Wil je Viaplay delen? Dit kun je wel en niet

Als je een account wil delen met een ander, dan is het goed om te weten wat dan de beperkingen zijn.

Door

Wesley Akkerman

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Viaplay

💡 In het kort

Je account op Viaplay delen met een ander is mogelijk. Je kunt op maximaal vijf apparaten ingelogd zijn (binnen 24 uur), en twee mensen kunnen tegelijkertijd naar content kijken. Het is helaas niet meer mogelijk om samen naar live streams te kijken wanneer je vanaf andere locaties kijkt. Dan kun je oplossen door de F1 TV Pro-app te downloaden, die bij het Viaplay-abonnement hoort.

We begrijpen het best als je een abonnement op Viaplay delen wil. De streamingdiensten verhogen constant hun prijzen en worden daardoor steeds duurder. Dan wordt het op een gegeven moment letterlijk kiezen of delen. De meeste diensten gaan inmiddels de strijd aan met delers – daardoor zeggen ook een handjevol mensen hun abonnementen op.

En omdat niet iedereen heel de tijd de constant veranderende gebruikersvoorwaarden doorspit, kan er verwarring ontstaan over wat wel of niet mogelijk is wanneer je een account deelt. Heel vaak sturen bedrijven wel mails uit over belangrijke wijzigingen, maar dan nog kan het zijn dat je ergens een memo of update gemist hebt. Bijvoorbeeld over Viaplay.

Viaplay delen?

Als het gaat over een account van Viaplay delen, dan is het bedrijf daar zelf gelukkig heel duidelijk over. Het is niet zo dat Viaplay aanvankelijk iedereen aanmoedigt om accounts te delen, om vervolgens die functionaliteit af te pakken of te bestraffen. En ja, dan doelen we op Netflix, die gezorgd heeft voor een sneeuwbaleffect.

Want daardoor is bijvoorbeeld Disney+ ook heel scherp op het delen van accounts, en zien we dat steeds meer videostreamingdiensten volgen. Voor Viaplay geldt echter dat het toegestaan is om je account op vijf verschillende apparaten te installeren. Dat is goed nieuws, aangezien sommige mensen ook veel soorten apparaten hebben om op te kijken.

Je kunt zoiets dus niet helemaal blokkeren of afzetten, want daarmee jaag je klanten weg. Maar Viaplay weet ook wel dat consumenten (terecht en/of logischerwijs) de grenzen van het gebruik gaan opzoeken. Binnen de groep van vijf apparaten zitten hoogstwaarschijnlijk ook televisies die zich op een ander adres bevinden, bijvoorbeeld.

Viaplay Formule 1 Max Verstappen
Via: José Pablo Domínguez (CC)

Samen naar Viaplay-content kijken

En dan proberen mensen om samen of tegelijkertijd van dezelfde videostreamingdienst gebruik te maken. Wanneer je gewoon een film of serie kijkt, dan is er niet zo heel veel aan de hand. Dan kun je op twee schermen tegelijkertijd naar andere of dezelfde content kijken. Een derde persoon toevoegen aan deze mix, is echter niet mogelijk.

Mocht je dat toch uitproberen, dan krijg je simpelweg een foutmelding te zien. Dan heeft de derde persoon dus eigenlijk pech, ook al betaalt die mogelijk wel mee aan het abonnement. Dan moet je daar dus of scherpere afspraken over maken, of je moet ervoor kiezen het abonnement met maximaal één andere persoon te delen.

En hoe zit het met live streams?

Viaplay staat natuurlijk bekend om het aanbieden van live streams. Tijdens zo’n stream kijk je naar verschillende sportwedstrijden. Je kijkt dan onder meer naar de Formule 1, maar ook naar darts, Premier League en nog een aantal andere sporten. Kortom: als liefhebbers van live sportwedstrijden, kun je haast niet om Viaplay heen.

Echter, sinds februari 2024 is het zo dat er een wijziging plaatsgevonden heeft in de manier waarop je samen en tegelijkertijd naar dezelfde live wedstrijd kijkt. Dat is namelijk niet meer mogelijk vanaf twee verschillende locaties. Je kunt nog wel op hetzelfde moment naar dezelfde live wedstrijd kijken wanneer je je op dezelfde locatie bevindt.

De apparaten waar je op kijkt moeten dan verbonden zijn met hetzelfde IP-adres. Daarnaast is het ook nog altijd zo dat je naar twee verschillende live evenementen kunt kijken. In het ene huishouden kijk je dan naar een pot voetbal, terwijl je elders naar de F1 kijkt. Maar samen, op afstand, naar dezelfde wedstrijd kijken lukt dus niet meer.

Mocht je een abonnement op Viaplay delen vanwege de Formule 1-races, dan hebben we toch goed nieuws. Want met een abonnement op Viaplay krijg je ook een abonnement op F1 TV Pro. Beide diensten bieden live wedstrijden aan. Zo kan de andere persoon dus bij die app inloggen en toch alsnog genieten van de huidige race.

Mocht je zelf een Viaplay-abonnement willen afsluiten, dan heb ik een rekensom voor je gemaakt welke je het beste kunt kiezen als F1-fan.

Topics:

Schrijft sinds 2006 over technologie. Of het nu gaat om de Chromecast, Chromebook of Google Home, hij draait zijn hand er niet voor om.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Delen op...