Amazon Fire TV Stick vs Chromecast: welke moet je kiezen?

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Amazon Fire TV Stick

De Amazon Fire TV Stick en de Google Chromecast zijn vergelijkbare apparaten, voorzien van een aantal opmerkelijke verschillen. Daardoor kunnen we het ons goed voorstellen dat je niet meteen weet voor welke mediadongle je het beste kunt kiezen. Dit artikel kan helpen de knoop door te hakken om te kiezen tussen Amazon Fire TV Stick vs Chromecast.

Amazon Fire TV Stick

Amazon Firestick kopen Geschikt voor NL

Alle Firesticks op een rij
Werkt ook in NL/BE
Chromecast V3

Chromecast kopen Populairste model

Interessante deal
Veel mogelijkheden
Disclaimer text….

Oké, je bent op zoek naar een dongle voor aan je televisie waarmee je content kunt casten en videostreamingdiensten kunt bedienen. Je wil geen settopbox en hebt ook geen zin in ingewikkelde installaties. Dan kom je al gauw uit op twee interessante apparaten: de Amazon Fire TV Stick en de Google Chromecast.

Maar voor welk apparaat kies je dan? In dit artikel kijken we naar beide mediadongles (de reguliere versies) en leggen we ze naast elkaar, zodat je een gedegen keuze kunt maken. Eén van de apparaten kan je nog wel eens op een opmerkelijke manier verrassen. Allereerst zal ik de apparaten apart bespreken en erna Amazon Fire TV Stick vs Chromecast.

Chromecast USB HDMI
Via: Chromefans

De Google Chromecast

We beginnen met de bekendste optie van de twee: de Google Chromecast. Dit is een mediadongle van Google, waar je in een handomdraai content naartoe cast. Je bedient dit apparaat via de gratis Google Home-app op je smartphone en kunt hem netjes achter de tv laten bungelen. Ook laat je hem samenwerken met Google Home-apparaten.

Het installeren van de Chromecast gaat heel simpel. Je plugt hem in een open hdmi-poort op je tv, gaat naar het juiste kanaal en volgt de instructies in beeld op. De installatie verloopt via de Google Home-app, die je stap voor stap meeneemt. Een kind kan de was doen. Vervolgens kun je er films en series op afspelen en games mee spelen.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Het nadeel van de reguliere Chromecast is dat er geen interface beschikbaar is en je compleet afhankelijk bent van Google Home en de entertainmentapps op je smartphone. Denk dan aan Netflix, Disney+, Amazon Prime Video of Spotify. Daardoor is je telefoon bezet wanneer je iets cast. Het is jammer om te zien dat er geen optionele afstandsbediening beschikbaar is.

Beide problemen worden wel opgelost door de Chromecast met Google TV, maar daar betaal je ook iets meer voor. De reguliere variant van de Chromecast is met 40 euro iets goedkoper dan het 4k-model, dat dus een interface en remote aanbiedt.

Chromecast in tv / Kan niet communiceren met Chromecast
Afbeelding: Google (persafbeelding)

De Amazon Fire TV Stick

De Amazon Fire TV Stick lijkt in veel opzichten op de Google Chromecast. Dit is eveneens een simpele mediadongle die in een open hdmi-poort van je televisie past. Net zoals bij de Chromecast bestaan er verschillende versies. In Nederland kun je kiezen tussen een full hd- en 4k-variant; maar voor dit artikel kijken we expliciet naar de reguliere versie met maximaal 1080p als resolutie.

Het grootste verschil tussen de Amazon Fire TV Stick en de Google Chromecast is dat je toegang krijgt tot een Android-achtige interface wanneer je naar het hdmi-kanaal gaat waar de TV Stick op aangesloten is. Daarnaast krijg je er een afstandsbediening bij, waarmee je door de beschikbare content heen bladert.

Dat maakt de Amazon Fire TV Stick een stuk toegankelijk voor mensen die wat minder met tech in het algemeen hebben, maar toch mee willen gaan met de mogelijkheden. De remote biedt bovendien toegang tot Amazon Alexa, een Engelssprekende stemassistent, waarmee je content selecteert en bepaalde smarthome-apparaten in huis aanstuurt.

