Als je in de markt bent voor een nieuwe provider, dan is het handig als je weet of bijvoorbeeld KPN of Ziggo glasvezel aanbieden of niet. Het antwoord op de vraag of Ziggo glasvezel heeft, heeft wat uitleg nodig. Dat is precies wat ik ga doen in dit artikel.
Als je nu zoekt op de term ‘Ziggo glasvezel’ dan kom je al gauw op de officiële website van Ziggo uit. Niet vreemd natuurlijk, maar de informatie op die pagina kan iemand op het verkeerde been zetten. De pagina probeert je over te halen om voor het Ziggo-netwerk te kiezen. Maar klopt de claim over glasvezel wel?
Heeft Ziggo glasvezel?
De grote vraag is dus eigenlijk: heeft Ziggo glasvezel? Het antwoord hierop is: nee, Ziggo heeft geen glasvezel. Maar hier moet wel een kleine nuance in aangebracht worden.
Op die pagina lees je namelijk dat Ziggo beschikt over een glasvezelkabelnetwerk (of zoals het er letterlijk staat: glasvezel-kabel netwerk). Je treft er onder meer de onderstaande tekst aan.
We zijn steeds meer online en het liefst allemaal tegelijk. We kijken, streamen en gamen erop los en we verbinden onze lampen, thermostaat en deurbel met wifi.
Je verbinding is stabiel, snel en veilig. Met ons glasvezel-kabel netwerk en SmartWifi heb je een perfecte verbinding naar en in je huis.
Met Ziggo ben je klaar voor alles wat je wilt doen. Nu en in de toekomst.
Citaat van de Ziggo-website.
Door de bewoording en de gekozen termen kun je het idee krijgen dat Ziggo glasvezel aanbiedt. Maar je voelt hem al een beetje aankomen, dat is niet het geval.
Tenminste, niet echt. Het is gecompliceerder dan Ziggo doet overkomen. Wij schrijven dit artikel niet omdat de provider door de mand valt of iets dergelijks, of omdat we graag met vingertjes wijzen, maar willen graag meegeven hoe het echt zit.
De korte versie van het verhaal is dat Ziggo géén glasvezel aanbiedt. Niet zoals je dat wel kunt krijgen wanneer je een abonnement afneemt bij bijvoorbeeld KPN, T-Mobile en Caiway.
Glasvezel-providers in Nederland zijn onder andere:
Ziggo en glasvezel
Oké, maar hoe zit het dan wel precies? Nou, op de Ziggo-website wordt het verderop wel goed uitgelegd. Ziggo maakt gebruik van glasvezel tussen zijn datacenters en straatkasten. Dat is immers “ideaal voor het overbruggen van grote afstanden en het versturen van veel data”.
Maar tussen de straatkast en de aansluitingen binnen woningen ligt de kabel, “de bewezen en betrouwbare techniek die nu al bij de meeste huishoudens in Nederland ligt”. Concreet betekent dit dat je het internet in huis nog altijd via de coaxkabel binnenkrijgt.
Daarnaast is er nog een belangrijk element waar je rekening mee moet houden. Iets meer dan tien procent van het complete Ziggo-netwerk in Nederland – bestaande uit 410.000 kilometer aan kabels – is glasvezel. Het overgrote deel bestaat dus uit glasvezelkabel, zogenaamde hybrid fiber coax (HFC)-netwerken.
???? Ziggo biedt geen echte glasvezel aan: een groot deel van het eigen netwerk is glasvezel. Echter, de kabel die jouw huis binnenkomt, is nog steeds coax. Hiermee kun je geen gebruik maken van alle glasvezel-voordelen, helaas.
Glasvezel Ziggo: coax bepaalt de kwaliteit
Coax en glasvezel verschillen nogal van elkaar. Ook wanneer het volledige netwerk, buiten de deur, zou bestaan uit glasvezel, dan nog maakt dat weinig uit. Want de coaxkabel in huis bepaalt de kwaliteit in huis. Ook de snelheid wordt door het laatste deel van de aansluiting bepaald.
