Chromecast in hotel: met deze uitleg lukt het altijd

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

Chromecast werkt niet

Een Chromecast in hotel gebruiken? Gelukkig heb je dat zo geregeld. Als je weet hoe je het apparaat thuis aansluit, weet je ook hoe dat in een hotel werkt. Twijfel je er alsnog over? Geen probleem. In dit artikel leggen we je precies uit wat je moet doen om de boel draaiende te krijgen.

Soms is het fijn om even een weekendje weg te zijn vanuit je huidige omgeving. Je wil de buitenlucht in, alleen of met iemand erbij, en anders gewoon even wegduiken in een lekker bed met zachte kussens en je favoriete Netflix-serie. Een hotel is dan de aangewezen plek om te bewerkstelligen.

Chromecast in hotel gebruiken

Echter, veel hotels staan niet bekend om high-end mogelijkheden of digitale gemakken. Daarom is de kans groot dat de tv op je kamer geen ingebouwde Chromecast heeft en de keten ook niet standaard een Chromecast achterlaat. De oplossing: dan neem je er zelf gewoon toch eentje mee?

De Chromecast op een hotel-tv aansluiten gaat niet zomaar. Je hebt een aantal dingen nodig om dit voor elkaar te krijgen.

  1. Je eigen Google Chromecast, inclusief de hdmi-kabel en (usb-)stekker.
  2. Een smartphone of tablet met Android of iOS aan boord.
  3. De naam van het toegangspunt in het hotel, evenals het wachtwoord.

De netwerknaam en het bijbehorende wachtwoord krijg je vaak automatisch bij de balie tijdens het inchecken. Is dat niet gebeurd, dan kun je die alsnog later opvragen.

Heb je alle spullen verzameld? Dan kunnen we beginnen. Eerst is het de bedoeling dat je de Chromecast aansluit via de hdmi-kabel. Kijk dus achter de tv, of aan de zijkant, of er een beschikbare hdmi-poort is. Is er geen hdmi-poort? Dan heb je pech – tenzij je je goed voorbereidt.

Is er wel een beschikbare poort? Stop de kabel dan in die poort en aan de andere kant in de Chromecast. Nu kunnen we de stroomsituatie bekijken.

Wellicht heeft de tv een usb-poort waar je de kabel van de Chromecast in kunt stoppen en anders moet je op zoek gaan naar een stopcontact.

Wanneer je de Chromecast via een wandcontactdoos van stroom voorziet, dan heb je wellicht – afhankelijk van het model – een stroomadapter nodig.

Nieuwere modellen komen standaard met een reguliere stekker, maar zijn vaak via een usb-kabel alsnog te helpen aan energie.

Chromecast met Google TV
Afbeelding: Chromefans

Chromecast in hotel: tv en wifi

Na het aansluiten kunnen we de televisie gebruiken. Zet hem aan en ga naar het hdmi-kanaal van de Chromecast. Dat kan via de afstandsbediening en anders wel via de knoppen op de tv zelf. Wellicht heeft het hotel een handleiding klaarliggen, in één van de lades van je nachtkastje.

Chromecast met Google TV HD

Bedienen met afstandsbediening + app
Zeer betaalbaar
Goede prijs- kwaliteitverhouding

Streamen in full HD. Aanbieding slechts tijdelijk beschikbaar!
Chromecast
4K video (60fps)
HDR 10+
Android TV
Afstands- bediening
Wifi ac (2.4 en 5GHz)


Streamen in 4K, aanbieding slechts beperkt beschikbaar.

Als het allemaal goed gegaan is, dan zie je nu een standaard Chromecast-omgeving op het beeld van de tv. Je ziet een mooie achtergrond, maar verder nog niets. Nu moeten we de zojuist aangesloten Chromecast nog aan het internet verbinden. Dat is de volgende stap in deze installatiegids.

Lees ook: Zo gebruik je de Chromecast op de camping

Methode #1: Alleen als er geen inlogpagina voor wifi is (dit is vaak wel het geval)

Chromecast in hotel
Om een Chromecast in een hotel te gebruiken zijn er een aantal eenvoudige stappen nodig die je hieronder ziet staan.
Sluit de Chromecast aan op de HDMI-poort en stroom
Zorg ervoor dat de Chromecast is aangesloten op de TV op de HDMI-poort. Ook dient de Chromecast van stroom voorzien te zijn, afhankelijk van het model doe je dit via USB of het stopcontact.
Zorg dat je de netwerknaam + wachtwoord van de hotel wifi bij de hand hebt
Verzamel de juiste gegevens, vaak krijg je deze bij het inchecken al mee.
Download de Google Home-app
Mocht je het nog nooit eerder gedaan hebben, download dan de Google Home-app, voor Android of iOS. Log ook in met je Google-account.
Open de app en druk op het plus-icoontje
Druk nu op het plusicoontje links bovenin zodat je een nieuwe apparaat kunt toevoegen.
Volg hier de stappen voor het toevoegen van een nieuwe apparaat
Druk op Apparaat instellen en vervolgens op Nieuw apparaat en volg hier de stappen om de Chromecast te verbinden met het hotel wifi-netwerk.

