ViaPlay en Chromecast: zo stream je F1 naar de tv

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

3

Laatste update:

3

Viaplay

💡 In het kort

 

ViaPlay en Chromecast werken zonder al teveel gedoe prettig met elkaar samen. Zo kijk je heel snel F1-wedstrijden op het grote scherm in de huiskamer. Je streamt dan vanuit de gratis applicatie die beschikbaar is op Android en iOS. Hoe je dat doet, lees je hier.

Wat is ViaPlay?

ViaPlay is een videostreamingdienst vergelijkbaar met Netflix en Amazon Prime Video. Je vindt er allerlei films en series, zelfs series die exclusief op de dienst te bekijken zijn. Daarnaast staat ViaPlay bekend als aanbieder van live sportwedstrijden, zoals F1 en voetbal.

In Nederland kijk je op officiële wijze naar de live uitzendingen van de F1. In elk geval de komende jaren, aangezien het bedrijf achter de dienst, Nordic Entertainment Group, de rechten voor drie jaar in handen heeft. Wil je dus kijken, dan heb je een abonnement nodig.

Daarnaast is het zo dat je in elk geval tot 2029 de wedstrijden uit de Bundesliga bekijkt via deze dienst. Heb je daar interesse in, dan is het dus wederom zaak dat je een abonnement neemt. Een jaarabonnement kost € 13,99 per maand. Er zijn ook providers, zoals Ziggo en KPN die de dienst aanbieden binnen hun pakketten.

ViaPlay is beschikbaar op alle platformen waar je een videostreamingdienst tegenwoordig op verwacht. Je vindt de app op tv’s van Samsung, Sony, LG, Phillips en TCL, evenals mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. En er is Chromecast-ondersteuning.

Viaplay app
(Afbeelding: Google Play Store)

ViaPlay Chromecast: via app

Dat laatste is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Als je geen slimme televisie hebt, of wil, maar wel beschikt over een Chromecast, dan kun je dus alsnog content streamen vanaf een smartphone of tablet. Daarmee is de dienst dus lekker breed inzetbaar en te gebruiken.

De basisregels als altijd gelden hier ook. Zorg ervoor dat de Chromecast en je mobiele apparaat zich op hetzelfde netwerk bevinden. Anders vinden ze elkaar niet. Hoe je dat voor elkaar krijgt, dat lees je in dit artikel. Daar gaan we uitgebreid op de installatie in.

ViaPlay en Chromecast
Volg de onderstaande stappen op om ViaPlay en Chromecast met elkaar te laten communiceren via de app.
Download de juiste apps
Je hebt de Google Home-app nodig (Android | iOS) en de ViaPlay-app (de app is op moment van schrijven nog niet beschikbaar).
Installeer Chromecast via Google Home
Heb je dit al gedaan, dan kun je deze stap overslaan. Hoe je Chromecast installeert, lees je hier.
De belangrijkste instelling: het wifi-netwerk
Het is ontzettend belangrijk dat je de Chromecast en de smartphone koppelt aan hetzelfde wifi-netwerk, zodat beide apparaten elkaar kunnen zien. Als je maar één wifi-netwerk in huis hebt, dan gaat het goed.
Open de ViaPlay-app
Na de installatie open je de ViaPlay-app. Log in met je account, of maak er eentje aan, en selecteer de content die je wil bekijken.
Druk op het Chromecast-icoon binnen de app
Als je de Chromecast correct ingesteld hebt, dan moet je nu binnen de app het Chromecast-icoon zien staan. Tap daarop en selecteer vervolgens de Chromecast die je net of reeds installeerde.

ViaPlay en Chromecast: via browser

Daarnaast is het mogelijk ViaPlay via de Chrome-browser te streamen naar de televisie. Ook hier is het zo dat je de computer met hetzelfde netwerk als de tv of Chromecast moet verbinden, want anders werkt de communicatie niet, helaas.

ViaPlay en Chromecast
Via de onderstaande stappen leer je hoe je ViaPlay en Chromecast via een browser met elkaar laat samenwerken.
Download en installeer de Chrome-browser
Download Google Chrome hier en doorloop het installatieproces.
Open Chrome en log eventueel in met je Google-account
Deze stap is niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Zo kun je de instellingen en opgeslagen pagina’s synchroniseren tussen verschillende apparaten.
Druk op de drie puntjes rechts bovenin en druk op Casten…
Via deze omweg kun je het beeld van een tabblad of je complete bureaublad casten.
Klik nu op Bronnen en kies voor de optie waarmee je een tabblad cast.
Links onderin tap je op Bronnen en vervolgens op Tabblad casten.
Selecteer vervolgens jouw Chromecast.
Zorg ervoor dat je Chromecast en tv aanstaan, zodat die ook gevonden kunnen worden. Verzeker jezelf er ook van dat jouw computer (Windows of macOC) verbonden is met hetzelfde netwerk als de Chromecast.
Ga naar de website van ViaPlay.
Log in met je account (of maak er een aan) en selecteer de content die je wil bekijken. De beelden uit dit tabblad worden meteen gecast naar de Chromecast en dus je televisie.

Het kan zijn dat je tegen verschillende problemen aanloopt, die gemakkelijk op te lossen zijn. Zorg ervoor dat de Chromecast en apparaat op hetzelfde wifi-netwerk zitten en dat alles correct geïnstalleerd is. Kun je de Chromecast niet vinden? Ook daar zijn genoeg oplossingen voor.

Viaplay terugkijken

Heb je de live-uitzending gemist en wil je toch nog een keer die race of andere live-uitzending zien? Dat kan gelukkig. Je kunt namelijk Viaplay terugkijken, maar dan moet je niet te lang wachten. Je hebt 48 uur om live-uitzendingen terug te kijken. Later is dit niet meer mogelijk.

Lees ook

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

3 gedachten over “ViaPlay en Chromecast: zo stream je F1 naar de tv”

 1. Beste Ruud,
  gebruik al jaren tevreden Chromecast, echter veroorzaakt viaplay regelmatig storing en kan ik chromecast pas weer gebruiken na opnieuw opstarten (stroom uit en aan).
  ik vraag me af of meer mensen problemen hebben met viaplay en chromecast.
  bij voorbaat dank voor je reactie, Hans

  Beantwoorden
 2. Goedmiddag Ruud,

  Kan F1TV ook via de Chromecast?

  Ik wil mij abonneren op F1TV en dan tevens een Chromcast aanschaffen voor het kijken op de TV.

  Met vriendelijke groet,

  Harold Greven
  06-21613683

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...