Netflix-abonnement delen: mag het en krijg ik een boete?

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

4

Laatste update:

4

Netflix-abonnement delen Ron Lach

Veel mensen doen het, maar mag het eigenlijk wel? Een Netflix-abonnement delen bedoel ik dan. Er zijn wat veranderingen op komst en die deel ik met je in dit artikel. Kun je bijvoorbeeld een boete krijgen? Dat weet je over een paar minuten.

Netflix-abonnement delen: mag het?

Officieel is je Netflix-abonnement delen met mensen buiten je eigen huishouden niet toegestaan. Toch worden Netflix-accounts massaal gedeeld tussen vrienden, studenten, collega’s en zelfs via online fora.

Vanaf 2023 gaat Netflix hier tegen optreden, het is dan niet meer toegestaan om accounts te delen buiten je eigen huishouden.

Er is dan één accountbeheerder, die verantwoordelijk is voor het account. Deze moet dan ook nieuwe apparaten en inlogs goedkeuren.

Elke huishouden dient dus een eigen account af te sluiten of extra betalen, waardoor je dus niet meer kunt meeliften op het account van iemand anders. Wil je het account toch delen, dan zal er mogelijk een extra bedrag in rekening gebracht worden.

Hierbij wordt er op basis van IP-adres, device ID en activiteit bepaald of er meer dan één huishouden gebruik maakt van één account. Er dient dan dus een nieuw account (en dus abonnement) afgesloten te worden voor het andere huishouden.

Wil je dit niet, dan zal Netflix extra kosten in rekening brengen als het account op meerdere locaties/huishoudens gebruikt wordt.

Goedkoper Netflix-abonnement?

Ben je op zoek naar een goedkoper Netflix-abonnement, dan zijn er een aantal opties:

Bekijk hier alle tips!

Netflix-abonnement delen
Via: pexels.com | cottonbro, CC

Is Netflix delen met anderen een goed idee?

Als je je netjes aan de regels wilt houden, is het geen goed idee om Netflix te delen met personen buiten je huishouden. Het is officieel nooit toegestaan geweest om je Netflix-account te delen buiten het huishouden, dus ook niet in 2023.

Zoals je begrijpt, is het voor Netflix erg lastig om hier goede regels voor op te stellen. Dat is de reden dat het streamingbedrijf al enkele jaren met de handen in het haar zit om hier een goede oplossing voor te bedenken.

Onthoud dat je Netflix-abonnement delen officieel niet mag en dat je account dus mogelijk geblokkeerd kan worden. Wil je geen risico lopen? Dan kun je er het beste voor kiezen om geen Netflix-account te delen met mensen buiten je huishouden.

Netflix

Netflix-abonnement delen: kan ik een boete krijgen?

Het is natuurlijk de vraag of je voor het Netflix-abonnement delen een boete kunt krijgen?

Nee, je krijgt geen boete. Sterker nog, vooralsnog heeft Netflix aangegeven hier niet op te handhaven. Wel moeten nieuwe apparaten geverifieerd worden door de hoofdaccounthouder van Netflix.

Er wordt dan gekeken naar zaken als IP-adres, apparaat-ID en de activiteiten. Op deze manier kan Netflix achterhalen of je tot hetzelfde huishouden behoort.

Lees ook: Netflix abonnement: prijs en zo kan het (veel) goedkoper

Welke Netflix-abonnement moet ik kiezen?

Vul onderstaande vragen in en je ziet meteen welk abonnement het beste bij jouw wensen aansluit.

[formidable id=9]

Netflix

Wat kost Netflix account delen?

Oké, dit is natuurlijk de vraag: wat kost het om je Netflix account te delen buiten je eigen huishouden. Het vage antwoord is, dat weten we niet precies. Maar wel ongeveer.

Voor Nederland zijn deze prijzen nog niet bekend gemaakt, maar voor andere landen weten we wel al wat je betaalt.

Netflix heeft namelijk bekend gemaakt hoeveel het kost om accounts te delen in bijvoorbeeld Spanje en Portugal.

Voor Nederland en België kost het account delen buiten het gezin, € 3,99 per maand per gebruiker.

???? Het toevoegen van gebruikers aan een Netflix-account kan ALLEEN bij het Standaard en Premium-abonnement. Dat wil zeggen dat je dan € 3,99 per maand extra betaalt per gebruiker.

