bijvoorbeeld een mifi-router).

Hierbij maak je van jouw smartphone (of mifi) een hotspot, waardoor deze als router/wifi dient. Zo kun je verbinding maken met jouw Chromecast en toch streamen naar de tv, maar dan met een mobiele verbinding.

Alhoewel de hotspot-methode erg handig kan zijn, gebruikt dit ook relatief veel data. Hou dus ook jouw databundel in de gaten, het zou zonde zijn als je hierdoor ineens veel extra kosten hebt.

Volg onderstaande stappen om jouw Chromecast zonder wifi met een hotspot te verbinden.

Chromecast zonder wifi: hotspot
Om de Chromecast zonder wifi via een hotspot te gebruiken, dien je onderstaande stappen te doorlopen.
Benodigdheden:

1. Chromecast
2. TV (of scherm) met HDMI-poort
3. Stroompunt (stopcontact)
4. Smartphone/tablet (2x) met minimaal 1x mobiele data.
Plug je Chromecast in de tv
Sluit je Chromecast aan op de tv (of ander scherm) op de HDMI-poort. Zorg ook dat de stekker in het stopcontact zit.
Reset je Chromecast
Zorg dat je de Chromecast volledig reset, je gaat deze namelijk volledig opnieuw installeren. Hulp nodig bij, check dan onze Chromecast resetten uitleg.
Zet van één van je smartphones/mifi’s de hotspot aan
Zorg dat je hotspot aan staat van je smartphone. Hoe je dit doet, lees je hier voor Android en hier voor iPhone/Apple. Zodra jouw wifi-netwerk van de hotspot wordt uitgezonden, kun je verder naar de volgende stap.
Open de Google Home-app en stel de Chromecast in
Open de Google Home-app en start het proces om de Chromecast in te stellen.
Kies bij het wifi-netwerk voor jouw hotspot
Kies bij het selecteren van het wifi-netwerk voor jouw hotspot wifi-adres. Op deze manier maak je verbinding met internet.
Start met casten
Als de installatie is afgerond, kun je starten met casten. Heb je een Chromecast met Google TV (4K of HD) dan kun je de afstandsbediening van de Chromecast gebruiken. Heb je een ander model, zonder afstandsbediening, dan heb je een tweede smartphone/tablet nodig. Zorg dat deze ook verbonden is met dezelfde hotspot.

Op deze manier kun je met de Chromecast streamen naar tv zonder wifi. Handig!

2. Chromecast via ethernet

Heb je geen wifi of mobiele verbinding tot je beschikking, dan kun je ook de vaste internetverbinding gebruiken met een kabel.

Je hebt dan een ethernetkabel nodig (internetkabel) die je van jouw router/modem naar de tv (of de plek van jouw Chromecast) hebt liggen.

Vervolgens dien je een accessoire te kopen, zodat je jouw Chromecast via ethernet kunt verbinden.

Heb je toevallig de Chromecast Ultra, dan heb je geluk, deze wordt meegeleverd. Heb je een ander model, dan zul je een andere stekker moeten kopen. Voor de Chromecast met Google TV, kun je deze hier vinden. Voor de oudere modellen (met micro USB) kun je deze gebruiken.

Heb je zo’n stekker met ethernet, dan kun je hier jouw internetkabel in pluggen om de Chromecast, na het resetten, in te stellen via de Google Home-app.

Lees ook: Heeft een Chromecast Bluetooth?

Chromecast gastmodus

Met de Chromecast gastmodus, kon je eenvoudig, via een pincode, anderen toegang geven tot jouw streaming-device. Op deze manier kon je ook zonder met hetzelfde wifi-netwerk verbonden te zijn streamen naar de tv.

Officieel ondersteunt Google de Chromecast gastmodus niet meer, dus dit is helaas geen optie meer. Wil je toch casten zonder wifi, dan zijn de twee opties hierboven de enige mogelijkheid!

Geen Gastmodus (meer) voor de Chromecast

Helaas is er geen officiële gastmodus voor de Chromecast meer. Vroeger was het mogelijk om verbinding te maken via een pincode, echter biedt Google hier geen ondersteuning meer voor.

Wil je op de Chromecast met Google TV streamen zonder wifi, dan kun je verbinden via een hotspot.

Chromecast instellen zonder wifi

Wil je de Chromecast instellen zonder wifi, dan kun je dezelfde opties gebruiken als hierboven genoemd: namelijk via de hotspot-methode of met een ethernet-adapter voor de Chromecast.

Wil je de setup zonder wifi doen, dan kun je dezelfde stappen als hierboven volgen om uiteindelijk naar de tv te streamen zonder wifi.

Heb je wel wifi?

Heb je geen problemen met wifi in huis en wil je de Chromecast gebruiken waar die voor bedoeld is? Neem onze Chromecast installatiegids dan nog even door. Heb je wel wifi-problemen, dan kun je eens proberen om het wifinetwerk te wijzigen. Maar zonder wifi is het apparaat dus ook gewoon te gebruiken.

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...