Het is de bedoeling dat de Chromecast met hetzelfde netwerk als je smartphone en tablet verbinding maakt. Wanneer je gewoon de instructies in beeld opvolgt, dan helpt de Google Home-app je door het installatie proces heen. Eigenlijk kan een kind de was doen!

Wifi-gegevens opvragen bij de receptie. (Via: Pixabay, Rodrigo_SalomonHC, CC)

Methode #2: als het met de hotel wifi niet werkt

Als de hotel-wifi een inlogpagina heeft (en die is er vaak) dan werkt bovenstaande methode simpelweg niet. De Chromecast is hier niet geschikt voor.

Om toch de Chromecast in een hotel te gebruiken gebruik je een hotspot van je smartphone. Idealiter heb je twee smartphones voor nodig, maar met één smartphone is het ook mogelijk.

Chromecast in hotel (Hotspot)
De Chromecast in een hotel gebruik met de hotspot-methode is ook een optie. Hieronder een stappenplan hoe dit precies werkt.
Sluit de Chromecast aan op de HDMI-poort en stroom
Zorg ervoor dat de Chromecast is aangesloten op de TV op de HDMI-poort. Ook dient de Chromecast van stroom voorzien te zijn, afhankelijk van het model doe je dit via USB of het stopcontact.
Is dit dezelfde Chromecast als thuis? Dan is er een extra stap.
Als dit dezelfde Chromecast is die je thuis ook gebruikt, dan moet je hem eerst nog even resetten.
Zet op telefoon twee nu wifi uit en de hotspot aan.
Ga daarvoor op je telefoon op zoek naar ‘hotspot’. Dergelijke instellingen staan vaak onder wifi- en netwerkopties. Activeer de hotspot, geef hem een herkenbare naam en goed wachtwoord (zodat Jan en alleman niet ineens gebruikmaak van je data) en leg je telefoon even naast je neer.
Koppel nu je eerste smartphone (of tablet of laptop) met de hotspot van je tweede telefoon.
Zoek binnen de wifi-instellingen van telefoon één het zojuist aangemaakte netwerk op en maak daar verbinding mee.
Gebruik op het apparaat dat níet de hotspot is (dus telefoon één) de Google Home-app om de installatie te voltooien.
Open de Google Home-app, log in en volg de installatie-instructies via het plusicoontje.
Wanneer er om een wifi-netwerk gevraagd wordt, selecteer dan het netwerk van de hotspot.
Selecteer het netwerk en je hebt zowel de Chromecast als je huidige smartphone verbonden.

Mochten de bovenstaande stappen niet werken voor je (wifi-netwerken in hotels staan niet bekend om hun stabiele verbindingen) of heb je geen tweede telefoon, dan heb je nog een andere optie tot je beschikking. De hotspotmethode werkt ook met één smartphone. Daar lees je in dit artikel echt alles over.

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “Chromecast in hotel: met deze uitleg lukt het altijd”

  1. Goede morgen,
    Wij zijn in Calpe en hebben een nieuwe chromecast
    Ik kan verbinden , de chromecast is verbonden maar krijg telkens bericht dat ik mijn privacy instellingen moet aanpassen voor mijn netwerk , alles is aangepast maar chromast kan niet communiceren
    Enig idee wat er fout kan zijn
    Groetjes
    Erick

    Beantwoorden
  2. ik woon een tijdje in Brazilië en gebruik vpn om Nederlandse tv te kijken via tablet en dit via telf of tablet naar tv te stream naar samsung tv met chromecast.
    Sinds kort lukt het hele maal niet meer na updates van google home.
    Krijg steeds melding van NL ZIET, gaat eest over naar NL ziet krijg dan foutmelding, kan video niet streamen 0.541 dacht ik, probeer het later weer. internet sterk genoeg.
    Al veel geprobeerd maar de fout nog niet kunnen ontdekken.

    Beantwoorden
    • Verwacht dat dit te maken kan hebben met de geolocatie.

      Misschien heeft NL Ziet een update gedaan waarbij bepaalde VPN’s geblokkeerd zijn? Heb je dit verder ook met andere NL streamingdiensten?

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...