Beste browser voor Chromebook: alle opties op een rij

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Chromebook Chromefans / Chromebook voor school

Standaard is de Chrome browser natuurlijk geïnstalleerd op Chromebooks, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. In dit artikel een lijstje met de beste browser voor een Chromebook. Met daarbij uiteraard ook een aantal goede Chrome alternatieven.

Chromebook browser

Chromebooks draaien op Chrome OS, het besturingssysteem. Dit is gebaseerd op Linux, waardoor je gelukkig de mogelijkheid hebt om te kiezen voor alternatieve browsers.

Tegenwoordig zijn er vele browser beschikbaar voor Chromebooks, echter kiezen de meeste gebruikers toch voor de standaard oplossing: Chrome.

Chrome is de browser van Google en heeft wereldwijd het grootste marktaandeel. Deze browser heeft een goede integratie met Chrome OS, maar er zijn ook absolute goede alternatieven beschikbaar.

Chromebook achterkant
Via: pixabay.com | Roonz-nl, CC

De standaard voor Chromebooks: Chrome

Zoals de naam doet vermoeden, is de Chrome-browser de standaard-browser voor Chromebooks die draaien op Chrome OS. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je deze niet wil of kunt gebruiken. Zo is je Chromebook bijvoorbeeld te oud of ontvang je geen updates meer, of vind je Chrome gewoon niet prettig werken.

Voordat ik de andere opties behandel, eerste de standaard browser voor Chromebooks.

3

Chrome browser

Standaard voor Chromebooks
Chrome logo browser

Chrome is op het moment van schrijven de populairste browser ter wereld en wordt dagelijks door vele tientallen miljoenen mensen gebruikt.

De maker van de Chrome-browser is Google en het is dan ook niet zo vreemd dat dit de standaard-optie voor Chromebooks.

Het grote voordeel aan Chrome is dat je vele extensies en add-ons beschikbaar hebt om de functionaliteit uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan adblockers, maar ook apps om bijvoorbeeld YouTube te verbeteren of websites weer te geven.

Chrome is standaard geïnstalleerd op een Chromebook, maar mocht je de app niet kunnen vinden, via onderstaande link kun je hem installeren of openen.

Beste browser voor Chromebooks: Chrome alternatieven

Ben je op zoek naar een andere browser voor je Chromebook, dan zijn er gelukkig genoeg opties. Ook de installatie is een stuk eenvoudiger dan vroeger. Over het algemeen kunnen nu alle apps vanuit de Play Store geïnstalleerd worden.

Maar laten we beginnen met het lijstje: een overzicht van de beste Chromebook browser van dit moment.

1

Mozilla Firefox

Browser Chromebook - Firefox

Firefox van Mozilla is al jaren op de markt en heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Deze browser is beschikbaar voor vele platformen, waaronder Android en Chrome OS. Het is dan ook zeker een interessant alternatief als Chromebook browser.

Er zijn twee versies van Firefox die je kunt installeren op Chromebooks: één is de Android-app, eenvoudig via de Play Store, maar ook de desktop-versie is beschikbaar. Afhankelijk van jouw model zou ik initieel de Android-versie testen, vooral omdat de installatie eenvoudig is.

De button hieronder linkt naar de Android-versie, wil je de desktop-app van Firefox installeren, dan heb je wat meer instructies nodig. Deze kun je hier vinden, maar let wel: je hebt wat technische kennis nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Word op Chromebook
Slechts beperkt beschikbaar
Officiële versie van Office 365
Geschikt voor Chromebook
Ook in browser te gebruiken
2

Brave Browser

Brave is een relatief nieuwe browser, gebaseerd op Chrome. Echter de makers van Brave hebben flink wat aanpassingen gedaan, waardoor er vele extra (privacy-) opties zijn toegevoegd. Persoonlijk ben ik fan van Brave om een aantal verschillende redenen.

Vooral de focus op privacy en de ingebouwde ad- en tracker-blocker maken Brave interessant als Chromebook browser. Daarnaast is Brave lekker snel en krijg je ook nog eens al het goede van Chrome.

Daarnaast is het mogelijk om met Brave geld te verdienen. Via Brave Rewards kun je ervoor kiezen om regelmatig een melding te ontvangen met daarin een advertentie. Als je deze optie aanzet (volledig vrijwillig) kun je ervoor kiezen dit geld te verdelen onder de websites die je vaak bezoekt, of aan jezelf te laten uitkeren in crypto (BAT).

Brave is dus een interessante en vooral complete browser die eenvoudig gedownload kan worden via de Play Store.

3

Opera

browser Chromebook Opera

Opera draait al heel wat jaartjes mee op de browser-markt en biedt tegenwoordig een groot scala aan mogelijkheden en opties. Daarmee is het absoluut een interessante browser voor Chromebooks.

Zo staat Opera erom bekend lekker snel te zijn, maar zijn er ook steeds meer nieuwe functies bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan een geïntegreerde chat-functie, maar ook – door velen geroemd – een gratis VPN.

Met Opera installeer je dus een snelle, veilige browser met de nodige privacy-functies waaronder een VPN. Gelukkig is ook hier de installatie erg eenvoudig via de Play Store.

Nog meer opties

Er zijn tegenwoordig veel browser beschikbaar, maar niet allemaal 100% geschikt voor Chromebooks. Daarnaast is de installatie soms omslachtig, zoals bijvoorbeeld van Microsoft Edge. Dat is dan ook de reden dat ik deze uit het lijstje heb gelaten. Toch zijn er nog een aantal opties die ik wel wil benoemen, mocht je niets in bovenstaande keuzes zien.

Dolphin Browser

De Dolphin Browser is een bijzonder populaire app voor Android. Met naar eigen zeggen 150 miljoen downloads één van de meest gedownloade apps.

Dolphin heeft een aantal functies, zoals een ingebouwde adblocker, veel add-ons en gepersonaliseerd zoeken.

Op het moment van schrijven heeft de browser al een tijd (bijna een jaar) geen update meer gehad. Of het daarmee de beste keuze is, ik denk het net. Maar wil je Dolphin proberen, dat kan via deze link.

Ghostery Browser

De Ghostery Browser heeft een grote focus op privacy, waarbij ze iets verder gaan dan ‘de rest’. Het is namelijk mogelijk om exact aan te geven wie er toegang heeft tot jouw data.

Daarnaast biedt Ghostery ook betaalde opties aan, om de functies verder uit te breiden. Mocht dit interessant klinken, deze privacy-browser voor Chrome OS is te downloaden in de Play Store.

Met deze lijst aan Chromebook browsers moet je altijd wel een geschikte optie vinden. Uiteraard kun je ook nog altijd kiezen voor de standaard-browser: Chrome.

Nog meer Chromebook-apps

Er zijn veel apps voor Chromebooks beschikbaar tegenwoordig, maar soms is het lastig kiezen. Daarom hebben wij een lijstje met interessante apps gemaakt voor Chrome OS-gebruikers, die je onder andere uit de Play Store kunt downloaden.

Op een Chromebook kun je bijvoorbeeld ook Spotify, Office 365, WhatsApp, Fortnite, Roblox en Minecraft installeren.

Lees ook

Chromecast-enthousiasteling van het eerste uur. Gebruikt al jaren Google-diensten en weet veel over Chromecast, Chromebook, Google Home en streaming.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...