Google Home en bluetooth: probeer deze methode eerst

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Google Home en bluetooth

Google Home en bluetooth, is dat een goede combinatie? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden van de slimme speaker en de verbindingsstandaard.

Wanneer je thuis een slimme speaker hebt staan, dan maak je daar waarschijnlijk dankbaar gebruik van. Middels een simpel stemcommando vraag je allerlei handige informatie op en bedien je verschillende slimme apparaten in huis.

Muziek afspelen met Google Home

Een andere functie van speakers als Google Home en Google Nest is het afspelen van muziek. Je vraagt dan simpelweg aan de Google Assistent, de stemassistent, of die een bepaald nummer wil afspelen via een muziekstreamingdienst die je via de Google Home-app ingesteld hebt.

De Google Home of Google Nest kan de audio dan direct op de slimme speaker afspelen. Maar je kunt ook het commando geven om de muziek op een ander systeem ten gehore te brengen, zoals bijvoorbeeld een soundbar die gekoppeld is aan hetzelfde wifi-netwerk.

En eerlijk is eerlijk: de kans is groot dat je dit wil. Want de audiokwaliteit is niet altijd goed te noemen op de compacte, slimme speakers (de Google Nest Audio even daargelaten). Maar wat nou als je geen andere wifi-speakers hebt? Dan ben je aangewezen op bluetooth.

Google Home en bluetooth
Via: unsplash.com | Dan Farrell, CC

Google Home en bluetooth: een goede combinatie

Google Home en bluetooth vormen een prima duo. Middels de verbindingsstandaard kun je andere bluetoothspeakers koppelen aan de Google Home of Google Nest. Zo kun je én je muziek met je stem bedienen en genieten van een betere audio-ervaring.

Het maakt overigens niet uit wat voor soort bluetoothspeaker je gebruikt. Dit kan er eentje zijn die je voor een paar tientjes op de kop tikte, die nog in de kast ligt of een soundbar die op een tv-meubel staat.

Het enige wat je nodig hebt is een speaker met bluetooth, één van de eerdergenoemde Google Home-speakers en een smartphone met daarop de Google Home-app (met Android of iOS).

Laten we ook meteen een open deur intrappen: je kunt ook gewoon meteen je telefoon of laptop koppelen aan een speaker met bluetooth. Maar dan kun je die speaker vervolgens niet bedienen met je stem, zoals dat wel kan via een Google Home-luidspreker.

Google Home
Via: Pexels, John Tekeridis, CC

Google Home en bluetooth: de koppeling

Maar hoe breng je de koppeling tussen Google Home en een bluetoothspeaker tot stand? Dat leggen we uit in het onderstaande stappenplan.

Google Home en bluetooth
Hieronder lees je hoe je Google Home koppelt aan een bluetoothspeaker.
Zet je bluetoothspeaker aan en activeer de koppelmodus. 
Check even in de handleiding van de speaker hoe je dat moet doen, als je dat vergeten bent of nog niet weet.
Pak nu je telefoon en open de Google Home-app.
We gaan ervan uit dat je de Google Home- of Nest-speaker reeds geïnstalleerd hebt. Is dat niet het geval, dan lees je hier hoe dat moet.
Scrol binnen de app naar beneden, totdat je de speaker ziet staan die je aan een bluetooth speaker wil koppelen.
Het betreft de reeds geïnstalleerde Google Home-speaker.
Tap nu op de speaker en tap in het volgende scherm op het tandwielicoon.
Daarmee bereik je de instellingen van het slimme apparaat.
In beeld staat nu onder andere het kopje Apparaatbeheer. Tap op Audio.
Kies vervolgens de optie Standaard muziekspeaker. Helaas is het zo dat niet elke Google Home- of Nest-speaker een externe speaker ondersteunt, dus het kan zijn dat je hier niets ziet staan.
Tap op de optie Standaard muziekspeaker.
In het midden van het scherm zie je nu Bluetooth-speaker koppelen staan. Tap daarop.
Nu verschijnt de bluetooth-speaker in beeld die in de koppelingsmodus staat. 
Tap op die naam en voltooi de installatie. Mocht de bluetoothspeaker niet meer in de koppelmodus staan, dan kun je hem logischerwijs niet meer vinden. Activeer dan alsnog die modus om de speaker in de lijst te zien staan.

Google Home en bluetooth: gekoppeld, en nu?

Na het koppelen is het mogelijk muziek via de gekoppelde bluetoothspeaker af te spelen via een stemcommando die je geeft aan de Google Home-speaker. Om dit te kunnen realiseren, dient de bluetoothspeaker wel aan te staan.

Om dit goed te laten werken, heb je dus een bluetoothspeaker nodig die altijd aan kan staan. Dat is voor de meeste mensen niet haalbaar; daardoor moet je altijd nog een handmatige handeling verrichten voordat je de koppeling weer tot stand brengt: je moet de bluetoothspeaker in de buurt hebben staan en aanzetten voordat de Google Home de audio kan doorsturen.

Verder kun je één bluetooth-speaker per keer gebruiken. Je kunt dus niet een stereopaar aanmaken, of iets dergelijks. Je kunt wel meerdere speakers koppelen, maar niet tegelijkertijd gebruiken, helaas.

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Google Home en bluetooth: probeer deze methode eerst”

 1. Hoi Wesley

  Ik heb een probleem met het installeren van een google nest mini.
  Hij maakt geen verbinding met Google home netwerk.
  Ik heb een factoryreset gedaan waarna ik hem opnieuw moest installeren, aan het einde van de installatie krijg ik de melding, “er is een probleem opgetreden bij het instellen van google nest mini. Hierna stopt het installatie proces en kan ik hem niet in de google home familie plaatsen. Hij geeft daar aan dat de mini offline is. Soms kan hij wel de lampen aansturen maar meestal wordt hij uit de familie gegooid. Weet jij een oplossing.
  Met vriendelijke groet
  Ronald Werkhoven

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...