Ziggo vs KPN: dit is de enige juiste keuze

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Ziggo vs KPN

Ziggo vs KPN: een moderne strijd tussen twee titanen in Nederland. Samen nemen de bedrijven tachtig procent van de internet- en televisiemarkt waar in Nederland. Maar waar moet jij voor gaan?

Tussen Ziggo en KPN bestaan veel verschillen, maar ook een aantal overeenkomsten. Via beide partijen is het mogelijk een internetabonnement, televisiepakketten en vast bellen af te nemen. De prijzen voor en inhoud van de pakketten variëren behoorlijk, dus dan kan het lastig zijn een keuze te maken.

Ziggo vs KPN

Een belangrijk onderdeel van de ervaring is de manier waarop je geholpen wordt. In de strijd van Ziggo vs KPN kun je afgaan op verhalen van vrienden en familie, of je bezoekt een onafhankelijke website als Trustpilot. Daar zie je dat beide providers even hoog (of laag?) scoren, momenteel.

Klanten geven beide bedrijven gemiddeld een score van 1,4 sterren (van maximaal vijf te behalen sterren). Veel mensen klagen over de wifi-verbinding in huis, wegvallend internet (door storingen of onderhoud) of een slecht tv-ontvangst. Let wel: dit zijn vaak momentopnamen.

Dat wil niet zeggen dat die ervaringen minder waardevol zijn. Maar in een online zoektocht moet je er altijd rekening mee houden dat mensen hun gal spuwen over bedrijven als ze nog middenin hun emotie zitten. Zelf ben ik klant bij Ziggo; ja, het gaat wel eens mis, maar vaker niet dan wel.

Ziggo vs KPN

KPN vs Ziggo

Een goede klantenservice is goud waard. De klantenservice van Ziggo is zeven dagen per week bereikbaar, terwijl de klantenservicemedewerkers van KPN op zondag altijd vrij zijn. Dat is misschien iets wat je van tevoren wil weten, voor als je veel problemen verwacht vanwege je woonplaats.

De klantenservice-ervaring is slechts een klein deel van onderdelen waar je op wil letten als potentiële klant. Hoe zit het met de maandelijks terugkerende kosten? En op welke internetsnelheid mag je rekenen? En als je op zoek bent naar vaste telefonie of tv, waar moet je dan op letten?

In dit artikel gaan we daar wat dieper op in door je te vertellen over de verschillen tussen KPN en Ziggo en wat voor soort producten je kunt verwachten. Zo moet je onderaan de streep een gedegen keuze kunnen maken en de provider kunnen vinden die het beste past bij je behoeften.

KPN glasvezel vs Ziggo kabel

Als we kijken naar de internetverbinding, dan valt op dat er tussen Ziggo en KPN grote verschillen zitten. Dat heeft alles te maken met de manier waarop je het internet ontvangt. Met een Ziggo-abonnement gaat alles via de coaxkabel, terwijl je bij KPN kunt kiezen als glasvezel of DSL.

Als we even in algemene termen blijven praten, dan is glasvezel (van KPN) technisch gezien de betere optie. Dergelijke verbindingen zijn sneller en stabieler en hebben een lagere ping. Dat betekent dat er minder vertraging op de lijn zit, wat voornamelijk voor online gamers van belang kan zijn.

Daarnaast is het zo dat de uploadsnelheid van Ziggo enorm achterblijft op het glasvezelnetwerk van KPN. Ook de ping is gemiddeld twintig keer zo hoog. Als we kijken naar wat maximaal mogelijk is op beide netwerken, dan kom je uit op de volgende getallen in de onderstaande tabel.

DownloadUploadVertraging
Ziggo1000 Mbps75 Mbps20 ms
KPN DSL200 Mbps30 Mbps30 ms
KPN glasvezel1000 Mbps1000 Mbps1 ms

De bovenstaande tabel vertelt slechts een deel van het verhaal. Want er zijn meerdere factoren die een rol spelen in de prijs die je per maand betaalt. Glasvezel is over het algemeen goedkoper, omdat Ziggo een monopoliepositie heeft op het coaxkabelnetwerk, bijvoorbeeld.