Wil je precies weten hoeveel het bij wel abonnement kost, check dan onderstaande tabel met daarin alle gegevens.

Netflix BasicNetflix StandaardNetflix Premium
Prijs (maandelijks)€ 7,99€ 11,99€ 15,99
Aantal schermen (gelijktijdig)124
Downloads opslaan (aantal apparaten)12
4
Kwaliteit van streamSD (480p)Full HD (1080p)4K (2160p)
Delen buiten gezin✔ (€ 3,99/maand)✔ (€ 3,99/maand)
Volledige aanbod films en series
Kijken via tv, laptop, smartphone en tablet
Reclamevrij

Extra controle bij nieuwe apparaten

Netflix zal externe apparaten die regelmatig worden gebruikt met een bepaald abonnement en zich niet op dezelfde locatie bevinden extra verifiëren.

Dit doen ze door een beveiligingscode naar het emailadres van de hoofdaccount-houder te sturen. Deze code dient dan binnen 15 minuten ingevoerd te worden.

Hou er wel rekening mee dat de hoofdaccount-houder verantwoordelijk is voor het naleven van de regels met dit specifieke account.

Lees ook

Netflix uitloggen op tv
Via: Chromefans.nl

Netflix delen: zo geef je gebruikers veilig toegang

Wanneer je ervoor kiest om Netflix met anderen te delen, is het belangrijk dat je goed let op je veiligheid.

Als accountbeheerder ben je namelijk verantwoordelijk voor het account zelf, de daartoe behorende accountgegevens en de financiële afwikkeling.

Je werkt met een wachtwoord en met persoonlijke accountinformatie. Deze moeten goed te worden beschermd. Om Netflix veilig te delen met andere mensen, kun je gebruik maken van onderstaand stappenplan.

Stap 1. Gebruik een uniek wachtwoord dat je nergens anders voor gebruikt

Hiermee voorkom je dat andere mensen zich met jouw wachtwoord toegang kunnen verlenen tot andere accounts met hetzelfde wachtwoord.

Stap 2. Laat elke gebruiker een eigen profielen instellen

Je kunt in Netflix meerdere profielen instellen. Hiermee voorkom je dat je elkaars kijklijst ziet en dat je de verkeerde aanbevelingen krijgt. Vraag de mensen met wie je Netflix deelt dus altijd om hun eigen profiel aan te maken.

Lees ook: Netflix profiel overzetten: dit is hoe het werkt

Stap 3. Spreek af dat je elkaars privacy respecteert (of beveilig je profiel met een pincode)

Het is verleidelijk om in de profielen van anderen rond te neuzen en hun voorkeuren te bekijken. Toch is dit niet netjes. Mensen hebben namelijk recht op privacy.

Spreek daarom af dat je niet op elkaars profiel rondneust, maar alleen je eigen profiel gebruikt.

Vertrouw je elkaar niet volledig? Of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Beveilig je profiel dan met een pincode.

Hierdoor heb je alleen zelf toegang tot je eigen profiel en hoef je niet bang te zijn dat anderen daarin rondneuzen. Je kunt een pincode toevoegen via het volgende stappenplan:

 1. Ga in de webbrowser naar Netflix.com
 2. Klik op het menuutje rechtsboven
 3. Klik op Account
 4. Open de instellingen voor Profiel en ouderlijk toezicht
 5. Verander de instellingen voor Profielvergrendeling
 6. Voer je wachtwoord in ter bevestiging
 7. Vink Pincode instellen aan
 8. Voer een viercijferige pincode in
 9. Klik op Opslaan

Stap 4. Maak afspraken over wie wanneer kijkt (of breid je abonnement uit)

Sommige abonnementen bij Netflix kennen de beperkingen dat je slechts met twee of drie schermen tegelijk Netflix kunt kijken. Dit betekent dat andere mensen die tot je account behoren, op dat moment geen toegang hebben tot Netflix.

Lees ook: Op hoeveel schermen kun je Netflix kijken? Dit is het antwoord

Levert dit stress of spanning op? Kies er dan voor om ofwel je abonnement uit te breiden (hierdoor kun je wel tegelijk kijken), ofwel duidelijke afspraken te maken over wie wanneer naar Netflix kijkt.

