Chromecast uitzetten: kan dat en moet je dit doen?

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Chromecast in tv / Kan niet communiceren met Chromecast

Is je Chromecast uitzetten een goed idee? En zo ja, hoe doe je dat dan? In dit artikel leggen we uit je de Chromecast uitschakelt en waarom je dat kan doen. Het is allemaal niet zo moeilijk gelukkig, maar het is wel goed om je even in te lezen. Zo kom je natuurlijk goed beslagen ten ijs en dat is nooit verkeerd.

Chromecast uitzetten een goed idee? De Chromecast uitzetten kan niet via bijvoorbeeld een powerbutton of de app. Zolang een Chromecast is verbonden met de HDMI-poort en een USB-poort of netstroom, is het niet mogelijk deze volledig uit te schakelen. Wil je dit toch doen, dan zul je de Chromecast volledig uit de HMDI en USB/netstroom moeten halen. Dit kan echter weer nadelige gevolgen hebben.

De Google Chromecast, in z’n vele soorten, is een handig apparaat dat je in één van de open hdmi-poorten van een televisie of monitor plaatst. Wanneer het daar eenmaal inzit, dan heb je er geen omkijken meer naar. Zolang het apparaat in de poort zit, staat hij wel aan en gebruikt hij stroom.

Maar is dat erg? Waarom zou je je Google Chromecast eigenlijk uitschakelen? En zijn er nog meer redenen te bedenken waarom de Chromecast uitzetten een goed idee is? Een reden kunnen we altijd bedenken. Maar eerst bekijken we waarom de Chromecast in feite altijd aanstaat.

Chromecast uitzetten
Via: Chromefans

Chromecast staat altijd aan

Een reden dat de Chromecast altijd aanstaat – wanneer die in de hdmi-poort zit en hij stroom krijgt – is omdat hij altijd beschikbaar moet zijn wanneer je hem nodig hebt. Dat maakt het zo’n fijn apparaat: je tapt op het Casticoon binnen een app en je apparaten doen verder de rest.

Ook is het zo dat de Chromecast updates krijgt en verwerkt wanneer die geactiveerd blijft. Het download- en installatieproces gebeurt geheel op de achtergrond, daar merk je niets van. Haal je je Chromecast van het stroom af, dan moet je de updates vaak handmatig doorvoeren.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Het updaten gebeurt ook wanneer de Chromecast in de standby-modus staat. Het apparaatje gaat in de standby-modus wanneer je de tv of monitor uitschakelt. Dat gaat dus automatisch. Dit is dan ook niet hetzelfde als de Chromecast uitzetten of uitschakelen; hij werkt dan nog op de achtergrond.

Afbeelding: Chromefans

De Chromecast uitzetten

De Chromecast uitschakelen heeft dus enkele nadelen. Zo is die niet altijd meteen beschikbaar binnen je thuisnetwerk. Ook is het zo dat het updaten waarschijnlijk voor je gevoel meer tijd kost. Wil je je Chromecast toch uitschakelen, ga dan als volgt te werk.

  1. Schakel eerst de tv of monitor uit (of welk apparaat dan ook waar je de Chromecast aan gekoppeld hebt, dit kan ook een uitgebreide soundbar of receiver zijn)
  2. Zorg ervoor dat er geen content meer naar het apparaat gestreamd wordt (check dus op je laptop of smartphone of er nog iets afgespeeld wordt en sluit die app(s) af)
  3. Heb je de twee bovenstaande stappen ondernomen, haal dan de Chromecast uit de hdmi-poort (heeft de Chromecast een stekker, dan kun je ook gewoon de stekker eruit trekken)

De Chromecast uitzetten doe je om verschillende redenen. Er komen bijvoorbeeld vrienden langs die van alles willen casten naar je tv; zonder geactiveerde Chromecast gaat dat een stuk lastiger. Of je wil hem ergens mee naartoe nemen, dan moet je hem ook op de juiste manier uitschakelen.

Chromecast in tv / Kan niet communiceren met Chromecast
Afbeelding: Google (persafbeelding)

Houd er echter rekening mee dat je de Chromecast niet te lang zonder een actieve internetverbinding laat zitten. Want hoe meer updates die misloopt, hoe meer gegevens je op een later moment moet downloaden. Tijdens het updateproces kun je de hdmi-stick niet gebruiken. Hoe korter dat proces dus is, of hoe meer er op de achtergrond gebeurt, hoe beter.

Verder is het zo dat het uitschakelen van je Chromecast kan schelen op je energieverbruik. Toegegeven, het is niet zo dat het apparaat een grootverbruiker is. Maar hoe meer apparaten we volledig uitschakelen die we niet gebruiken, hoe beter dat uiteindelijk voor het milieu is.

Chromecasts zijn te verbinden met een computer en zijn zelfs te gebruiken met een hotspot (al is dat laatste geen officiële functie). Ze hebben twee aansluitingen waar je het fijne van wil weten, maar de vraag blijft dan nog: welke Chromecast haal je in huis? Hier helpen we je bij het antwoord.

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...