Chromecast hapert: 5 mogelijke oplossingen op een rij

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

2

Door

Ruud Caris

Laatste update:

2

Chromecast hapert

Niets is zo vervelend als een Chromecast die hapert als je net lekker aan het streamen bent. Er zijn verschillende oorzaken waarom een Chromecast hapert in dit artikel zet ik de oplossingen voor je op een rij.

Chromecast hapert

Er zijn veel redenen te bedenken waarom een Chromecast hapert, dit kan bijvoorbeeld liggen aan de kwaliteit van de verbinding, de apps die je gebruikt of aan het scherm waar je naartoe streamt.

In dit artikel een aantal algemene en wat specifiekere oplossingen. Kom je er nog niet helemaal uit, om je Chromecast het bijvoorbeeld niet doet, of je ziet het Chromecast icoontje niet, dan hebben we op Chromefans veel oplossingen en guides. Check hier een overzicht van al onze Chromecast-artikelen met tips.

Chromecast met Google TV
Afbeelding: Chromefans

Oplossing voor haperende en bufferende Chromecast

Hieronder een lijst met mogelijk oplossingen voor een Chromecast die hapert en buffert. Mogelijk is niet alles voor jouw situatie van toepassing, maar doorloop de stappen vanaf het begin waar mogelijk. Zo vind je uiteindelijk de oplossing voor jouw Chromecast-probleem.

1

Check je wifi-verbinding

Deze ligt misschien wel heel erg voor de hand, maar één van de meest voorkomende oorzaken waarom een Chromecast hapert is wifi-verbinding.

Om dit te testen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder een aantal basis-stappen op een rij.

 • Activiteit op het wifi-netwerk – Op hedendaagse wifi-netwerken gebeurt veel: streamen, downloaden, live uitzenden en nog veel meer. Daarom is het goed allereerst te checken of er geen netwerk-intensieve taken worden uitgevoerd. Wellicht is een ander gezinslid net een iets aan het downloaden of uploaden.
 • Goede verbinding – Heeft de Chromecast een goede wifi-verbinding? Of is het bereik toch net wat minder? Afhankelijk van de positie van router kan het voorkomen dat de Chromecast net niet genoeg bereik heeft waardoor deze af en toe hapert.
 • Check andere devices – Probeer eens een stream te starten op je smartphone, tablet of laptop of Chromebook. Heb je daar ook last van vertragingen en haperingen? Dan ligt het aan je wifi-verbinding en niet aan de Chromecast zelf of apps.
 • Bekijk wifi-kanalen – Misschien hebben je buren net een nieuwe router, of andere wifi-instellingen, waardoor jouw wifi-kanalen extra drukbezet zijn. Dit kun je checken met bijvoorbeeld met de apps Wifi Analyzer (Android) of Network Analyzer (iPhone/iPad)

Mocht het aan je wifi-verbinding liggen, dan kan het een oplossing zijn om de router dichterbij de Chromecast te plaatsen, of de Chromecast eventueel te verbinden via een vaste ethernet-kabel. Daar heb je mogelijk een ethernet-adapter voor nodig, maar let wel op dat je deze voor het juiste model aanschaft!

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.
2

Verlaag de kwaliteit van streamen

Mocht je wifi-verbinding niet toereikend zijn voor 4K (met de Chromecast met Google TV) of full HD, dan is het mogelijk de kwaliteit van het streamen te verlagen. Dan is er simpelweg minder bandbreedte nodig om de stream zonder haperen te casten.

Er is geen instelling op de Chromecast zelf om de beeldkwaliteit aan te passen, dus dit dien je per app te doen. Hieronder heb ik YouTube als voorbeeld genomen, maar deze instellingen zijn in de meeste apps wel te vinden, zoals bijvoorbeeld Netflix en Videoland.