Net als bij de Chromecast is het mogelijk content naar de dongle te casten. Dit werkt net even anders dan bij het Google-apparaat, aangezien je het complete scherm van je telefoon spiegelt op je tv. Dat werkt minder prettig; maar aangezien je alle apps gewoon op het apparaat kunt downloaden en daarmee alle content bekijkt die je wil zien, is het geen groot probleem.

Daar hangt nog een klein nadeel aan vast, aangezien de Amazon Fire TV Stick alleen apps kan downloaden uit de Amazon App Store. Als Chromecast-gebruiker heb je toegang tot de uitgebreide catalogus van de Google Play Store. Het kan zijn dat je enkele apps mist. Echter, Amazon maakte er flink werk van en biedt inmiddels veel streamingapps aan die je gebruikt.

Amazon Fire TV Stick
Afbeelding: Amazon

Amazon Fire TV Stick vs Chromecast

De Google Chromecast en Amazon Fire TV Stick hebben dus veel overeenkomsten. Met beide apparaten kun je content vanaf je smartphone naar de tv sturen. Ook is het mogelijk films en series te bekijken via je favoriete videostreamingdiensten en is het mogelijk (vaak wat simpelere) games te spelen. Het installeren is in beide gevallen ook zo gebeurd.

De belangrijkste verschillen tussen beide apparaten zit hem in de manier waarop je ze gebruikt. Het bedienen van de Chromecast gebeurt volledig op het scherm van je smartphone of tablet, terwijl de Amazon Fire TV Stick een heuse interface heeft. Ook zit er een afstandsbediening bij de dongle van Amazon, terwijl het Google-apparaat die niet nodig heeft of aanbiedt.

Van beide apparaten is ook een 4k-versie beschikbaar, die enkele opties toevoegt. Zo krijg je bij de Amazon-versie toegang tot wifi 6, terwijl de Google-variant een interface en remote toevoegt.

Amazon Fire TV Stick
Afbeelding: Amazon

Amazon Fire TV Stick vs. Google Chromecast: welke moet je kiezen?

Of je moet gaan voor de Google Chromecast of de Amazon Fire TV Stick, is volledig afhankelijk van waar je naar op zoek bent en of je reeds geïnvesteerd hebt in één van de twee ecosystemen. Heb je bijvoorbeeld al verschillende smarthomeproducten die werken met Google Home of Google Assistent, dan is het handiger om de Google Chromecast aan te schaffen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de mensen die geregeld slimme apparaten van Amazon in huis halen of producten kopen die Amazon Alexa ondersteunen. Voor beide groepen gebruikers is er dus een ideale mediaspeler.

Is dit de eerste keer dat je iets gaat halen in één van de ecosystemen? En ben je niet zo handig met techproducten? Dan is de Amazon Fire TV Stick wellicht de optie voor jou. De afstandsbediening en de interface maken het apparaat zeer toegankelijk voor mensen die niet zo behendig zijn met hun smartphone.

Heb je liever toegang tot het grotere appaanbod van Android via de Google Play Store? Dan is de Google Chromecast de betere optie – de kans bestaat namelijk dat de Amazon App Store niet alle apps aanbiedt die je zoekt en dan vul je je ontzettend lullig wanneer je achter het net vist.

Voor de prijzen hoef je het niet te laten, aangezien beide dongles ongeveer evenveel kosten. Het komt dus aan op gebruik en de beschikbare content. De Amazon Fire TV Stick is handiger in het gebruik, terwijl de Chromecast (waarschijnlijk) meer content aanbiedt.

Amazon Fire TV Stick

Amazon Firestick kopen Geschikt voor NL

Alle Firesticks op een rij
Werkt ook in NL/BE
Chromecast V3

Chromecast kopen Populairste model

Interessante deal
Veel mogelijkheden
Disclaimer text….

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Amazon Fire TV Stick vs Chromecast: welke moet je kiezen?”

  1. Hallo, ik woon in Amerika en heb een smart tv gekocht. Ik wil Nederlandse tv kijken op mijn smart tv. Ik heb de apps al op mijn iphone bv NPO. Kan ik deze Nederlandse apps via een Amazon Firestick downloaden en bekijken? Amerikanen weten niet wat ik bedoel. Ik heb het zogenaamde Roku systeem en daarmee kan ik geen nieuwe apps downloaden en streamen. Bedankt voor de hulp.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...