Chromecast met wachtwoord en pincode: dit zijn de mogelijkheden

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Google Chromecast met Google TV

Je Chromecast met wachtwoord of pincode beveiligen: kan dat? En zo ja, wat zijn dan je mogelijkheden? In dit artikel leggen we het je allemaal uit. Helaas is het zo dat de mogelijkheden beperkt zijn, maar met een omweg kunnen we nog best wat geregeld krijgen. Dit zijn de dingen die je wil weten.

We beginnen dit artikel met het antwoord op een prangende vraag: is je Chromecast met wachtwoord te beveiligen? Dat antwoord is helaas een ferme nee. Op moment van schrijven is dat niet mogelijk. Mocht dat veranderen, dan passen we het artikel erop aan wanneer mogelijk.

Chromecast met wachtwoord beveiligen: hoe dan wel?

Desondanks is er toch een mogelijkheid waardoor je je Chromecast met wachtwoord kunt beveiligen. Je stelt dan geen wachtwoord voor de Chromecast in, maar voor het speciaal op te zetten lokale netwerk voor in huis. Dit klinkt ingewikkelder dan het is: je hebt namelijk een gastnetwerk nodig.

Chromecast met Google TV
Afbeelding: Chromefans

Routers en meshnetwerksystemen van verschillende fabrikanten bieden de optie aan een gastnetwerk op te zetten. Dit is een apart netwerk naast het netwerk dat je zelf gebruikt. De data van je gasten wordt dan niet verstrengeld met je eigen data; ze kunnen ook de apparaten op jouw netwerk niet zien.

Daar zitten dus al verschillende voordelen aan. Maar wanneer je je gastnetwerk alleen gebruikt voor de bediening van je Chromecast, dan is de Chromecast dus afgezonderd van de rest van het netwerk. Je moet je bronapparaat (waar je de content vandaan cast) dan wel steeds handmatig met dat netwerk verbinden, maar dat is een kleine moeite).

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Wanneer je Chromecast afgezonderd is, dan heeft niemand zonder toegang tot het gastnetwerk, toegang tot de Chromecast. Zo voorkom je dat je vrienden ongewild content afspelen of je content bedienen, wanneer ze wel (hopelijk dankbaar) gebruikmaken van je wifi-netwerk in huis.

Chromecast met wachtwoord
Afbeelding: Wesley Akkerman

Meldingen voor Cast-mediabediening

We kunnen ons voorstellen dat je naar dergelijke opties kijkt, omdat je niet wil dat je vrienden toegang krijgen tot de Cast-mediabediening, zoals Google omschrijft. Dat zijn de bedieningselementen waarmee je content pauzeert, afspeelt en uitkiest van een slim apparaat.

Het kan namelijk heel vervelend zijn wanneer je gewoon even iets kijkt of luistert en iemand zit constant met de bediening te klooien. Je kunt dit voorkomen door andere mensen simpelweg de toegang tot de mediabediening te ontnemen. Het gaat dan om een specifieke melding op je smartphone.

Als je zoiets gewoon geregeld wil hebben, voer dan de onderstaande stappen uit.

 1. Open de Google Home-app (zorg ervoor dat je smartphone of tablet op hetzelfde netwerk zit als de Chromecast).
 2. Ga naar Instellingen (het tandwieltje rechts bovenin).
 3. Druk op Herkenning en delen.
 4. Selecteer de optie Anderen je gecaste media laten bedienen; zorg ervoor dat de schuifregelaar naar links staat en de kleur grijs heeft. Dan voorkom je dat anderen je media in je netwerk kunnen bedienen.
Chromecast met wachtwoord
Afbeelding: Wesley Akkerman

Hoe zit het met de pincode?

Een Chromecast met wachtwoord beveiligen is dus niet echt mogelijk, maar hoe zit het dan met een pincode? Technisch gezien kun je je Chromecast ook niet met een pincode beveiligen, maar het kan wel zijn dat het systeem soms om een pincode vraagt, in een specifieke situatie.

Je hebt namelijk een viercijferige pincode nodig om de Chromecast in de gastmodus te kunnen gebruiken. Dat gebeurt alleen wanneer de automatische koppeling met die stand mislukt. De Chromecast geeft op de tv dan een pincode weer, die je handmatig moet invullen als gebruiker.

Let op, want de pincode verandert elke 24 uur automatisch. Het is dus niet zo dat wanneer je eenmaal een pincode gebruikt hebt, je ook de volgende keer direct toegang hebt, tenzij het automatische koppelen de volgende keer wel lukt. De pincode tref je aan op twee plekken.

De eerste plek waar je de pincode voor de gastmodus vindt, is op de screensaver. Die wordt ook wel de ambient mode genoemd. Je krijgt dan foto’s te zien van over heel de wereld, of je eigen foto’s als je dat zo ingesteld hebt. De pincode staat dan links onderin van het scherm.

Daarnaast tref je de juiste pincode aan in de instellingen van de Google Home-app.

 1. Koppel je telefoon aan hetzelfde wifi-netwerk als de Chromecast.
 2. Open de Google Home-app.
 3. Ga naar de Chromecast en open de instellingen (het tandwieltje).
 4. Ga naar Herkenning en delen.
 5. Tik op Gastmodus en zet hem aan.
 6. De pincode wordt nu opgehaald.
 7. Neem de pincode over.
Chromecast met wachtwoord
Afbeelding: Wesley Akkerman

De Chromecast heeft dus geen functies die betrekking hebben op het beveiligen van het apparaat. Mocht je iemand dus toelaten op je wifi-netwerk, houd er dan rekening mee dat ze ook toegang krijgen tot Google Cast-apparaten in je netwerk. Met omwegen kun je dit enigszins omzeilen.

Wil je meer uit je Chromecast halen, dan doe je er goed aan nog even de basis door te nemen. Hier lees je hoe je streamt naar je tv, bijvoorbeeld. Vraag je je af of je je Chromecast kunt uitzetten? Wij hebben het antwoord. Twijfel je nog welke je moet kopen? Wij hebben ze allemaal getest.

Afbeelding: Google persafbeelding)

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...