Dat betekent niet dat Ziggo glasvezel negeert. Sterker nog, het bedrijf probeert ermee te concurreren door zelf met unieke opties te komen. Het kabelnetwerk is uitgebreid met GigaNet, waardoor er een maximale snelheid van 1.000 Mbps mogelijk is. Dat is 125 MB per seconde. Meer dan genoeg om aan alle internetwensen van consumenten te voldoen. Veel te veel eigenlijk.
Daardoor kan het glasvezelnetwerk, inclusief de coaxkabel, in elk geval op downloadsnelheid prima concurreren met regulier glasvezel. Mits de omgeving waarin je woont dergelijke snelheden ondersteunt. Per postcode kan de snelheid hoger over lager uitvallen. Doe dus vooral ook de Ziggo glasvezel check.
Het glasvezelkabelnetwerk van Ziggo, waar coax dus onderdeel van uitmaakt, heeft twee grote nadelen. De uploadsnelheid komt vaak niet in de buurt van KPN-glasvezel. In de meeste gevallen is die tien keer lager. Ook de ping, wat met name voor gamers belangrijk is, legt het al snel af.
???? Het grote voordeel van glasvezel is de uploadsnelheid: deze is in de regel vele malen hoger dan bij kabel (Ziggo). Ook is de initiële vertraging in de verbinding een stuk lager.
In het kort moet je als gebruiker rekening houden met de volgende punten, in het kader van glasvezel vs. coax.
- De download- en uploadsnelheid van glasvezelnetwerken is even hoog.
- Het Ziggo glasvezel-kabel netwerk heeft een lagere uploadsnelheid.
- Glasvezel heeft een lagere ping en heeft dus minder last van vertraging.
Mocht je interesse hebben in een bredere vergelijking tussen bijvoorbeeld Ziggo en KPN, dan kun je in dit artikel terecht. Daar gaan we in op nog meer verschillen, voordelen en nadelen. Mocht je alles willen weten over een Ziggo-abonnement, dan vind je hier alles dat je wil weten.
Snelheden: Ziggo vs glasvezel
???? Vergelijk hier alle providers
Komt Ziggo glasvezel er nog aan?
Gaat Ziggo in de toekomst glasvezel aanbieden? Vooralsnog lijkt dat er niet op. Om heel het netwerk namelijk over te zetten naar glasvezel moet Ziggo niet alleen veel tijd, maar ook veel geld investeren. Voorlopig vaart het bedrijf nog goed op de huidige strategie, ook al komt steeds vaker in het nieuws dat het bedrijf klanten verliest. Die vinden hun heil elders, waar wel glasvezel beschikbaar is.
Op de langere termijn kan het voor Ziggo wel een slimme zet zijn om de overstap te maken. Echter, dat kan zo’n 800 euro per woning gaan kosten. Bovendien moet de provider voor elke aansluiting toestemming moet vragen bij de gemeente én de bewoner, waardoor het allemaal nog meer geld en tijd kan gaan kosten. In dat opzicht snappen we dat Ziggo dit voorlopig voor zich uitschuift.
Wat kunnen we ondertussen verwachten van het Ziggo glasvezel-achtige netwerk? Nou, de uploadsnelheid kan er in 2024 op vooruitgaan door de ondersteuning van een nieuwe standaard (voor de geïnteresseerden: dat is DOCSIS 4. Mocht je dus interesse hebben in glasvezel, sneller en betrouwbaar internet en een hogere uploadsnelheid, dan kun je beter een andere leverancier overwegen.
Meer info kun je vinden op de site van Ziggo.
Meer lezen:
- Ziggo abonnement prijs + zo kan het goedkoper
- Ziggo vs KPN: dit is de enige juiste keuze
- Ziggo Next (Mini) radio luisteren: de enige methode die werkt
- Ziggo Connectbox: 8 dingen die je eerst moet weten
- Ziggo Next Mini: 7 dingen die je eerst moet weten
- Welk Ziggo pakket heb ik (en kan het goedkoper?)
01
Viaplay-abonnement: betaal minder, krijg meer (berekening)