Apple TV en Chromecast: dit zijn de mogelijkheden (+uitleg)

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Apple TV en Chromecast

Apple TV en Chromecast zijn geen optimale combinatie. Maar dat betekent niet dat ze helemaal niet samenwerken. Je kunt beide dingen gelukkig samenbrengen. We helpen je meteen uit de fantasie dat je niet direct vanaf een iPhone of iPad content streamt naar een Chromecast.

Apple TV en Chromecast? Wil je content streamen van Apple TV naar Chromecast, dan kom je erachter dat dit niet zomaar kan. Gelukkig is er wel een omweg om dit te doen, alhoewel dit niet helemaal optimaal is.

Om dit te doen dien je Apple TV in de browser te openen en vervolgens via de ingebouwde cast-functie naar de Chromecast sturen.

Stel: je wil films en series kijken via de videostreamingdienst Apple TV Plus. Daar heb je dan de Apple TV-app voor nodig, evenals de Apple TV-mediaspeler of een televisie die ondersteuning aanbiedt voor AirPlay. AirPlay is vergelijkbaar met Chromecast, maar dan in de vorm van Apple-technologie.

Wat nou als je geen tv hebt met AirPlay en je ook niet wil investeren in een Apple TV-mediaspeler? Apple TV Plus, de videostreamingdienst dus, biedt een aantal toffe shows aan, zoals Ted Lasso. Reden genoeg dus om die content een kans te geven; dat kan ook als fervent Chromecast-gebruiker.

Apple TV en Chromecast: de basis

Laten we bij het begin beginnen. Als Android-gebruiker (smartphone) loop je tegen het nadeel aan dat er geen Apple TV-app voor jouw smartphone of tablet is.

Wil je dus content casten van je smartphone naar je tv, dan heb je pech. Wel kun je een app downloaden voor je tv of mediaspeler met Android TV.

Apple TV Plus
Afbeelding: Apple (persafbeelding)

Wanneer je content wil casten vanaf je iPhone of iPad naar een Android TV zonder Apple TV-app of Apple TV-mediaspeler, dan ben je aangewezen op third-party-apps als AirReceiverLite of AirBeam. Dergelijke apps zien er niet uit en zijn erg basaal, maar brengen wel AirPlay-functies naar je tv.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Na het installeren duikt je televisie met Android TV aan boord – als het goed is – op als optie voor een AirPlay-afspeelapparaat. Houd er rekening mee dat er dingen kunnen misgaan, omdat dit geen officiële afspeelmogelijkheid is en de app ook niet gemaakt is en onderhouden wordt door Apple.

In juni 2021 heeft Apple echter de toegang geopend voor tv’s met Android TV, waardoor streamen met deze tv’s wel mogelijk is geworden.

Apple TV en Chromecast: casten vanuit je browser

En elegantere oplossing is Apple TV en Chromecast samenbrengen via de browser op je computer. Wanneer je gebruikmaakt van de Google Chrome-browser, dan kun je een tabblad direct casten naar een apparaat met een Chromecast of met ingebouwde Chromecast-functionaliteit.

Dat werkt als volgt. Je gaat naar de website van Apple TV Plus, logt in en speelt vervolgens een film, serie of documentaire af die je wil bekijken.

Maak vervolgens gebruik van de ingebouwde Chromecast-functies, die ervoor zorgen dat de geopende content op je televisie verschijnt.

Chromecast pc
(Afbeelding: Wesley Akkerman)

Hoewel deze optie voor de meeste mensen toegankelijk is, kleven er toch nadelen aan. Mogelijk krijg je hierdoor geen toegang tot de hoogste beeldkwaliteit.

Daarnaast moet je alle content bedienen vanaf je computer of laptop, waardoor je die dus dicht in de buurt moet houden tijdens het kijken.

Apple TV en Chromecast: het Apple-apparaat

Dan is er nog een optie waar je aan kunt denken. Je kunt bijvoorbeeld een Apple-apparaat direct aansluiten op je televisie.

Het maakt dan niet uit of het om een MacBook, iPad of iPhone gaat. De gemakkelijkste optie is natuurlijk een Apple TV-mediaspeler, maar dat terzijde.

Het grootste nadeel is dan dat je natuurlijk een Apple-apparaat moet hebben. En de kans is aanwezig dat je er eentje hebt, aangezien je op zoek bent naar een optie voor het afspelen van de content van de videostreamingdienst. Als dat niet het geval is, dan kun je deze optie achterwege laten.

Een Apple-apparaat aansluiten gaat in sommige gevallen niet zomaar. Wil je bijvoorbeeld een iPhone of iPad aansluiten, dan heb je daar een hdmi-adapter voor nodig.

Een MacBook is wat dat betreft wat gemakkelijker aan te sluiten. En datzelfde geldt natuurlijk ook gewoon voor de mediaspeler.

Apple TV mediaspeler
Afbeelding: Apple (persafbeelding)

Apple TV en Chromecast: de verschillen

Overweeg je na dit artikel de aanschaf van een Apple TV-mediaspeler, die je dan naast de Chromecast gebruikt? Dan is het handig om te weten wat je in huis haalt.

Wil je dat liever niet, dan is dat geen probleem: veel Android TV-tv’s en -mediaspelers ondersteunen de app gelukkig.

Zo’n Apple TV-mediaspeler is eigenlijk alleen handig voor de mensen die reeds geïnvesteerd hebben in het ecosysteem van het bedrijf uit Cupertino.

De mediaspeler werkt niet met Android of met Android-apps en werkt eigenlijk alleen met de andere producten van het bedrijf, zoals een iPhone.

Verder verschillen de Apple TV en Chromecast met Google TV in gebruik en functionaliteit weinig. In beide gevallen speel je content af van contentaanbieders, zoals Netflix, Videoland, Amazon Prime Video en meer. Daarnaast maken beide spelers gebruik van een fysieke afstandsbediening.

In vergelijking met de oudere Chromecast of Chromecast Ultra, zijn er meer verschillen. Die apparaten bieden geen eigen software-omgeving aan en laten je slechts content casten naar een tv, terwijl de Apple TV zijn eigen besturingssysteem en mogelijkheden heeft.

Apple TV en Chromecast: tot slot

Wil je dus via Apple TV en Chromecast content bekijken, dan heb je pech. Die functionaliteit bestaat helaas niet, zonder onofficiële omwegen.

Wil je toch heel graag de beschikbare content kijken, download dan de Apple TV-app op je smart tv of haal een Apple TV-mediaspeler in huis.

De iPhone en de Chromecast zijn ook al geen al te beste vrienden, maar die werken gelukkig wel iets beter samen.

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form
Delen op...