Hoe meer media-apparaten je in huis hebt, hoe vaker je waarschijnlijk de term casten tegenkomen. Maar wat is casten en wat heb je eraan? Casten is beschikbaar op vrijwel alle apparaten die draaien op of werken met software of protocollen die afkomstig zijn van zoekmachinebedrijf Google.
Wat is casten?
Casten gebeurt via Google Cast. Dat is een zelfontwikkeld protocol van Google dat bedoeld is voor het afspelen van audio en video dat via het internet gestreamd wordt. Casten gebeurt op consumentenelektronica, zoals een televisie, mediaspeler, smartphone of een slimme speaker.
Het protocol is in 2013 uitgebracht en sindsdien zijn er heel veel apparaten en allerlei soorten applicaties die Google Cast ondersteunen. Wanneer een apparaat Google Cast (of Chromecast) ingebouwd heeft, dan wordt dat aangeduid met de term Chromecast built-in (zie afbeelding).
Google Cast is dus de naam van het platform, terwijl ‘casten’ een Nederlands werkwoord geworden is om aan te duiden dat je content van het ene naar het andere apparaat streamt. In de meeste gevallen draait het om apps op mobiele apparaten die content weergeven op een tv of speler.
Tegenwoordig heb je niet alleen televisies en mediaspelers met Chromecast built-in, ook soundbars, speakers en smart displays bieden dit veelal aan. Heeft een apparaat geen scherm en kun je het ook niet aan een scherm koppelen, dan ben je alleen in staat audio te casten naar zo’n device.
Wat is casten: hoe werkt het?
Als je de vraag stelt “Wat is casten?”, dan bestaan daar twee antwoorden op eigenlijk, die allebei te maken hebben met de werking van de technologie.
Het eerste antwoord hebben we al een beetje uitgelegd in dit artikel. Je speelt media af van een bronapparaat naar een doelapparaat, via mobiele of webapplicaties. Een bronapparaat is bijvoorbeeld een smartphone of tablet, terwijl een doelapparaat een televisie of mediaspeler is.
✔ Bedienen met afstandsbediening + app
✔ Zeer betaalbaar
✔ Goede prijs- kwaliteitverhouding
✔ HDR 10+
✔ Android TV
✔ Afstands- bediening
✔ Wifi ac (2.4 en 5GHz)
Via het bronapparaat bepaal wat je kijkt en bedien je de afspeelmogelijkheden (zoals pauzeren, vooruit spoelen, et cetera). Mocht je ondertussen gebeld worden of een bericht binnenkrijgen, dan zie je dat niet op tv verschijnen. Dergelijke info wordt beheerd door een ander deel binnen een telefoon, waardoor dat afgeschermd is.
Dan hebben we nog een andere vorm van casten. Dat gebeurt via de Google Chromebrowser op je computer, bijvoorbeeld. Maar dat kan ook via een moderne smartphone gaan. Met deze vorm van casten spiegel je het beeld van wat je op dat moment bekijkt in een tab binnen de browser.
Het kan zijn dat je tijdens deze vorm van casten tegen probleem aanloopt. Zo kan het gebeuren dat je geen beeld of geluid hebt of dat bepaalde content in lagere kwaliteit afgespeeld wordt. Dat is niet per se een softwarefout, maar inherent aan de technologie.
In de meeste gevallen cast je content uit je favoriete media-applicaties. Denk dan bijvoorbeeld aan de app van Spotify, waarmee je direct een soundbar benadert. Of een film die je aanzet op Netflix of Disney Plus. Casten via een browsertab kan, maar vormt dus geen ideale situatie.
Casten werkt wanneer beide apparaten (het bron- en doelapparaat) zich op hetzelfde netwerk bevinden. Dan vinden ze elkaar heel gemakkelijk en kun je zonder problemen bekijken met kijken en luisteren. Hoe je dat precies doet, lees je in een eerder geschreven artikel.
Wat is casten: welke formaten?
Welke mediaformaten ondersteunt Google Cast? Dat is heel handig om te weten wanneer je er vaak gebruik van wil maken. De volgende afbeeldingsformaten worden ondersteund.
- APNG
- BMP
- GIF
- JPEG
- PNG
- WEBP
Onthoud dat afbeeldingen maximaal 1280 bij 720 pixels groot mogen zijn (ook wel bekend als 720p). Zijn ze groter, dan worden ze teruggeschroefd naar een formaat waar Google Cast mee overweg kan.
Daarnaast ondersteunt Cast de volgende mediacointainers (een formaat voor audio en video):
- MP2T
- MP3
- MP4
- OGG
- WAV
- WebM
Dan is het goed om te weten wat voor soort audiocodes ondersteund worden:
- HE-AAC
- LC-AAC
- MP3
- Vorbis
- WAV (LPCM)
- FLAC (tot 96kHz/24-bit)
- Opus: AC-3 (Dolby Digital) en E-AC-3 (EC-3, Dolby Digital Plus)
Dan hebben we nog een flinke lijst met videocodecs (voor het afspelen van video’s dus). We nemen de beschikbare informatie mee vanaf de derde generatie Chromecast, omdat de eerdere versies veelal niet meer in gebruik zijn. Niet alle gebruikte termen hieronder zijn even belangrijk voor jou als eindgebruiker, daarom kun je het beste letten op de maximale uitvoer. Daarmee bedoelen we de resolutie (1080p of 4k) en het aantal frames per seconde (60fps).
Chromecast 3rd Gen
- H.264 High Profile, tot 1080p op 60fps
- VP8 (720p/60fps of 1080p/30fps)
Chromecast Ultra
- H.264 High Profile, tot 1080p op 60fps
- VP8 (4K/30fps)
- HEVC / H.265 Main en Main10 Profiles, tot 4K op 60fps
- VP9 Profile 0 en Profile 2 tot 4K op 60fps
- High Dynamic Range (HDR)
- Dolby Vision
- HDR10
Chromecast with Google TV
- H.264 High Profile, tot 4K bij 2K op 30fps
- HEVC / H.265 Main en Main10 Profiles tot 4K bij 2K op 60fps
- VP9 Profile-2 tot 4K bij 2K op 60fps
- H.264 High Profile tot 720p op 60fps
- VP9 (720p/60fps)
Google Cast is dus een uitgebreid platform waarmee je veel type content kunt casten. Dit is overigens niet het enige castplatform op de markt. Zo heeft Apple AirPlay en zijn er ook nog zaken als Miracast, WiDi en DLNA, die eveneens van bron- en doelapparaten gebruikmaken. Een vraag als “Wat is casten?” kan dus ook betrekking hebben op die platformen, net zoals ‘appen’ een werkwoord geworden is door WhatsApp.
Voordat je een losse Google Chromecast kunt gebruiken, moet je hem wel installeren. Het kan zijn dat er problemen opduiken met de wifiverbinding, maar die zijn zo opgelost. Gebruik je Spotify? Die muziekstreamingdienst maakt eveneens gebruik van het Google Castplatform. Hier vind je een lijst met applicaties die allemaal met Cast werken.
Lees ook
01
Viaplay-abonnement: betaal minder, krijg meer (berekening)