Ziggo glasvezel: dit is hoe het echt zit

Maar of Ziggo daadwerkelijk altijd goedkoper is, hangt af van het postcodegebied waarin je woont en of daar wel voldoende concurrentie is. Heb je te weinig aanbieders, dan kan Ziggo weer een betere optie zijn. Er zijn nu 26 aanbieders op het glasvezelnetwerk; daar is dus meer concurrentie.

Verder spelen je behoeften en het bijbehorende abonnement een rol; die kunnen de kosten drukken of verhogen. Mocht je geen toegang hebben tot glasvezel, dan is de Ziggo-kabel de betere optie. DSL is onbetrouwbaar qua snelheid; per adres kan de internetsnelheid namelijk variëren, helaas.

Ziggo heeft daarnaast wel bekend gemaakt het netwerk verder gaan upgraden om hogere snelheden mogelijk te gaan maken in de toekomst.

????Reken de prijs per jaar uit, zo krijg je een gelijkwaardig beeld van alle providers. Wil je daar een beetje hulp bij, check onze prijsvergelijker!

Prijzen bij Ziggo vs KPN

Hieronder zetten we de gegevens nog even op een rijtje, zodat je precies kunt zien waar je het goedkoopste uit bent en wat je precies kunt verwachten van beide providers. Daarna moet je een gedegen keuze kunnen maken, en anders kun je je vragen stellen in de comments onder dit bericht.

Zoals je ziet, is in bepaalde gevallen Ziggo de goedkoopste optie, terwijl in andere gevallen KPN het meeste voordeel biedt.

Beeldkwaliteit KPN vs Ziggo

Als we kijken naar het televisie-aanbod in de Ziggo vs KPN-strijd, dan zien we dat Ziggo niet alleen meer tv-zenders in het basispakket heeft — maar er ook meer in HD aanbiedt. Ben je op zoek naar 4k-zenders, dan krijg je bij KPN meer te zien. Maar verwacht daar helaas niet te veel van.

KPN biedt bijvoorbeeld vier zenders in 4k-kwaliteit aan (op moment van schrijven de hoogste beeldkwaliteit in Nederland), terwijl Ziggo-klanten toegang tot twee zenders. Maar goed, daar ontvang je dus 66 zenders in HD, terwijl dat aantal bij het KPN-pakket blijft steken op 46 kanalen.

Daar staan wel belangrijke kanttekeningen bij. Want je krijgt alleen toegang tot de 4k-zenders wanneer je besluit het duurdere abonnement af te nemen. De vraag is dan: hoeveel waarde hecht je aan de 4k-beeldkwaliteit en vind je het de extra kosten waard? Gezien het aanbod kan het antwoord ‘nee’ zijn.

Bovendien is het goed om te weten dat de coaxkabel achterhaalde technologie is. Daardoor kan de beeldkwaliteit over het algemeen tegenvallen ten opzichte van het kleinere KPN-glasvezelaanbod. Het HD-zenderaanbod wordt overigens vaak uitgebreid; de cijfers in dit artikel kunnen snel verouderd zijn.

Ziggo
Via: Chromefans (Wesley Akkerman)

KPN vs Ziggo: telefonie

Voor sommige mensen is dit geen issue meer, maar anderen maken er nog dagelijks dankbaar gebruik van: de vaste telefoon. Ben je iemand die alleen mobiel belt? Dan heb je niets aan dit onderdeel binnen het abonnement en doe je er goed aan hier geen pakket voor af te nemen. Dat scheelt weer geld.