Zo controleert Netflix of je een account deelt buiten je huishouden

Inmiddels weet je dat het delen van je Netflix-account buiten het huishouden niet toegestaan is. We weten inmiddels ook hoe Netflix dit gaat controleren.

Dit wordt gedaan op basis van IP-adres, apparaat ID en accountactiviteit. Als er hier afwijken in worden gedetecteerd, dan zal er een extra verificatie nodig zijn.

Als het apparaat regelmatig op het (wifi-)netwerk van de account eigenaar gebruikt wordt, is er geen extra verificatie nodig. Is dit wel het geval, dan wordt er een code naar de account eigenaar gestuurd, die binnen 15 minuten ingevuld dient te worden.

Logt iemand binnen 31 dagen niet in het via (wifi-)netwerk van de account eigenaar, dan dient er opnieuw geverifieerd te worden. Als dit herhaaldelijk voorkomt, zullen er extra kosten in rekening gebracht worden.

Samengevat is dat het volgende

 • Checken op basis van IP-adres, apparaat ID en account-activiteit – Netflix houdt deze gegevens bij en checkt of dit overeenkomt met de account eigenaar
 • Extra verificatie – Is dit niet het geval, dan is er een extra verificatie nodig. Er wordt dan een code naar de account eigenaar gestuurd, die binnen 15 minuten wordt ingevuld.
 • Elke 31 dagen – Als er binnen 31 dagen niet gestreamd wordt op het (wifi-)netwerk van de account eigenaar, dan dient er een nieuwe verificatie plaats te vinden
 • Extra betalen – Komt dit regelmatig voor, dan kan het zo zijn dat er extra betaald moet worden voor het Netflix account delen.

Netflix delen omdat het anders te duur is? Dit zijn de alternatieven

Netflix heeft de laatste jaren flink toenemende concurrentie. Het is nog steeds de grootste streamingdienst ter wereld, maar ook een van de duurste.

Gebruikers merken dit en dat is een van de redenen dat ze een Netflix-abonnement delen. Dit is immers een stuk goedkoper dan dat iedereen zijn eigen account afsluit.

Tijdens de bekendmaking van de cijfers over Q4 2022, heeft Netflix aangegeven in het eerste kwartaal ‘op te gaan treden tegen het delen van Netflix-accounts’. Er zouden wereldwijd zo’n 100 miljoen accounts gedeeld worden.

Ze delen hierover meer in de Q4 aandeelhouders rapport.

Disney+ alternatief na netflix opzeggen
Via: Chromefans.nl

Vind je Netflix ook aan de dure kant, maar wil je geen Netflix-abonnement delen? En wil je ondertussen wel lekker blijven streamen?

Kijk dan ook eens naar alternatieve streamingdiensten. Zo is Amazon Prime de goedkoopste streamingdienst van dit moment en biedt ook Disney+ een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding met een groot aanbod aan populaire bioscoopfilms en tijdloze comedyseries.

Meer tips voor een goedkoper Netflix-abonnement kun je hier vinden

Je weet nu alles over de regels en richtlijnen van je Netflix-abonnement delen. Meer weten over Netflix en streamen in het algemeen? Bekijk dan ook de volgende artikelen en laat je inspireren:

Streaming-fan van het eerste uur en heeft meer abonnementen dan goed voor 'm is. Schrijft graag (en veel) over Netflix, Disney, Viaplay en andere streamingservices!

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

4 gedachten over “Netflix-abonnement delen: mag het en krijg ik een boete?”

 1. Soms heb je op vakantie het geluk een SmartTV met Netflix ter beschikking te hebben. Als we dan op vakantie Netflix kijken, dan zijn we toch correct bezig? Ik ben benieuwd hoe Netflix dáár gaat zien dat het niet om een gedeeld account gaat.

  Beantwoorden
  • Nou precies daar dacht ik ook aan. Mijn Zusje woont in Spanje. , zijn daar dus regelmatig, samen tegelijk of afzonderlijk maar ik/wij wil(len) dan wel graag onze eigen Netflix kijken…

   Beantwoorden
 2. Ik heb als abonnementhouder nog geen enkel bericht van Netflix ontvangen dat er iets veranderd in 2023. Zou wel zo netjes zijn als ze dat wel eerst deden.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Delen op...