Chromecast hapert kwaliteit instellen
3

Lokaal casten

Een groot voordeel van de Chromecast, is dat zodra de stream gestart is, de Chromecast zelf verbinding met internet heeft en dus rechtstreeks naar de tv kan casten. Hier zit dus geen ander apparaat tussen.

Maar als de Chromecast hapert, dan is het mogelijk dat die verbinding met internet niet optimaal is. Gelukkig heeft de Chromecast ook de mogelijkheid om lokaal te casten. Dat betekent dat er bestanden direct naar de Chromecast verzonden kunnen worden via het lokale netwerk. Op deze manier ben je niet afhankelijk van externe apps en de kwaliteit van jouw internetverbinding.

Om dit te doen heb je natuurlijk lokale (video-)bestanden nodig en een progamma om lokaal casten mogelijk te maken. Persoonlijk ben ik hierbij fan van VLC, waarmee je eenvoudig lokale bestanden kunt bekijken op het grote scherm.

Lokaal casten naar Chromecast met VLC: zo werkt het

VLC met Chromecast
4

Update je apps

Een andere reden voor een haperende Chromecast, kan een app zijn die out-of-date is. Dan zit er wellicht een bug in de app, of is er een andere reden waarom deze niet optimaal werkt.

Om dit op te lossen dien je eenvoudig de app bij te werken in de Play Store voor Android of de App Store voor iPad en iPhone. Dit klinkt als een hele eenvoudige oplossing, maar ik heb al meerdere gevallen meegemaakt waarbij dit de oplossing was voor het probleem.

5

Reset Chromecast

Als bovenstaande oplossingen geen uitkomst bieden, is het ook nog altijd een optie om de Chromecast te resetten. De kans is groter dat het aan je wifi-netwerk ligt, maar als je zeker weet dat dit niet het geval is, kan een reset nog uitkomst bieden.

Om de Chromecast te resetten dien je onderstaand stappenplan te volgen.

Chromecast resetten
Stappenplan om een Chromecast reset uit te voeren.
Stop de Chromecast in de TV (HDMI) en het stopcontact
Zorg dat je Chromecast verbonden is en wacht een minuutje totdat deze volledig is opgestart.
Zoek het knopje op de Chromecast zelf
Op de Chromecast zit een klein knopje, dat is bij elk model ergens anders. In dit artikel vind je een aantal foto’s die tonen waar deze bij de verschillende modellen zit.
Hou dit knopje ingedrukt
Druk dit knopje 10-30 seconden in.
Wacht op de knipperende lampjes
Oude(re) versies: Afhankelijk van het model, zal het lampje gaan knipperen. Dit is in de kleur rood of wit, als je dit ziet, kun je loslaten.

Chromecast 3, 4 (met Google TV) en Ultra: Bij deze modellen zal het lampje eerst oranje gaan knipperen, waarbij je hem vast moet houden totdat het witte lampje gaat branden.
Geduld…
Wacht een paar minuten en vervolgens kun je de Chromecast weer opnieuw instellen.

Met deze 5 mogelijk oplossingen zouden de haperingen opgelost moeten zijn. Is dit niet het geval, dan zouden onderstaande oplossingen en guides wellicht nog hulp kunnen bieden in jouw specifieke geval.

Lees ook

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

2 gedachten over “Chromecast hapert: 5 mogelijke oplossingen op een rij”

 1. Hallo,
  Hier werkte de Chromecast ook niet, nadat er een nieuwe Samsung Galaxy s10e was aangeschaft.
  Zelfs de goedwerkende tablet en mobieltjes begonnen te haperen zodra ik met de Samsung Galaxy s10e in de buurt kwam.
  Slurpte de Samsung Galaxy s10e teveel bandbreedte weg op de 2,4GHz band?
  Nu werkt het weer wel: nadat de instellingen in de Samsung Galaxy s10e bij wifi en routerbeheer waren aangepast naar het combineren van de 2,4GHz en 5 GHz, draait het weer als een tierelier.

  MVG
  P. Schomaker

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...