Google Home routines: ultieme gids (+ deze moet je uitproberen)

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

Google Home

Met Google Home routines combineer je als het ware veel opdrachten met één commando. Zo krijg je snel veel voor elkaar in je smarthome. Je regelt dit allemaal via de gratis te downloaden Google Home-app. In dit artikel leggen we uit wat de routines zijn en hoe ze werken.

De Google Assistent op de Google Home- en Nest-speakers is al behoorlijk slim. Maar met Google Home routines maak je de stemassistent nog een beetje slimmer, door die heel direct mee te geven wat je van de dienst verwacht op het moment dat je een specifiek commando gebruikt.

Google Home routines
Afbeelding: Wesley Akkerman

Google Home routines gebruiken

Natuurlijk kun je alles stuk voor stuk in- en uitschakelen in huis op het moment dat je wakker wordt of gaat slapen. Maar je kunt ook een commando als ‘Hey Google, goedemorgen’ of ‘Hey Google, slaap lekker’ roepen, waarna de Assistent een serie schakelingen in huis uitvoert.

Die schakelingen bepaal je overigens zelf. Zo kun je met het commando ‘goedemorgen’ in de ochtend de lampen aandoen, het koffiezetapparaat alvast aanzetten en het nieuws beluisteren. ‘Slaap lekker’ kan dan de lampen uitdoen, gordijnen dichtdoen en radio’s en televisies uitschakelen.

Het mooie aan de Google Home routines is dat je ze helemaal zelf instelt. Er zijn ook wat standaardopties beschikbaar, zodat je vast kunt zien wat ze in huis hebben. En als je wil pas je gewoon die opties aan, want de kans is groot dat ze grotendeels doen wat je voor elkaar wil krijgen.

Google Home routines
Afbeelding: Wesley Akkerman

Google Home routines beheren

Om zelf Google Home routines te kunnen maken of aanpassen, heb je natuurlijk de Google Home-app nodig. Die download je gratis voor Android en iOS. Uiteraard heb je hiervoor een Google-account nodig en dien je al wat Google Home apparaten aan je smarthome toegevoegd te hebben.

Is dat allemaal gebeurd, dan tap je nu rechts bovenin op je eigen profielfoto. Dan komt er een menu in beeld, waar je de optie Instellingen voor de Assistent uitkiest. Op de volgende pagina scrol je naar beneden, totdat je bij het kopje voor Routines aankomt. Dat is de plek waar je moet zijn.

Hier zie je de bestaande routines staan. Tap eens op Goedemorgen om te zien wat er allemaal gebeurt wanneer je het commando uitspreekt. Je ziet dat er dan verschillende dingen gebeuren:

 • Je hoort het weerbericht.
 • De dagplanning wordt besproken.
 • Eventuele herinneringen komen aan bod.
 • Het accupercentage van je smartphone wordt gedeeld
 • Het nieuws wordt afgespeeld

De bestaande Google Home routines pas je gemakkelijk aan door regels weg te halen of een andere functie te geven. Dat doe je door het weghalen en plaatsen van vinkjes naast de opties. Voor meer mogelijkheden tap je op de knop die je onderaan aantreft, genaamd Actie toevoegen.

Google Home routines
Afbeelding: Wesley Akkerman

Google Home routines instellen

Zelf een Google Home routine instellen, zonder de bestaande opties te gebruiken, werkt gelukkig heel simpel. In het menu voor de routines vind je een grote plusknop, rechts bovenin. Als eerste dien je het commando een duidelijk uit te spreken spraakopdracht mee te geven.

Vervolgens is het zaak dat je bepaalt wat het commando doet. De app presenteert veel opties die voor zichzelf spreken. Kun je toch niet vinden wat je zoekt, druk dan onderaan de pagina op de knop Je eigen opdrachten toevoegen. Dan ga je gewoonweg handmatig te werk.

Lees ook: Google Nest Hub: kopen of beter niet?

In alle gevallen moet je er altijd rekening mee houden dat je iets uitkiest wat de Google Assistent ook echt kan doen. Daarnaast moeten de apparaten die je wil bedienen, ondersteuning aanbieden voor de Assistent en Google Home. Anders zijn ze niet op te nemen in je routines.

Google Home routines
Afbeelding: Wesley Akkerman

Google Home routines om uit te proberen

Zoals gezegd staan er een aantal Google Home routines in de app die je meteen kunt uitproberen. Denk dan aan de eerdergenoemde Goedemorgen-routines. Maar er is ook een Slaap lekker-variant, waarmee de thermostaat lager ingesteld wordt, de lampen uitgaan, et cetera.

Dan is er nog een optie genaamd Thuiskomst. Wanneer je dat commando gebruikt, dan speelt de Google Assistent bepaalde muziek af die je prettig vindt. Vul de opties vooral aan binnen de app, zodat je thuiskomt in een huis waarin je ook echt thuis wíl komen.

Zet vast de verwarming wat hoger, laat de wasmachine draaien, dat soort dingen. Wanneer je maar genoeg slimme apparaten in huis hebt staan, dan is er heel veel mogelijk. Met de optie Vertrek stel je heel snel in dat alles uitgaat in huis. Want als je niet thuis bent, hoeft er ook niets aan te staan.

Dan is er nog het commando Op weg naar het werk. Met deze optie krijg je informatie over het weer en het verkeer. Ook neemt de Assistent de planning met je door en speelt die muziek af. Dit is wat handiger voor onderweg en wat minder handig in huis, maar toch het vermelden waard.

Op weg naar huis is dan een commando die grotendeels het tegenovergestelde doet. Vlak voordat je de motor van je auto start, geef je dit commando aan de Assistent op je smartphone. Je krijgt dan wederom verschillende updates te horen, terwijl ook alvast de verwarming hoger ingesteld wordt.

Er zijn veel Google Home apparaten op de markt, waardoor je de functionaliteit van deze producten, maar ook Google Assistant flink kunt uitbreiden.

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Google Home routines: ultieme gids (+ deze moet je uitproberen)”

 1. Ik haat dit soort sites, bij google de indruk wekken dat hier routines zijn te vinden, en google home uitleg. Niks van dat alles,deze info is helemaal niks toevoegend.nog geen zinnige link.

  Beantwoorden
  • Hey Peter,

   Bedankt voor je feedback. Jammer dat je niet gevonden hebt wat je verwachtte en dat je dit soort sites haat.

   Op Chromefans staat veel (gratis) informatie over de Chromecast, Chromebooks, Google Home en Netflix, wellicht kun je op andere pagina’s informatie vinden die je zoekt.

   Succes!

   Beantwoorden
 2. Zijn er routines standaard om rookmelders in te delen door bv als rookmelders afgaan alle rolluiken omhoog en overal de verlichting aan.

  Weet niet hoe ik die zelf moet maken

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...