Bel je nog steeds vast? Dan ligt het er maar net aan hoe vaak je vast belt om te bepalen welk abonnement bij jou past. De kosten voor een vaste telefoonlijn zijn bij Ziggo één euro per maand en bij KPN twee euro per maand. Het tarief per minuut is in beide gevallen vijftien cent (in mei 2023).

Mocht je vaak aan de telefoon hangen, dan ben je bij KPN goedkoper uit wanneer je besluit een onbeperkt bellen-abonnement af te nemen. Bij Ziggo kost dat 14,95 euro per maand, terwijl dat bij KPN 9,99 euro per maand kost. Voor 16,50 euro per maand bel je ook onbeperkt naar het buitenland bij KPN.

Uiteraard bieden beide providers ook mobiele telefonie aan. Zo kun je een Ziggo mobiel abonnement bij Vodafone afsluiten en KPN doet dit volledig onder eigen vlag. Dit brengt natuurlijk de nodige voordelen met zich mee. Daar gaan we hieronder mee verder.

Combivoordeel KPN vs Ziggo

Bij beide providers kun je tevens terecht voor een combivoordeel. Je combineert dan een vast abonnement voor internet en televisie met een mobiel abonnement. Je krijgt dan korting op je internetabonnement en mogelijk meer data, sms’jes en belminuten en extra tv-pakketten.

Lees ook: Ziggo mobiel abonnement: er is maar één juiste keuze…

Zo kun je een KPN Hussel-abonnement combineren met een mobiel abonnement (sim-only of met een smartphone erbij). Daarnaast is er ook altijd wel wat te regelen als je al een mobiel abonnement hebt en graag een internet- en tv-pakket afneemt bij KPN. Datzelfde geldt natuurlijk voor Ziggo.

????Bij zowel KPN als Ziggo krijg je extra voordeel als je meerdere producten afneemt. Check de linkjes voor alle details

KPN biedt 7,50 euro korting als je internet en TV combineert met een mobiel abonnement. Je krijgt ook 5 euro korting op entertainment en een gratis Pluspakket. En ben je klant bij Simyo? Dan kun je rekenen op dubbele data voor dezelfde prijs die je nu al maandelijks aftikt. Toch mooi meegenomen.

Met een Ziggo Alles-in-1-abonnement en een mobiel abonnement van Vodafone, kun je rekenen op enkele euro’s korting per maand. Ook krijg je dubbele data en een gratis tv-pakket naar keuze. Je hebt dan de optie uit één van de drie pakketten, waar je hier meer over leest.

Datzelfde geldt overigens wanneer je een mobiel abonnement hebt bij provider Hollandsnieuwe. Je krijgt dan een extra tv-pakket en dubbele data. Dat is twee keer zoveel MB, minuten of sms’jes voor hetzelfde geld. Kies je bijvoorbeeld voor Sim Only 10.000, dan krijg je dus 20.000 MB/MIN/SMS.

Dus welke moet je nu kiezen?

Dat hangt helemaal van jouw situatie af, maar er is wel een duidelijk onderscheid te maken tussen beide providers.

Kies voor KPN als je…

  • Een glasvezel-aansluiting hebt – kies dan voor KPN
  • Een mobiel abonnement bij KPN hebt – Dan is het combi-voordeel interessant

Aan de andere kant…

Kies voor Ziggo als je…

  • Geen glasvezel in jouw huis hebt – Dan is de kabel van Ziggo de snelste internet-oplossing
  • Een mobiel abonnement van Vodafone hebt – zo krijg je het meeste voordeel en gratis extra’s.

????Ben je er nog niet helemaal uit, check dan onze provider-vergelijker om alle aanbieders te vergelijken.

Lees ook

  1. Ziggo Next Mini: 7 dingen die je eerst moet weten
  2. Welk Ziggo pakket heb ik (en kan het goedkoper?)
  3. Ziggo app op Samsung tv: deze optie werkt wel
  4. Ziggo abonnement prijs + zo kan het goedkoper

Topics:

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...