VLC met Chromecast: met deze uitleg lukt het altijd

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

VLC met Chromecast

Je kunt VLC met Chromecast gebruiken. Wanneer je dat doet, dan kun je allerlei mediabestanden (films, series, meer) via je lokale netwerk naar je tv streamen. Maar hoe werkt dat precies en waar moet je dan op letten? In dit artikel leggen we uit wat je hieronder moet weten.

Sinds medio 2018 is het mogelijk content vanaf je computer (desktop of laptop) te streamen naar de Google Chromecast in de televisie via het mediaprogramma VLC. Dat is het meest populaire programma voor het afspelen van allerlei content, ongeacht het bestandstype.

VLC naar Chromecast, kan dat? VLC en Chromecast werken goed samen, alhoewel er wel een kleine omweg nodig is om dit te doen. Je doet dit niet via het cast-icoontje, maar door de optie renderer te kiezen, waarmee je als de Chromecast goed is geïnstalleerd VLC kunt streamen.

VLC met Chromecast: wat heb je nodig?

Om dit voor elkaar te krijgen, heb je wel een aantal dingen nodig. Ga naar de website van VLC en controleer of er onlangs nog een update voor het programma verschenen is. Je doet er altijd goed aan de meest recente versie van het programma op je pc of Mac te hebben staan.

Daarnaast heb je natuurlijk content nodig op je pc die je wil afspelen op je televisie. Gelukkig ondersteunt VLC een groot scala aan verschillende soorten bestandstypen. De kans is heel klein dat een specifiek bestand niet ondersteund wordt. Lees daar op deze pagina meer over.

En je hebt natuurlijk een televisie of mediaspeler met Android TV nodig, waar Chromecast ingebouwd zit. Heb je die apparaten niet, dan doe je er goed aan een Chromecast aan te schaffen en die in een vrije hdmi-poort te steken. Vergeet hem daarna niet te installeren, natuurlijk.

Chromecast met Google TV
Afbeelding: Chromefans

Als je aan alle bovenstaande voorwaarden voldaan hebt, dan hoeven we alleen nog maar even de puntjes op de i te zetten. In dit geval houdt het in dat je er zeker van moet zijn dat de Chromecast en de pc op hetzelfde lokale netwerk actief zijn. Is dat het geval, dan kunnen we doorgaan.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

VLC met Chromecast gebruiken

Nadat de VLC-app geïnstalleerd of geüpdatet is, schakel je het programma in en zet je de tv met Chromecast (ingebouwd) aan. Binnen het programma vind je helaas geen knop voor het casten, zoals je die bijvoorbeeld wel in de apps van video- en muziekstreamingdiensten aantreft.

In plaats daarvan druk je bovenin de menubalk op de knop Afspelen. Selecteer de optie Renderer en wacht even totdat VLC de boel gescand heeft. Het kan zijn dat je nog een melding krijgt dat het programma netwerktoegang nodig heeft. Die toegang moet je dan wel verlenen, natuurlijk.

Afbeelding: Wesley Akkerman

Wanneer je Google Chromecast-apparaten gevonden zijn, dan verschijnen ze in de lijst rechts. Selecteer het apparaat waarop je de media wil afspelen. In het screenshot zie je bij ons bijvoorbeeld een de Nest Hub, de Nvidia Shield, een Sony-soundbar en andere netwerkspeakers staan.

Open nu een videobestand binnen VLC. Dat kun je doen via Media (op de menubalk) en dan Bestand openen te selecteren. Maar je kunt ook een bestand uit de Verkenner selecteren met de rechtermuisknop en vervolgens aangeven dat je dat wil openen met VLC.

Prompt in beeld

Wanneer je een bestand via VLC met Chromecast afspeelt, dan komt er een prompt in beeld te staan met een waarschuwing. Je wordt gewaarschuwd over een onveilige website. Geen nood. Druk nu op de knop voor het bekijken van het certificaat (de knop links). Nu komt er nog een prompt in beeld.

Dit keer is het bericht dat je de onveilige website voor 24 uur of voor altijd vertrouwt. Selecteer de tweede optie, zodat VLC op Chromecast werkt. Vervolgens wordt het bestand dat je wil streamen afgespeeld op je tv en kun je dat bestand bedienen met de knoppen op je computer.

De volgende keer dat je een bestand afspeelt, hoef je dat certificaat niet te controleren. Je gaat dan als volgt te werk:

  • Open VLC
  • Open een bestand
  • Selecteer Afspelen
  • Selecteer Renderer
  • Selecteer de Chromecast
  • Kijken maar

Twijfel je nog over welke Chromecast je wil hebben, dan geven we hier alle antwoorden waar je naar op zoek bent. Werkt de Chromecast ineens niet meer? Dan lees je hier hoe je de problemen oplost. Ben je genoodzaakt je Chromecast te resetten, dan is ook dat geen probleem.

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...